Se poate constata, frecvent, utilizarea incorecta a unor structuri (ca cele din titlul articolului) formate din pronumele posesiv cu prepozitia de, determinand un substantiv la numarul singular.Cum este corect - coleg de-al meu sau de-ai mei

Mai exact, foarte multi vorbitori fac, in mod gresit, acordul articolului posesiv-genitival (a, al, ai, ale) si al pronumelui posesiv, cu substantivul determinat, spunand, de exemplu : un (unui) coleg de-al meu/ de-al tau etc, o (unei) colege de-a mea/ de-a ta etc. Singurele forme corecte sunt : un (unui) coleg de-ai mei/ de-ai tai/ de-ai sai etc., o (unei) colege de-ale mele/ de-ale tale/ de-ale sale etc., deoarece, in astfel de situatii, prepozitia de are sensul dintre : un coleg de (dintre) ai mei/ ai tai etc., o colega de (dintre) ale mele/ ale tale etc. Evident ca ar fi absurde si constructiile : un coleg dintre al meu, o colega dintre a mea etc., dar se poate spune corect : un coleg al meu/ al tau etc., o colega a mea/ a ta etc.

1 COMENTARIU

  1. “În construcția cu prepoziția de (care și-a pierdut sensul partitiv „dintre”, dobândind sensul „de felul”) + pronume posesiv, norma actuală admite, pe lângă plural, și singularul: un prieten de-ai mei/de-al meu, o prietenă de-ale mele/de-a mea.”

    – DOOM 2, pag. XCIII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.