Nu numai elevii, dar și persoane adulte, în diverse contexte de comunicare scrisă, inclusiv pe internet, întâmpină dificultăți când este vorba de ortografierea structurilor menționate în titlul articolului – „ași”/„a-și”/„” (da, spune, oferi etc.).

Trebuie precizat de la început că „ași” (scris într-un singur cuvânt) alăturat unui verb – „ași da”, „ași spune”, „ași oferi”, „ași cumpăra”, „ași dori” ș.a.m.d. – nu are sens. În limba română, „ași” este doar pluralul substantivului as, cu sensurile: 1. Carte de joc marcată cu un singur punct sau semn și care, de obicei, este considerată ca având cea mai mare valoare față de cărțile de aceeași culoare; birlic. 2. Fig. Persoană care se distinge în mod cu totul deosebit într-un domeniu oarecare prin pricepere sau îndemânare; 3. Monedă romană de aramă sau de bronz, folosită ca unitate monetară. – Din fr. as, it. asso (DEX).

” (fără –i) este verbul auxiliar al modului conditional-optativ, forma de persoana I, singular și aceasta este singura ortografiere corectă, în acest caz (al conditionalului). Se va spune corect, de exemplu: „Eu aș da oricât pentru îndeplinirea acestei dorințe”, „Aș spune adevărul”, „Aș oferi flori colegelor”, „Aș cumpăra câteva cadouri”, „Aș pleca”, „Aș rămâne” etc.

Citește și:  Ironia – un cuvânt explicat inadecvat în dicţionarele româneşti

Atenție! Când auxiliarul condiționalului optativ este precedat de un pronume personal, forma neaccentuată, între cele două părți de vorbire se folosește cratima: „Eu ți-aș spune adevărul”, „Eu le-aș da informațiile necesare”, „Eu v-aș conduce la aeroport”, „Eu i-aș însoți până în oraș” etc.

Structura „a-și” este, de asemenea, corectă, dar numai atunci când este vorba de un verb la modul infinitiv, construit cu pronumele reflexiv, forma neaccentuată – „și” (de la siesi, își): „A-și cheltui acum toate economiile ar fi un gest necugetat”, „A-și da arama pe față stă în obiceiul lui”, „A-și îngădui o abatere de la regulă nu este de netolerat” etc.

Pentru a extinde cunoștințele cititorilor noștri și a le oferi o resursă suplimentară, vă recomandăm să consultați și articolul nostru Cum este corect: niciun sau nici un?, care explorează o altă dilemă lingvistică frecventă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.