Delfinariul din Constanța este una dintre principalele atracţii ale oraşului de pe litoralul Mării Negre. Delfinariul face parte din Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanța şi este singurul delfinariu din ţară. Se situează la intersecţia dintre strada Soveja şi bulevardul Mamaia.
Delfinariul din Constanța a fost deschis în anul 1972, bucurându-se de un mare succes încă din prima zi, mai ales că nu mai era un altul în tot sud-estul Europei. Delfinariul are ca principal scop nu distracţia, ci protejarea şi conservarea speciilor de delfin.
Astfel, cei care lucrează în cadrul delfinariului încearcă să creeze condiţiile optime pentru că aceste mamifere să trăiască în captivitate. Pe lângă demonstraţii, delfinariul se ocupă şi cu expoziţii şi activităţi de educaţie ecologică, prin acestea încercând să atragă atenţia asupra riscurilor la care sunt supuse animalele.
De-a lungul timpului, la Delfinariul din Constanța, au putut fi văzute toate cele trei specii de delfin care se găsesc în Marea Neagră. Cele trei specii sunt delfinul comun (Delphinus delphis ponticus), marsuinul (Phocoena phocoena relicta) şi afalinul sau delfinul mare (Tursops truncates ponticus). Pe lângă delfini, Delfinariul a găzduit şi pinguini, dar şi lei de mare, ultimii fiind aduşi din America de Sud.
În anul 2005, Delfinariul din Constanța a fost complet renovat, astfel încât să îndeplinească toate condiţiile impuse de Uniunea Europeană. În anul 2010, Delfinariul a atras atenţia tuturor prin cei trei delfini care au fost aduşi din China. Cele două femele şi masculul, pe numele lor Pei-Pei, Ni-Ni şi Chen-Chen, au devenit imediat veritabile vedete.
Cei trei au fost aduşi de la Acvariul din Beijing pentru a dezvolta şi diversifica spectacolele de dresaj, dar şi pentru ca înmulţirea în captivitate să fie mai bine studiată. Din păcate, în anul 2013, delfinul Pei-Pei a murit din cauza unei peritonite, însă ceilalţi doi continuă să ofere spectacole deosebite.
Delfinariul din Constanța poate fi vizitat zilnic, între orele 9 – 21. Reprezentaţiile au loc la orele 11, 15 şi 19 (de luni până vineri), respectiv 11, 13, 15 şi 19 (sâmbătă şi duminică). Cei care vor să intre în Delfinariu trebuie să plătească o taxă de intrare, înjumătăţită pentru elevi şi studenţi. De asemenea, copiii sub 5 ani intră gratuit.
Show-urile cu delfini sunt punctul culminant al vizitei la Delfinariu, unde delfinii își demonstrează abilitățile într-o serie de acrobații spectaculoase, coordonate de antrenori experimentați.
În afară de delfini, Delfinariul adăpostește și alte specii marine, inclusiv focile, care sunt de asemenea vedete ale spectacolelor, contribuind la educația publicului despre biodiversitatea marină.