Cum este corect - care sau pe careRegula care vizeaza folosirea corecta a pronumelui relativ care, cu functia de complement direct, in cazul Acuzativ, este frecvent incalcata, asa cum se poate usor constata, daca vom fi atenti la mass-media sau la ceea ce auzim in conversatiile cotidiene. Greselile constau in utilizarea formei care, in locul constructiei pe care, in anumite contexte (mai exact, in propozitii subordonate atributive). Se spune gresit, de exemplu: Vom colabora cu oamenii care ii cunoastem/ Am gasit caietul care il cautam/ Vom lucra cu o persoana care o cunoastem etc., constructiile corecte fiind: Vom colabora cu oamenii pe care ii cunoastem/ Am gasit caietul pe care il cautam/ Vom lucra cu o persoana pe care o cunoastem etc. Regula care permite verificarea folosirii formei corecte pe care se refera la stabilirea unui acord intre pronumele relativ (pe) care, in Acuzativ,  si pronumele personal, forma neaccentuata, care il insoteste. De exemplu: Vom lucra cu o persoana pe care o cunoastem/ Vom lucra cu persoane pe care le cunoastem/ Am gasit caietul pe care il cautam/ Am gasit caietele pe care le cautam etc. Mai simplu spus, prezenta unor forme de pronume personal (il, o, le etc.), neaccentuat, in enuntul respectiv, este indiciul pentru folosirea corecta a constructiei pe care.

Cand subiectul propozitiei subordonate introduse prin pronumele relativ este subinteles, folosirea lui care, in locul constructiei pe care, poate duce la schimbarea sensului. De exemplu : Profesorul a venit cu elevul pe care il lauda mereu are alt inteles fata de Profesorul a venit cu elevul care il lauda mereu (din ultima fraza se intelege ca elevul il lauda pe profesor si nu invers, ca in primul enunt).

Si pentru formele pronumelui relativ care, cu functia sintactica de complement indirect, in cazul Dativ, trebuie respectata regula acordului (aici nemaifiind vorba de folosirea prepozitiei pe), ca in exemplele urmatoare : A venit baiatul caruia i-am promis cartea/ Au venit baietii carora le-am promis cartea/ A venit fata careia i-am promis cartea/ Au venit fetele carora le-am promis cartea – situatii in care formele neaccentuate ale pronumelui personal (i, le) au, ca si pronumele care, functia de complement indirect.

Prin urmare, in legatura cu exemplul din titlul articolului, singura constructie corecta este : cartea pe care am citit-o.

2 COMENTARII

 1. “Limba noastra-i limbă sfânta,
  Limba vechilor cazanii,
  [ ] Care o plâng și [ ] care o cântă
  Pe la vatra lor țăranii.”
  (Alexei Mateevici, Limba noastră)

 2. “Mărine să te usuci,
  Mărine, Mărine,
  Ca pâinea [ ] care-o mănânci,
  Măi dragă Mărine,
  Şi ca vinul [ ] care-l bei,
  Mărine, Mărine,
  C-ai tot zis c-o să mă iei,
  Măi dragă Mărine…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.