Oricine poate constata, dacă este atent, că, în limbajul curent, cele două forme substantivale din titlul articolului – contoar, contor – se folosesc frecvent pentru a denumi aceeaşi realitate – un aparat de măsurat energia electrică, apa, gazele etc. Chiar pe internet am găsit nenumărate postari în care este vorba de “blocarea contoarului electric”, “montarea şi demontarea contoarului”, “citirea contoarului”etc.

Trebuie ştiut că ambele cuvinte exista în limba română, ca împrumuturi din franceză, sunt corecte amândouă, dar au sensuri diferite, adică intră în categoria paronimelor (cuvinte foarte asemănătoare ca formă, dar diferite ca înţeles).

Astfel, contor, din franţuzescul compteur, germ. Kontor, cu forma de plural contoare, înseamnă: aparat de măsurat cantitatea consumată de apă, de energie electrică, de gaze etc. într-un anumit timp; ceas; denumire dată unor aparate ori instrumente care măsoară, prin însumare sau înregistrare, elemente, operații sau semnale de aceeași natură (DEX).

Contoar (cu varianta acceptată de DOOM – comptoar), din franţuzescul comptoir, având aceeaşi formă de plural ca şi contor – contoare, respectiv comptoare, are sensul de: 1.  Birou de comerț (în special al unui bancher).  2.  Birou, masă pentru numărat banii, pentru etalat mărfuri (mici) etc.  3.  Agenție comercială într-un stat străin (DEX).

Citește și:  Câteva neologisme – ineluctabil, irefutabil, irefragabil, irepresibil

Aşadar, se va spune corect, de exemplu: Am citit contorul de energie electrică pentru a-mi achita consumul la zi/ Contorul de apă s-a defectat etc., dar În vremurile mai vechi, orice schimb de mărfuri se realiza prin contoarele/comptoarele comerciale/S-a amenajat un spaţiu în aer liber pentru contoarele/comptoarele vânzătorilor de produse tradiţionale etc.

3 COMENTARII

  1. Ivan Ivanovici stă la contoar și aude contorul cum ticăie. Merge și stinge becul. Contorul tace, dar nici contoarul nu mai e. Ivan Ivanovici aprinde becul. Acum există iar lumea, cum era la început. Ivan Ivanovici e inundat de-o fericire simplă și curată. Zâmbește larg. Iată – se gândește el – cum toate se leagă, cum toate au înțelesul lor mărunt care se împletește în cel mai iscusit fel cu putință cu celelalte înțelesuri și îți dau pace și fericire…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.