Avand ca resedinta municipiul Targoviste, judetul Dambovita se invecineaza cu judetele Brasov (nord), Giurgiu (sud), Prahova (est), Arges (vest), Ilfov (sud-est) si Teleorman (sud-vest). In trecut, judetul a jucat un rol important in istoria romaneasca, Targoviste fiind resedinta domneasca si capitala a Tarii Romanesti in perioada 1396 – 1714.
Judetul Dambovita a fost locuit in toate epocile istorice, cea mai buna dovada in acest sens fiind comuna Vacaresti, pe teritoriul careia arheologii au descoperit obiecte si urme de locuire din fiecare perioada istorica. Procesul de etnogeneza s-a incheiat in ultimele secole ale primului mileniu, iar poporul nou-format incepe sa puna bazele formatiunilor politice proprii. In perioada medievala, judetul a inceput sa capete o importanta deosebita, Mircea cel Batran alegand Targoviste ca resedinta domneasca, respectiv capitala a Tarii Romanesti.
Acest lucru a insemnat inceputul unei perioade glorioase pentru judetul Dambovita, nu mai putin de 33 de voievozi romani lasand capitala Tarii Romanesti la Targoviste. Ultimul a fost domnitorul Constantin Brancoveanu, care a fost ucis, impreuna cu fiii sai, de turci. Dupa mutarea resedintei domnesti, judetul si-a urmat cursul firesc, singurele probleme fiind cele legate de rascoalele pentru stapanirea pamantului. De altfel, aceasta problema a pamantului a fost in centrul atentiei pana in secolul al XIX-lea.
Judetul Dambovita s-a implicat si in cele doua Razboaie Mondiale, iar in timpul regimului comunist a sperat ca isi va recapata gloria de acum cateva secole. Ceausescu a incercat sa faca din Targoviste o a doua capitala a Romaniei, insa acest lucru a insemnat pierderea unor vestigii importante pentru istoria culturii romanesti, care au ajuns sub senilele buldozerelor menite sa ii faca pe plac dictatorului. De altfel, sotii Ceausescu si-au gasit sfarsitul la Targoviste. Astazi, judetul incearca sa isi conserve vestigiile ramase.
Judetul Dambovita are un potential turistic foarte ridicat, imbinand armonios monumentele de arta si de arhitectura cu cele ale naturii. Judetul imparte cu Prahova si Brasov Parcul Natural Bucegi, astfel ca are de oferit unele dintre cele mai atractive obiective turistice naturale din tara. Turistii se pot plimba prin Cheile Pesterii, Cheile Ursilor, Cheile Orzei (unele din cele mai inguste chei din Parcul Natural), Cheile Zanoagei, Cheile Coteanu sau Cheile Tatarului. De asemenea, turistii pasionati de plimbari in natura se pot delecta cu Platoul Padina, Platoul Zanoaga, Lacul si Barajul Scropoasa (unde a fost construita, in 1936, prima hidrocentrala din Romania), Lacul Tiganesti (singurul lac glaciar din Muntii Bucegi), Cascada Sapte Izvoare (al carei debit este de 400 de lietri/secunda si a carei apa curgatoare este considerata cea mai pura, motiv pentru care este si imbuteliata) sau Tunelul Grota Ursului.
In ceea ce priveste monumentele de arta si de arhitectura, de departe cel mai cunoscut loc al judetului Dambovita este Curtea Domneasca de la Targoviste. Curtea Domneasca este alcatuita din Turnul Chindiei (construit de Vlad Tepes, in timpul celei de-a doua domnii), Biserica Mare Domneasca (ridicata de Petru Cercel in 1584 si pictata, apoi, de Constantin Brancoveanu) si Casele Domnesti (construite, pe rand, de Mircea cel Batran si Petru Cercel si imbunatatite mai tarziu de Matei Basarab si Constantin Brancoveanu). Langa Curtea Domneasca se afla Parcul Chindia, care are si o gradina zoologica pe spatiul sau.
Alte obiective turistice din judetul Dambovita care merita vizitate sunt Manastirea Dealu (aflata la 6 kilometri de Targoviste, pe Valea Voievozilor, fiind ctitorita de Radu cel Mare), Catedrala Arhiepiscopala din Targoviste (ridicata, in 1518, de Neagoe Basarab), Muzeul Scriitorilor Damboviteni (inaugurat in anul 1968, muzeul a fost amenajat in casa lui Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti) si Muzeul Tiparului si al Cartii Romanesti Vechi (deschis publicului in 1967, intr-o casa proiectata de Ion Mincu).