Verbele care se termină la infinitiv (forma de dicţionar) în –i sunt de conjugarea a IV-a şi se scriu, la acest mod (infinitiv), cu un singur –i : a citi, a sui, a îndoi, a (se) înveseli, a privi, a auzi, a izbuti, a înnoi, a stărui etc.

Probleme în scrierea acestor verbe pot să apară la indicativ, perfectul simplu, la persoanele întâi şi a treia singular. Regula care indică forma corectă este următoarea : verbele de conjugarea a IV-a, cu infinitivul în –i, precedat de consoana sau de altă vocală decât i (ca cele menţionate anterior), se scriu la persoana I singular, a perfectului simplu, cu doi i, iar la persoana a III-a singular, cu un singur i : eu citii/ eu suii/ eu (mă) veselii, eu privii, eu auzii etc, dar el citi, el sui, el (se) veseli, el privi, el auzi etc.

Trebuie atenţie mai ales la scrierea formei de persoana a treia, la care, din cauza accentului puternic pe –i, acesta este considerat, adeseori, în mod greşit, că ar reprezenta doi i. Pentru ambele persoane, mijlocul de control în privinţa scrierii corecte, este modul de pronunţare în context :

Citește și:  Cum este corect – chici sau kitsch?
  • eu ci-tii, eu su-ii, eu pri-vii etc. (cu diftongul ii, în ultima silabă) ;
  • el ci-ti, el su-i, el pri-vi (cu un singur i, în ultima silabă).
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.