Sunt contexte lingvistice in care regula generala a acordului predicatului cu subiectul, in persoana si numar, nu se aplica, predicatul acordandu-se cu un alt cuvant care este mai aproape sau care are mai multa « greutate » in mesajul respectiv. In aceasta situatie se spune ca acordul se face prin atractie. Acest tip de acord, uneori, in functie de logica enuntului, este acceptat ca fiind corect, alteori este o greseala.Cum este corect - doua sute este sau sunt o suma

De exemplu, cand subiectul este la alt numar decat numele predicativ (care intra in alcatuirea predicatului nominal, alaturi de un verb copulativ – a fi, a se face, a ajunge (profesor, inginer etc.) – verbul copulativ, in mod normal, se acorda cu subiectul. Despre o astfel de situatie este vorba si in exemplul din titlul articolului. Desi putem auzi adesea, de exemplu, exprimari de felul : Doua sute de lei este o suma importanta, singura varianta corecta este Doua sute de lei sunt o suma importanta (o suma, substantiv la numarul singular, fiind nume predicativ, si nu subiect, deci nu cu acesta trebuie sa se acorde verbul copulativ, ci cu sute, substantiv la numarul plural). Prin urmare, enuntul se supune regulii generale a acordului.

Citește și:  Cum este corect – « en gros » sau « angro », « a propos » sau « apropo », « vis a vis » sau « vizavi » ?

In cazurile in care, insa, verbul copulativ este mai aproape de numele predicativ decat subiectul, acordul prin atractie este mai usor de justificat si acceptat. Exemplu : Un obiectiv important al strategiilor tarilor europene sunt aliantele geo-politice (acordul se face, in acest exemplu, nu cu subiectul un obiectiv, ci cu numele predicativ aliantele, care este langa verbul copulativ sunt).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.