Structura menționată în titlul articolului este o locuțiune adverbială/adjectivală (în funcție de context), care, uneori, este ortografiată greșit. Singura formă corectă este cea scrisă în două cuvinte – „de fapt” – însemnând în realitate, efectiv. Exemplu: El făcea impresia că este atent, când, de fapt, se gândea la altceva. Starea de fapt este cu totul alta decât cea pe care o credea el etc.

Se va observa că atunci când „de fapt” este locuțiune adverbială și se află în interiorul unei propoziții, se delimitează de restul enunțului prin virgule; dacă se află la început/sfârșit de propoziție, virgula se pune înainte, respectiv după locuțiune: Vreau să spun, de fapt, că nu mă interesează această problemă. De fapt, nu mă interesează această problemă. Această problemă nu mă interesează, de fapt, etc.

Locuțiunea adverbială „de fapt” provine din expresia latină „de facto”, care se poate folosi ca atare, într-un limbaj mai pretențios, și care înseamnă același lucru – în realitate, în fapt, în practică. În limbajul juridic, se utilizează, de regulă, ca opus al lui „de jure” (care înseamnă reglementat prin lege, de drept).

Citește și:  Cum este corect – inopinant sau inopinat, intreprid sau intrepid?

O altă expresie – „de fapt și de drept” – reunește cele două structuri latinești – „de facto”, „de jure”: El este proprietar de fapt și de drept asupra acestui teren. El este proprietar de drept, nu și de fapt asupra acestui teren. El este proprietar de jure, nu de facto etc.

Exprimarea corectă în limba română este esențială pentru comunicarea clară și eficientă. De fapt este o locuțiune adverbială folosită pentru a corecta sau a adăuga o informație la o declarație anterioară, și trebuie scrisă întotdeauna separat. Greșeala comună de a scrie defapt apare dintr-o neînțelegere a structurii frazei și a regulilor gramaticale. Este vital să recunoaștem și să aplicăm corect aceste norme pentru a păstra acuratețea și profesionalismul limbajului.

Pentru a vă extinde înțelegerea și pentru a explora mai multe aspecte ale limbii române, vă recomandăm să consultați și articolul Cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol va oferi o perspectivă mai detaliată asupra altor dileme gramaticale comune și va ajuta la clarificarea confuziilor frecvente.

1 COMENTARIU

  1. Foarte foarte mulți scriu defapt împreună, chiar și eu am scris mult timp așa pentru că pe internet vedeam de cele mai multe ori scris împreună, pâna mi-a atras cineva atenția că defapt se scrie de fapt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.