Cum este corect - membri sau membriiSe poate constata, adesea, in mass-media, scrierea incorecta a unor forme de plural ale substantivelor si ale adjectivelor care se termina, la nominativ – acuzativ, singular, nearticulat, in vocala –u, precum : membru, ministru, scafandru, negru, mandru etc. Faptul ca, in presa scrisa, apar forme incorecte ale unor cuvinte poate fi derutant pentru cei care nu stapanesc diversele reguli gramaticale, avand in vedere ca orice text scris ar trebui sa ofere nu numai garantia informatiei corecte, ci si pe aceea a respectarii normelor limbii literare.

Asadar, substantivele, care se termina in –u, la nominativ – acuzativ, singular, nearticulat, au pluralul nearticulat in –i, iar pluralul articulat in –ii : membru/ membri (exemplu : Doi membri ai comisiei au lipsit) / membrii (Membrii comisiei vor hotari cum sa procedeze), ministru/ ministri (Au fost demisi mai multi ministri)/ ministrii (Ministrii acestui guvern au fost convocati la sedinta), scafandru/ scafandri (Scoala de scafandri si-a deschis cursurile)/ scafandrii (Scafandrii cei mai pregatiti intervin in cazuri de urgenta), negru/ negri (Ea are ochii negri)/ negrii (Negrii ochi m-au tulburat), mandru/ mandri (Muntii se inalta mandri in soare)/ mandrii (Mandrii munti se inalta in soare) etc.

Aceeasi regula se aplica si in cazul cuvintelor, substantive si adjective in –u, la singular, precum : arbitru, maestru, metru, kilometru, centimetru, litru, socru, albastru, celebru, ilustru etc.

2 COMENTARII

  1. “Ministrii nostri” – primul “I” este desinenta de plural (ministru – ministri), al doilea “i” este articolul hotarat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.