Structura menţionată în titlul articolului este o locuţiune adverbială/adjectivala (în funcţie de context), care, uneori, este ortografiata greşit. Singura formă corectă este cea scrisă în două cuvinte – de fapt – însemnând în realitate, efectiv. Exemplu : El făcea impresia că este atent, când, de fapt, se gândea la altceva/ Starea de fapt este cu totul alta decat cea pe care o credea el etc.

Se va observa că atunci când de fapt este locutiune adverbiala şi se afla în interiorul unei propoziţii, se delimitează de restul enunţului prin virgule, dacă se afla la început/sfârşit de propoziţie, virgula se pune inainte, respectiv după locuţiune: Vreau să spun, de fapt, că nu mă interesează această problemă/De fapt, nu mă interesează această problemă/Această problemă nu mă interesează, de fapt etc.

Locuţiunea adverbială de fapt provine din expresia latinească de facto, care se poate folosi ca atare, într-un limbaj mai pretenţios, şi care înseamnă acelaşi lucru – în realitate, în fapt, în practică. În limbajul juridic, se utilizează, de regulă, ca opus al lui de jure (care înseamnă reglementat prin lege, de drept).

Citește și:  Cum este corect – a pare/ a părea, a cade/ a cădea, a place/ a plăcea, a tace/ a tăcea, a bate/ a bătea…?

O altă expresie – de fapt şi de drept – reuneşte cele două structuri latineşti – de facto, de jure: El este proprietar de fapt şi de drept asupra acestui teren/ El este proprietar de drept, nu şi de fapt asupra acestui teren/ El este proprietar de jure, nu de facto etc.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

1 COMENTARIU

  1. Foarte foarte mulți scriu defapt împreună, chiar și eu am scris mult timp așa pentru că pe internet vedeam de cele mai multe ori scris împreună, pâna mi-a atras cineva atenția că defapt se scrie de fapt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.