Cuvântul „lucrativ” este un neologism, un împrumut din limba franceză (fr. lucratif, etimonul fiind latinescul „lucrativus”) și are valoare morfologică de adjectiv. Sensul cuvântului este: care aduce câștig, folositor, rentabil, profitabil. Asemănarea fonetică a acestui adjectiv cu verbul „a lucra” generează o anume confuzie, acesta fiind motivul pentru care unii vorbitori de limba română îl utilizează în contexte greșite.

Este incorect să spunem (așa cum se poate auzi adesea), de exemplu: „Spațiul lucrativ este inadecvat” sau „Personalul lucrativ al acestei întreprinderi a avut bune rezultate”, pentru că nu se referă la a lucra (nu înseamnă spațiu în care se lucrează sau angajați care lucrează).

Prin urmare, lucrative pot fi o afacere, o profesie, o întreprindere etc. De exemplu: „Avocatura este o profesie lucrativă” / „A găsit soluția pentru o afacere lucrativă” etc.

Utilizarea corectă a termenilor spațiu lucrativ, personal lucrativ și afacere lucrativa este esențială pentru a comunica eficient conceptele în contextul afacerilor și economiei. Spațiu lucrativ se referă de obicei la un loc care generează profit, în timp ce personal lucrativ nu este o expresie comun utilizată și poate fi confuză. În schimb, afacere lucrativa este expresia corectă pentru a descrie o companie sau o activitate economică care produce profit substanțial.

Pentru a aprofunda înțelegerea asupra utilizării adecvate a termenilor și pentru a evita ambiguitatea, vă recomandăm să citiți cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol va clarifica folosirea corectă a negațiilor și va contribui la îmbunătățirea preciziei și clarității exprimării în limba română, ajutându-vă să evitați erorile comune în comunicarea profesională și de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.