Probabil că nu există persoană care să nu fi fost pusă în situaţia de a trece pe la serviciul, biroul, ghişeul dintr-o întreprindere sau dintr-o instituţie, unde se primesc, se păstrează şi se distribuie banii (DEX), loc pe care îl denumim cu substantivul din titlul articolului –caserie/casierie. Unii îl pronunţă casierie, alţii caserie, chiar deasupra birourilor/ghişeelor respective stă scris într-un fel sau altul cuvântul, după inspiraţia celui care a comandat/realizat plăcuţa respectivă.
Singura formă corectă a acestui substantiv este casierie. Este un cuvânt derivat de la casier (din it. cassiere), cu sufixul –ie. Aşa cum nimeni nu se gândeşte să pronunţe caser (în loc de casier), firesc ar fi ca nimeni să nu se gândească să spună caserie, în loc de casierie.

Loading...

2 COMENTARII

  1. Si deci de acum sa-i spunem la bijutier, BIJUTIERIE?
    Ca asa ar fi dupa logica dvs.
    Nu discutam de o casa de bani?

  2. Nu e vorba de logica unuia sau altuia, este vorba de reguli gramaticale, de forme lingvistice consemnate in dictionare! Apoi, exemplul la care apelati este in contradictie cu mirarea dv. Da,formele corecte sunt bijuterie (din fr. bijouterie), bijutier (cum altfel?) si casier. casierie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.