În limba română, „însumi/însămi”, „însuţi/însăţi”, „însuşi/însăşi” etc. sunt forme ale pronumelui de întrire, care are rolul de a pune în evidență, de a sublinia persoana la care se referă. Acestea provin din vechiul pronume însu (însa), din care au derivat și pronumele dânsul/dânsa, la care se adaugă formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv – mi, ţi, şi, ne, vă, le: însumi, însăţi, însuşi, însine, însivă, însisi, însami, însaţi, însasi, însene etc.

De regulă, formele pronumelui de întărire se folosesc pe lângă un pronume sau un substantiv, devenind adjective pronominale de întărire: Copilul (el) însuși a recunoscut greșeala / Maria (ea) însăși s-a dus să-i întâmpine pe oaspeți / Însuși directorul (el) s-a implicat în această problemă etc.

Optimizarea exprimării personale

  • Reguli de bază în alegerea formei corecte: În funcție de context și genul vorbitorului, alegeți forma care corespunde identității vorbitorului. Acest lucru asigură nu doar corectitudinea gramaticală, dar și respectul față de diversitatea de gen.
  • Exemple ilustrative pentru o înțelegere mai bună: Oferirea de exemple specifice poate clarifica utilizarea adecvată în diferite contexte. De exemplu, „Am făcut-o eu însumi” versus „Am făcut-o eu însămi” reflectă nu doar acțiunea, dar și pe cea care o realizează.
  • Strategii de memorare eficiente: Crearea de mnemonici sau fraze cheie poate ajuta la reținerea formei corecte de exprimare. Aceasta facilitează utilizarea corectă în comunicarea zilnică.

Greșelile în utilizarea adjectivului pronominal de întrire pot să intervină când nu se face corect acordul acestuia, în gen, număr și caz, cu substantivul sau pronumele pe care îl însoțește. Așadar, formele corecte, în funcție de acest acord, sunt:

Masculin, singular               Masculin, plural

Eu (pe mine, mie) însumi        noi (pe noi, nouă) înșine

Tu (pe tine, ție) însuți             voi (pe voi, vouă) înșivă

El (pe el, lui, pe sine) însuși     ei (pe ei, lor) înșiși

Feminin, singular                 Feminin, plural

Eu (pe mine) însămi                noi (pe noi, nouă) înșene

Tu (pe tine) însăți                   voi (pe voi, vouă) însevă

Ea (pe ea, pe sine) însăși        ele (pe ele, lor) înseși (însele)

Pentru feminin, numărul singular, cazurile dativ, genitiv, formele corecte sunt: mie însemi, ție înseți, ei (Mariei) însăși. Adjectivul pronominal de întărire care determină un substantiv neutru are, la singular, forma de masculin, iar la plural, forma de feminin: grupul însuși/grupurile înseși.

Prin urmare, este de ajuns să fim atenți la genul și numărul substantivului pe care îl însoțește adjectivul pronominal de întrire (sau la cele ale substantivului înlocuit de pronumele determinat), pentru a alege forma corectă. Vom spune, de exemplu, corect:

  • „Maria însăși m-a întâmpinat.”
  • „Mihai însuși m-a salutat.”
  • „I-am explicat Mariei (ei) însăși cu ce a greșit.”
  • „Mihai și Victor, ei înșiși m-au însoțit.”
  • „Mihai, Victore, vouă înșivă v-a convenit propunerea mea!”
  • „Maria și Ana, ele însele au ales să plece devreme.”

Când pronumele (determinat), la plural, înlocuiește substantive sau pronume, unul (unele) masculin(e), iar altul (altele) feminin(e), adjectivul de întrire ia forma de masculin plural:

  • „Eu (Ion) și Maria, noi înșine vom hotărî cum procedăm.”
  • „Ioane și Maria, voi înșivă veți hotărî!”
  • „Ion și Maria, ei înșișine vor întâmpina.”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.