Regula care indica forma corecta de plural a unor substantive precum cele din titlul articolului – copil, fiu – este urmatoarea : Substantivele de genul masculin, care se termina, la nominativ si acuzativ singular, nearticulat (adica forma de dictionar a acestora) in diftongul –iu, precum si substantivul copil se scriu, la plural, nearticulat, cu doi –i, iar la forma articulata, cu trei –i. Copil este singurul substantiv masculin terminat in consoana (-l) care are forma de plural nearticulat cu doi –i si pe cea articulata cu trei –i, deoarece forma veche a cuvantului, la plural, era « copili », sunetul –l abia auzindu-se si, pana la urma, disparand. Asadar:Cum este corect - copii sau copiii, fii sau fiii

N. Ac. Singular nearticulat           Plural nearticulat           Plural articulat

           (un) fiu                                 (niste) fii                         fiii

           (un) copil                              (niste) copii                    copiii

           (un) uliu                                (niste) ulii                       uliii

           (un) surugiu                          (niste) surugii                  surugiii

In aceeasi categorie de cuvinte, supunandu-se aceleiasi reguli, intra si alte substantive, mai exact cele care se termina in –(a)giu : barcagiu (barcagii, barcagiii), camionagiu (camionagii, camionagiii), cazangiu (cazangii, cazangiii), geamgiu (geamgii, geamgiii), macaragiu (macaragii, macaragiii), palavragiu (palavragii, palavragiii), mahalagiu (mahalagii, mahalagiii) etc.

Explicatia acestei ortografieri este ca primul –i face parte din radacina cuvantului – fiu, copil, uliu, surugiu – al doilea –i este desinenta de plural – fii, copii, ulii, surugii – iar al treilea –i este articolul hotarat – fiii, copiii, uliii, surugiii.

Un mijloc de control, pentru a nu gresi, consta in verificarea numarului de silabe, in context, dupa pronuntie : fii (o silaba), fiii (doua silabe – fi-ii), copii (doua silabe – co –pii), copiii (trei silabe – co-pi – ii) etc. Exemple : Vecinul meu are doi copii/ Copiii vecinului meu sunt cuminti/ Am vorbit indelung despre fii si fiice/ Fiii si fiicele prietenilor mei au o educatie aleasa etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.