Dacă suntem atenți, auzim frecvent, în jurul nostru, sau constatăm că proliferază, în mass-media, exprimări de felul: „S-a întocmit cea mai completă listă a priorităților”/„o listă foarte completă a priorităților…” sau „La cazare, s-au asigurat condițiile cele mai optime” etc.
Evident, este vorba de construcții greșite, deoarece „optim”, de exemplu, este, la origine, un adjectiv care are sens de superlativ, iar „complet” exprimă o însușire absolută, deci nu acceptă includerea lor în structuri în care să fie folosite gradele de comparație. Se va spune corect: „S-a întocmit o listă completă a priorităților” sau „La cazare, s-au asigurat condițiile optime” etc.
Utilizarea corectă a „complet” și „optim”
Deși termenii „complet” și „optim” sunt adesea folosiți în limbajul cotidian, este important să cunoaștem forma corectă de utilizare a acestora. „Complet” face referire la ceva care nu are lipsuri sau lacune, în timp ce ‘optim‘ se referă la cea mai bună condiție sau stare posibilă. Este incorect să adăugăm „cel mai” înaintea acestor cuvinte, deoarece „optim” este deja un superlativ, la fel cum „complet” nu necesită intensificatori pentru a-și exprima întregimea.
Mai există, în limba română, și alte adjective, în afara celor menționate în exemplele anterioare, care nu acceptă grade de comparație, cum ar fi:
- Adjective care, prin originea lor, sunt vechi comparative sau superlative: „superior”, „inferior”, „major”, „exterior”, „posterior”, „anterior”, „ulterior”, „suprem”, „ultim”, „maxim”, „minim”, „extrem”, „minor”, „proxim” etc.
- Adjective care exprimă o însușire care nu poate să aibă grade diferite: „complet”, „desăvârșit”, „gata”, „asemenea”, „deplin”, „fundamental”, „enorm”, „întreg”, „viu”, „mort”, „oral”, „unic”, „prim”, „ultim”, „veșnic”, „perfect”, „general”, „principial”, „terminat”, „gigantic”, „incomensurabil”, „infinit”, „muncitoresc”, „strămoșesc” etc.
- Adjective din domeniul științei și tehnicii: (mediu) acvatic, (industrie) energetică, (soluție) adipoasă etc.
Exemple și explicații
Pentru a înțelege mai bine, să luăm următoarele exemple: „Acesta este un raport complet” indică faptul că raportul include toate informațiile necesare fără a fi nevoie de adăugiri. Pe de altă parte, „Condițiile optimale au fost asigurate” exprimă faptul că condițiile sunt cele mai bune posibile. A folosi „cel mai optim” este un pleonasm, deoarece „optim” înseamnă deja ‘cel mai bun’.