Fotbalul este unul dintre cele mai populare sporturi – “sportul rege”, cum este numit adesea – care provoacă mari pasiuni şi emoţii în rândul susţinătorilor. O dovadă este felul în care a fost aşteptat debutul celei de-a 16-a ediţii a Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2020 – o ediţie aniversară, care marchează sărbătorirea a 60 de ani de la înfiinţarea acestei competiţii şi care se află acum (în perioada 11 iunie – 11 iulie 2021) în plină desfăşurare, inclusiv la Bucureşti, unde Arena Naţională va găzdui patru partide.
O statistică FIFA (Federaţia Internaţională de Fotbal) arată că, în lume, peste 270 de milioane de oameni, din peste 200 de ţări, în special din Europa, Asia, America de Sud şi Africa, joacă fotbal regulat, fie că este vorba de profesionişti sau de amatori, bărbaţi, dar şi femei, care îndrăgesc acest sport. Iată câteva curiozităţi şi recorduri din istoria acestui sport, unele mai puţin cunoscute, altel spectaculoase:
Curiozităţi despre fotbal
- Actul de naştere (oficial) al fotbalului, în Europa, datează din secolul al XIX-lea, din anul 1863, când, în Anglia, jocul de rugby-football s-a despărţit în rugby şi fotbal, pentru cel din urmă stabilindu-se reguli foarte clare. Originea îndepărtată a fotbalului se află însă în China antică, aproximativ în secolul al III-lea i.Hr., într-un joc numit “cuju” şi care era practicat ca un fel de antrenament pentru soldaţi. Aceştia trebuiau să păstreze controlul mingii (care era umplută cu păr de animale) cu piciorul, cu pieptul, cu gambele şi umerii.
- Cel mai vechi club de fotbal, recunoscut internaţional, a fost înfiinţat tot în Anglia, în 1857 – FC Sheffield – care funcţionează şi astăzi, dar la nivel de amatori. Iniţial, neexistând alte cluburi, meciurile se disputau între membrii FC Sheffield, criteriile după care se formau echipele fiind: căsătoriţi contra necăsătoriţi, şomeri contra angajaţi etc. În 1860, când s-a înfiinţat, în acelaşi oraş, un al doilea club – FC Hallam – a avut loc şi primul meci între cluburi, care, de atunci, are loc an de an.
- Prima Ligă de fotbal a fost creată tot în Anglia, în 1888, de către preşedintele clubului Aston Villa, din Birmingham, şi cuprindea 12 echipe.
- Primul meci internaţional de fotbal a avut loc în 1872, între Anglia şi Scoţia, la Glasgow, şi s-a încheiat cu scorul 0 – 0. Jucătorii purtau “knickerbockers” (pantaloni scurţi) şi pălării sau şepci, acest detaliu vestimentar (pălăria/şapca) fiind păstrat până pe la începutul secolului al XX-lea.
- La vremea primelor meciuri dintre cluburi, mingile nu erau chiar sferice. Se obişnuia să se umfle vezica unui porc, să fie legată la ambele capete, după care se înfăşura în piele, dându-i-se o formă ovală. De asemenea, mingile erau mai uşoare, la început (340 – 425 grame), în 1937 crescând la 396 – 453 grame. Prima minge modernă de fotbal a fost realizată în 1870, într-un înveliş de piele introducându-se o anvelopă elastică de cauciuc, o invenţie a lui Richard Lindon, despre care se spune că, prin ideea sa, a revoluţionat jocul de fotbal.
- Regulile jocului de fotbal, stabilite în 1863, la înfiinţare, nu menţionau, până în 1875, existenţa unei bare transversale pentru poartă, ci numai barele verticale. Aşadar, pentru a înscrie gol, era de ajuns ca mingea să treacă printre barele verticale, indiferent de înălţime.
- Cele mai vechi tactici de joc erau foarte asemănătoare cu cele din rugby-ul de astăzi – echipele aveau atacatori puternici şi, când erau în ofsaid, atacau prin grupuri, pentru a duce mingea spre poarta adversă.
- Faulturile şi arbitrii nu figurau în regulementele iniţiale, considerându-se, implicit, că nu comit “greşeli” intenţionate. Diverse evenimente de pe teren puteau fi contestate în discuţii cu căpitanii, apoi cu jucătorii. Arbitrii au apărut pe teren, prima dată, în 1891.
