Oricine poate constata, dacă este atent, că, în limbajul curent, cele două forme substantivale din titlul articolului – „contoar”, „contor” – se folosesc frecvent pentru a denumi aceeași realitate – un aparat de măsurat energia electrică, apa, gazele etc. Chiar pe internet am găsit nenumărate postări în care este vorba de „blocarea contoarului electric”, „montarea și demontarea contoarului”, „citirea contoarului” etc.

Trebuie știut că ambele cuvinte există în limba română, ca împrumuturi din franceză, sunt corecte amândouă, dar au sensuri diferite, adică intră în categoria paronimelor (cuvinte foarte asemănătoare ca formă, dar diferite ca înțeles).

Astfel, „contor”, din francezescul „compteur”, germ. „Kontor”, cu forma de plural „contoare”, înseamnă: aparat de măsurat cantitatea consumată de apă, de energie electrică, de gaze etc. într-un anumit timp; ceas; denumire dată unor aparate ori instrumente care măsoară, prin însumare sau înregistrare, elemente, operații sau semnale de aceeași natură (DEX).

Contoar” (cu varianta acceptată de DOOM – „comptoar”), din francezescul „comptoir”, având aceeași formă de plural ca și „contor” – „contoare”, respectiv „comptoare”, are sensul de: 1.  Birou de comerț (în special al unui bancher).  2.  Birou, masă pentru numărat banii, pentru etalat mărfuri (mici) etc.  3.  Agenție comercială într-un stat străin (DEX).

Așadar, se va spune corect, de exemplu: Am citit contorul de energie electrică pentru a-mi achita consumul la zi/ Contorul de apă s-a defectat etc., dar În vremurile mai vechi, orice schimb de mărfuri se realiza prin contoarele/comptoarele comerciale/ S-a amenajat un spațiu în aer liber pentru contoarele/comptoarele vânzătorilor de produse tradiționale etc.

În discuția despre contor versus contorar, este crucial să înțelegem nu doar forma corectă, dar și contextul în care se folosește fiecare cuvânt. Confuzia între aceste două forme poate duce la greșeli neintenționate în comunicarea scrisă și vorbită.

  • Context și utilizare: Contor se referă la un aparat de măsură și este termenul corect în majoritatea contextelor. Pe de altă parte, contorar nu este recunoscut de normele actuale ale limbii române ca fiind o formă corectă.
  • Exemple practice: Folosirea corectă în propoziții poate ajuta la consolidarea învățării. De exemplu: Am verificat contorul de apă ieri.

În plus, este esențial să continuăm să explorăm și alte aspecte ale limbii române pentru a îmbunătăți constant calitatea comunicării noastre. Un exemplu bun pentru extinderea cunoștințelor este clarificarea diferențelor între niciun și nici un, care poate fi o altă sursă de confuzie. Vă recomandăm să citiți articolul nostru Cum este corect: niciun sau nici un? pentru mai multe informații și sfaturi practice.

3 COMENTARII

  1. Ivan Ivanovici stă la contoar și aude contorul cum ticăie. Merge și stinge becul. Contorul tace, dar nici contoarul nu mai e. Ivan Ivanovici aprinde becul. Acum există iar lumea, cum era la început. Ivan Ivanovici e inundat de-o fericire simplă și curată. Zâmbește larg. Iată – se gândește el – cum toate se leagă, cum toate au înțelesul lor mărunt care se împletește în cel mai iscusit fel cu putință cu celelalte înțelesuri și îți dau pace și fericire…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.