Home Cultură generală Gramatică Cum este corect – online/on line/on-line, offline/off line/off-line?

Cum este corect – online/on line/on-line, offline/off line/off-line?

0
Cum este corect – online

Inevitabil, în această epocă în care internetul a devenit, pentru foarte mulți, indispensabil, din diverse motive, s-a impus și un limbaj adecvat, format, în mare parte, din cuvinte englezești, mai mult sau mai puțin adaptate specificului limbii române.

Contextul și evoluția limbii în utilizarea termenilor ONLINE și OFFLINE ne oferă o perspectivă asupra modului în care tehnologia influențează limba. Pe măsură ce lumea digitală continuă să se extindă, este esențial să înțelegem cum și de ce anumite termeni evoluează sau rămân constanți. Acest lucru ne ajută să comunicăm mai clar și să păstrăm pasul cu schimbările lingvistice.

În general, este vorba despre termeni deveniți internaționali, care se ortografiază ca în limba de proveniență, și pe care trebuie să știm să-i scriem corect. Impresia unora că, în mediul virtual, se poate scrie oricum, este, desigur, inadecvată, chiar descalificantă, având în vedere că limbajul este o formă esențială de manifestare a personalității și un indiciu al gradului de cultură.

În privința termenilor din titlul articolului, trebuie precizat că, potrivit DOOM (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române), se acceptă ca fiind corecte formeleon-line” și „online” (pronunțate „onlain”), „off-line” și „offline” (pronunțate „oflain”), scrierea cu cratimă fiind cea din limba engleză și prima recomandată și în dicționarele românești.

Ambele – „on-line”/„online” și „off-line”/„offline” – pot avea fie valoarea morfologică de locuțiune adjectivală/adverbială (de exemplu: Mulți dintre prietenii mei de pe internet sunt acum „on-line”/„off-line”), fie pe aceea de substantiv, specializat pentru domeniul informaticii, cu sensul: echipament, dispozitiv sau mod de prelucrare a datelor conectat/neconectat direct la calculator (DEX).

Pentru a-ți aprofunda cunoștințele despre utilizarea corectă a termenilor în limba română, te încurajăm să explorezi și alte articole de gramatică, precum cum este corect: cunoștință sau cunoștiință. Acest articol te va ghida prin alte dileme lingvistice comune și te va ajuta să-ți îmbunătățești scrierea și exprimarea.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version