Home Cultură generală Gramatică Cum este corect – nu se merită sau nu merită, mă risc...

Cum este corect – nu se merită sau nu merită, mă risc sau risc?

0

Verbul „a merita”, cu înțelesul de a fi vrednic de răsplată sau de pedeapsă, a-i se cuveni, a justifica prețuirea cuiva, a valora etc., este un verb tranzitiv, adică acțiunea pe care o exprimă se răsfrânge asupra unui obiect, admitând un complement direct, de exemplu: „Elevul merită laudele profesorului”/„Marfa aceasta merită prețul cerut” etc.

Corectitudinea expresiilor în limba română

În limba română, expresia corectă este „nu merită”, indicând că ceva nu justifică efortul, timpul sau resursele. Utilizarea incorectă „nu se merită” introduce un reflexiv inutil. Similar, „a risca” este forma corectă, implicând asumarea unui pericol sau a unei consecințe, în timp ce ‘mă risc’ este o utilizare incorectă. Aceste clarificări ajută la îmbunătățirea exprimării și evitarea ambiguităților în comunicare.

Pe de altă parte, „a risca” poate fi tranzitiv sau intranzitiv: „El a riscat întreaga avere, când a luat această hotărâre”/„Deși nu era sigur de rezultate, el a riscat și a mers mai departe” etc.

Când verbul „a merita” se folosește impersonal, se poate constata, în uzul limbii, tendința de a fi pus în construcții reflexive, de exemplu: „Nu se merită să pierd vremea, făcând lucruri inutile”. O astfel de utilizare este, însă, incorectă, apărută, probabil, prin contaminare cu alte structuri similare, de felul „nu se cade”, „nu se obișnuiește”, „nu se face”, „nu se justifică” etc. „A merita” se poate utiliza impersonal, dar singura formă corectă este fără pronumele reflexiv: „Nu merită să pierd vremea…”/„Merită să încerc acest lucru”/„Merită să investesc în această afacere” etc.

Regula este valabilă și pentru verbul „a exista”, folosit impersonal. Nu se va spune – „Nu se există” (cu sensul „nu este posibil”) așa ceva, ci „Nu există așa ceva”.

În privința formelor „ma risc”/„risc”, deși chiar în DEX (Dictionarul explicativ al limbii române) se precizează că poate fi și reflexivă, o construcție de felul „Ma risc să cer o lămurire asupra acestei probleme” – orice vorbitor nativ de limba română își poate da seama – este învechită și, deci, nerecomandată. Corect, firesc este să spunem: „Risc să cer o lămurire asupra acestei probleme”.

Prin urmare, pentru a ține minte mai ușor aspectele precizate mai sus, am putea memora un enunț simplu, dictat de context: „Nu există / nu risc să greșesc, deoarece știu că merită să cunosc regulile gramaticale”.

Exemple practice și greșeli frecvente

Pentru a clarifica diferența, iată câteva exemple: „Acest film nu merită timpul tău” este forma corectă, pe când „Acest film nu se merită timpul tău” este greșită. De asemenea, „Risc să pierd examenul dacă nu învăț” este corect, spre deosebire de „Mă risc să pierd examenul dacă nu învăț”, care este incorectă. Aceste exemple vă pot ajuta să înțelegeți mai bine utilizarea adecvată a acestor expresii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version