O greșeală frecventă în scris, constând în ortografierea cu sau fără cratimă a unor termeni ca cei din titlul articolului, este generată de confuzia între terminația specifică persoanei a doua plural, a verbelor, la modul indicativ, timpul prezent, sau la imperativ, și „ți”, pronume personal, forma neaccentuată, aflat, în diverse construcții, în apropierea verbului.
Mai exact, dacă este vorba de verbe la persoana a doua, plural, indicativ prezent, se va scrie corect, întotdeauna, fără cratimă: voi scrieți, cântați, mâncați, plecați, duceți, faceți, povestiți, coborâți etc. sau la imperativ: Scrieți!, Cântați!, Plecați! etc.
În schimb, cuvinte ca cele enumerate anterior se scriu cu cratimă dacă sunt structuri formate din verb la modul imperativ, persoana a doua singular (tu), urmat de pronumele, forma neaccentuată – „ți”, în cazul dativ (așa-numitul dativ posesiv), exprimând posesia sau acțiuni referitoare la sine: Tu scrie-ți tema (cu sensul tema ta) și apoi mai vorbim!/ Spune-ți (spune ție) că vei reuși și așa se va întâmpla!/ Mănâncă-ți porția (porția ta) și apoi poți să pleci! etc.
Când folosim cratima corect?
Un aspect esențial în limba română este utilizarea corectă a cratimei. Cratima nu este doar un semn de punctuație, ci o veritabilă unealtă care clarifică sensul cuvintelor și frazelor. De exemplu, diferența dintre „a merge” (verb) și „a-merge” (formă incorectă) subliniază importanța unei înțelegeri corecte. Totodată, confuzia între „să-și” (corect) și „săși” (greșit) poate schimba întregul sens al propoziției.
Cum identificăm greșelile frecvente?
Mulți dintre noi confundăm formele „fi-ti-ar” cu „fiți-ar”, ceea ce poate duce la interpretări greșite. Este esențial să ne amintim că limba română este plină de nuanțe și că fiecare cratimă are rolul său. Pentru a înțelege mai bine aceste subtilități, puteți consulta și articolul nostru despre Cum este corect: fi-r-ar sau fir-ar?, unde explicăm detaliat utilizarea corectă a cratimei și a formelor verbale.
Atenție! Un mijloc sigur de control este următorul: pronumele „ti” nu urmează niciodată după un verb la persoana a doua plural. Deci, dacă subiectul este voi, „ti” final face parte din formă verbului, ca marcă a persoanei a doua plural și se scrie fără cratimă.
În structurile din titlul articolului, se poate observa că mai intervine un pronume personal, forma neaccentuată – „mi” (în mod similar, ar fi putut fi: le, î, ne) și, ținând seama de mijlocul de control enunțat, corect se va scrie: spuneți-mi (voi spuneți mie/mi), scrieți-mi, cântați-mi etc. sau spuneți-le (voi spuneți lor/le), spuneți-i (lui/i), spuneți-ne (nouă/ne) etc.
spuneti-mi, scrieti-mi (Mod imperativ, persoana a II-a, plural, sau singular-adresare cu politete)
Cred ca cel mai simplu mod de explicare pe intelesul tuturor ar fi varianta urmatoare:cuvintele raman intacte,insa numai ce depaseste forma initiala se desparte prin cratima de ex.scrieti,cantati,desenati,vorbiti,asezati––––-mi.Asa mi s-a explicat mie la scoala si a fost foarte usor de invatat asa.