Cum este corect - cereti sau cere-tiTrebuie precizat, in legatura cu formele verbale mentionate in titlul articolului – cereti/ cere-ti, trageti/ trage-ti, puneti/ pune-ti – ca toate pot fi corecte, dar in functie de context. Mai exact, cereti, trageti, puneti (scrise fara cratima) sunt verbe la modul indicativ, timpul prezent, persoana a II-a, plural (voi cereti/ voi trageti/ voi puneti), in acest caz -ti fiind desinenta (element morfologic care indica persoana si numarul verbului), ca si in cazul altor verbe la acelasi mod, timp, persoana si numar – voi faceti, voi plecati, voi cantati etc. si, ca urmare, face parte din forma verbala.

In schimb, scrierea cu cratima – cere-ti, trage-ti, pune-ti – este corecta numai daca este vorba de modul imperativ al verbului, urmat de pronumele, forma neaccentuata, in dativ – –ti  cu sens posesiv : Cere-ti cartile inapoi ! (cu intelesul « Cere-(ti) cartile tale inapoi ! »). Este admisa si folosirea ambelor marci ale posesiei – adica si –ti (cu rol de intarire) si tale. In baza aceleiasi reguli, se va scrie corect, de exemplu : Trage-ti palaria mai pe frunte ! (Trage palaria ta pe frunte !), dar – Voi trageti palariile pe frunte ; Pune-ti paltonul in cuier ! (Pune paltonul tau in cuier !), dar – Voi puneti paltoanele in cuier.

Pentru a evita greselile in ortografierea acestor forme verbale, se poate tine minte o regula simpla – pronumele –ti (care presupune scrierea cu cratima) nu urmeaza niciodata dupa un verb la persoana a II-a plural. Prin urmare, daca subiectul este voi (persoana a doua plural), ti se scrie « lipit » de verb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.