Sunt frecvente situaţiile în care parcurgem nişte evaluări (elevii, studenţii, mai ales, dar şi alte categorii socio-profesionale, în diverse împrejurări, la un concurs pentru ocuparea unui post, a unei funcţii, o competiţie sportivă etc.) şi în care ne raportăm la o normă, la un minimum de rezultate, pentru a ne califica, adică la ceea ce se denumeşte prin cuvântul din titlul articolului – un barem. Un alt sens al cuvântului este : tabel care dă rezultatele unor calcule curente în funcţie de elementele luate în consideraţie (DEX).
Probabil că mulţi am ezitat în alegerea uneia sau alteia dintre forme, atunci când am folosit pluralul – baremuri sau bareme ?
În limba română, cuvântul barem este un neologism, un împrumut din limba franceză (fr. bareme) şi singura formă corectă de plural este bareme.
Un omonim al acestui termen (cuvânt cu aceeaşi formă, dar cu sens total diferit) este adverbul barem (din bulgarul barem), cu variantele populare baremi/barim, sinonim cu măcar, cel puţin, dar care se foloseşte mai mult în comunicarea colocvială.
Aşadar, se spune corect, de exemplu : La sfârşitul oricărui examen, elevii pot să consulte baremele pentru fiecare subiect sau, pentru celălalt sens – Barem să facem faţă situaţiei, dacă tot ne-am angajat să o rezolvăm !

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.