Cum este corectIn limba romana, însumi/însămi, însuţi/însăţi, însuşi/însăşi etc. sunt forme ale pronumelui de intarire, care are rolul de a pune in evidenta, de a sublinia persoana la care se refera. Acestea provin din vechiul pronume însu (însa), din care au derivat si pronumele dânsul/dânsa, la care se adauga formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv – mi, ţi, şi, ne, va, le : insumi, insati, insusi, insine, insiva, insisi, insami, insati, insasi, insene etc.

De regula, formele pronumelui de intarire se folosesc pe langa un pronume sau un substantiv, devenind adjective pronominale de intarire : Copilul (el) însuşi a recunoscut greseala/ Maria (ea) insăşi s-a dus sa-i intampine pe oaspeti/ Insuşi directorul (el) s-a implicat in aceasta problema etc.

Greselile in utilizarea adjectivului pronominal de intarire pot sa intervina cand nu se face corect acordul acestuia, in gen, numar si caz, cu substantivul sau pronumele pe care il insoteste. Asadar, formele corecte, in functie de acest acord, sunt :

Masculin, singular                 Masculin, plural

Eu (pe mine, mie) însumi       noi (pe noi, noua) înşine

Tu (pe tine, tie) însuţi             voi (pe voi, voua) înşivă

El (pe el, lui, pe sine) însuşi   ei (pe ei, lor) înşişi

 

Feminin, singular                    Feminin, plural     

Eu (pe mine) însămi                noi (pe noi, noua) însene

Tu (pe tine) însăţi                    voi (pe voi, voua) însevă

Ea (pe ea, pe sine) însăşi          ele (pe ele, lor) înseşi (însele)

 Pentru feminin, numarul singular, cazurile Dativ, Genitiv, formele corecte sunt : mie însemi, tie înseţi, ei (Mariei) înseşi. Adjectivul pronominal de intarire care determina un substantiv neutru are, la singular, forma de masculin, iar la plural, forma de feminin : grupul însuşi/grupurile înseşi.

Prin urmare, este de ajuns sa fim atenti la genul si numarul substantivului pe care il insoteste adjectivul pronominal de intarire (sau la cele ale substantivului inlocuit de pronumele determinat), pentru a alege forma corecta. Vom spune, de exemplu, corect :

Maria însăşi m-a intampinat.

Mihai însuşi m-a salutat.

I-am explicat Mariei (ei) înseşi cu ce a gresit.

Mihai si Victor, ei înşişi m-au insotit.

Mihai, Victore, voua înşivă v-a convenit propunerea mea !

Maria si Ana, ele însele au ales sa plece devreme.

Cand pronumele (determinat), la plural, inlocuieste substantive sau pronume, unul (unele) masculin(e), iar altul (altele) feminin(e), adjectivul de intarire ia forma de masculin plural :

Eu (Ion) si Maria, noi înşine vom hotari cum procedam

Ioane si Maria, voi înşivăveti hotari !

Ion si Maria, ei înşişine vor intampina.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.