IntrebareVreun, vreo sunt, din punct de vedere morfologic, adjective pronominale nehotarate (deoarece insotesc, de regula, un substantiv sau un substitut al acestuia, precedandu-l) si singura forma corecta, indiferent de context, este scrierea fara cratima. Sensurile lui vreun/vreo pot fi :

·        un/o/oarecare/careva  –  vreun baiat/vreo fata ;

·        cam/aproximativ/circa (cu valoare adverbiala) – vreo doi ;

·        in propozitii negative, pot avea sens negativ, dar mai slab decat niciunNu stiu vreun (niciun) medicament potrivit pentru aceasta boala.

In forma vreunul, vreuna au valoare de pronume nehotarate si au intelesul de oarecine, cineva, careva Vreunul/vreuna dintre noi va lua o hotarare la un moment dat.

Este adevarat ca, la origine, in limba latina, etimonul era un cuvant compus scris cu cratima – verre-unus – dar, in limba romana, cele doua elemente s-au sudat si au devenit neanalizabile, acesta fiind argumentul care justifica scrierea untr-un singur cuvant. Intr-o astfel de situatie (scierea intr-un singur cuvant) se mai afla si alte parti de vorbire precum :

  • pronumele si adjectivele pronominale de intarire : insumi/insami, insuti/insati etc.
  • pronumele si adjectivele pronominale demonstrative : acelasi, aceeasi, celalalt, cealalta etc.
  • alte pronume si adjective nehotarate (in afara lui vreun, vreo) : oricare, oricine, fiecare, ceva etc. In felul acesta se disting si grafic de alte imbinari libere, care se pronunta la fel – Oare care dintre voi a facut acest lucru ?
  • pronumele si adjectivele pronominale negative : niciun, niciunul – Nu a venit niciun elev/niciunul ;
  • pronumele personale de politete : dumneata, dumnealui ;
  • pronumele reflexive cu elementul final –si : siesi, sinesi ;
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.