- Penalty-ul a apărut, în fotbal, abia în secolul al XX-lea, şi putea fi executat de pe o linie aflată la 11 metri de poartă şi care să fie paralelă cu aceasta, iar portarul se putea apropia până la 5,5 metri de executant.
- Până în jurul anului 1912, portarii puteau să folosească mâinile în joc în întreaga lor jumătate de teren, iar costumul portarului putea să fie doar albastru, alb sau portocaliu/ galben.
- Apariţia cartonaşelor galbene şi roşii i-a fost inspirată arbitrului-sef al FIFA, Ken Aston, de semafoarele din Kensington High Street, din Londra, în timpul unei plimbări, când se gândea ce modalităţi s-ar putea utiliza pentru a marca avertismentele şi excluderile din joc.
- La început, pauzele dintre reprize nu aveau o durată dinainte stabilită. Pauza dura atât timp cât jucătorii să poată să se spele, să schimbe echipamentul, să ia o gustare şi să bea un ceai înainte de cea de-a doua repriză.
Curiozităţi despre fotbal – recorduri
- Cel mai rapid gol din istoria fotbalului a fost marcat în secunda 2,8, de uruguayanul Ricardo Olivera, în 1998.
- Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo deţine cele mai multe recorduri – cele mai multe goluri înscrise de un fotbalist în Liga Campionilor, într-un sezon (17), cele mai multe trofee FIFA World Player (3), primul fotbalist portughez care a câștigat Balonul de Aur de cinci ori şi al doilea, după Messi, care a câştigat “Gheata de aur” de trei ori etc.
- În lumea fotbalului, cei mai mulţi consideră că cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor este argentinianul Maradona, împărţind cu brazilianul Pele titlul de “Jucătorul Secolului” decernat de FIFA.
- Cele mai multe autogoluri dintr-un meci aparţin echipei Stade Olympique de L’Emyrne, din Madagascar, care, în 2006, în meciul contra echipei A.S. Adema, a marcat… 149 de autogoluri.
- La meciul de inaugurare a celebrului stadion Wembley, din Londra (unde se va desfăşura şi finala EURO 2020 UEFA), care a avut loc în 1923, au fost prezenţi 190 000 de spectatori.
- Cel mai mare număr de spectatori prezenţi la un meci de fotbal s-a înregistrat în anul 1950, din timpul finalei Campionatului Mondial din Brazilia, meciul disputându-se între selecţionatele Braziliei şi Uruguayului, pe stadionul Maracana. Au fost prezenţi în tribune 199 854 de spectatori.
Lucruri inedite despre fotbalul românesc
- Primul campionat de fotbal românesc a avut loc în 1909 -1910, disputându-şi titlul trei echipe – Olympia Bucureşti, United Ploieşti şi Colentina Bucureşti – câştigătoare fiind echipa Olympia.
- Prima minge de fotbal a fost adusă în România în 1885, de Mario Gebauer, care era, la vremea aceea, student în Elveţia şi care va înfiinţa, în 1904, alături de câţiva români (printre ei şi fiul cunoscutul dramaturg Alexandru Davila) şi alţi câţiva tineri străini, echipa de fotbal Olympia Bucureşti. Terenul de joc era la “Bolta Rece”, lângă Arcul de Triumf.
- Primul meci al echipei naţionale a avut loc la Belgrad (România – Iugoslavia), în 1922, când România a câştigat cu scorul de 2 -1.
- În România, în istoria fotbalului românesc, pe primul loc în topul echipelor cu cele mai multe campionate consecutive câştigate se află “Chinezul Timişoara” (1921 – 1927) şi Steaua Bucureşti (1992 – 1998).
- Cel mai bun rezultat al echipei naţionale de fotbal a României a fost la Turneul final al Campionatul Mondial, din 1994, când echipa României, avându-l căpitan pe Gheorghe Hagi, a ajuns în sferturile de finală, învingând Argentina cu scorul de 3-2.
- Singura Cupă a Campionilor câştigată de o echipă românească (Steaua) a fost în Finala Cupei Campionilor Europeni, din 7 mai 1986, de la Sevilla, când Helmuth Duckadam, numit “Eroul de la Sevilla”, a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri. De altfel, Duckadam deţine şi în prezent recordul de a fi apărat cele mai multe lovituri de pedeapsă în Cupele Europene.