In societatea contemporana, ar fi aproape imposibil sa ne imaginam organizarea vietii sociale si personale, functionarea economiei, activitatile cotidiene, odihna, divertismentul etc., in afara conceptelor care denumesc timpul, indiferent ca este vorba de minute, ore, zile, saptamani, luni, ani. Suntem sau vrem sa fim rigurosi si organizati, si cei mai multi dintre noi ne-am indepartat sau nici nu ne mai intereseaza daca, in societatile traditionale, ritmul vietii avea o alta valoare, bazata pe alte repere, fie ele si temporale. De aceea, denumirile populare ale lunilor anului, izvorate din legatura autentica a omului cu ritmurile repetabile ale naturii, aproape ca s-au uitat sau le mai stiu doar locuitorii satului, care isi mai organizeaza, inca, timpul in functie de arat, semanat, prasit, secerat, culesul fructelor, al cerealelor sau legumelor.
Denumirile populare ale lunilor anului pastreaza tot farmecul traditiilor si exprima tot interesul pe care omul vechi il avea pentru fenomenele naturale si pentru felul in care natura, de care se lega (si se mai leaga) soarta unui popor cu ocupatii preponderent agricole, se schimba sub ochii lui.
Ianuarie – Gerar/ Genarie/ Ghenarie/ Calindariu – cuvantul « ianuarie » (lat. ianua inseamna drum, cale, trecere) isi are originea in limba latina si deriva din numele zeului Ianus Bifrons (Ianus cel cu doua feţe), reprezentat, intotdeauna, cu cele doua fete lipite, privind in directii diferite, catre trecut si catre viitor, catre anul vechi si catre anul care incepe, insemnand totodata « Inceputul » si « Sfarsitul ». Denumirea populara – Gerar – face trimitere la temperaturile scazute ale iernii, dar si la faptul ca, in functie de acestea, oamenii « stiau » cum va fi primavara. Daca nu era ger in ianuarie, atunci se anunta sa fie in martie, aprilie, iar daca de Boboteaza « crapau pietrele » era foarte posibil sa ninga in februarie.
Februarie ( din latinescul februarius) – Faurar/ Luna lupilor – are legatura cu fierar (mester faurar al uneltelor agricole, pregatite in aceasta luna pentru lucrarile agricole din primavara).
Martie (din slavonescul martii, dar derivat si de la numele zeului roman al razboiului Mars) – Martisor/ Germănar (Incolţitorul) – denumirea populara face aluzie la nenumaratele legende ale Martei (prezente in toata Peninsula Balcanica), la noi numita frecvent Dochia (Baba Dochia – de unde si traditiile legate de zilele Babei), legende in care intamplarile redau confruntarea/ « razboiul » dintre iarna si primavara.
Aprilie (din slavonescul aprili) – Prier/ Traista-n Baţ – Prier trimite la luna prielnica, iar Traista-n bat este denumirea pentru imprejurarile in care luna aprilie se dovedea a fi capricioasa, friguroasa, secetoasa si cu vant.
Mai (lat. maius) – Florar/ Frunzar/ Pratar (din latinescul pralum – pajiste) reflecta timpul infloririi , al inverzirii, de aceea oamenii obisnuiau sa spuna ca este vremea in care « raiul coboara pe pamant ».
Iunie (din sl. Ijuni si de la numele zeitei Junona, patroana casatoriilor) – Ciresar/ Ciresel – vremea la care se coc ciresele.
Iulie (din sl. Ijuli) – Cuptor si-a castigat aceasta denumire datorita temperaturilor ridicate, adesea caniculare.
August (din latinescul augustus) – Gustar/ Secerar – Gustar marcheaza primul “gustat” al strugurilor, Secerar trimitand la primul secerat si, in general, la inceputul recoltatului de cereale, fructe, legume.
Septembrie (din grecescul septemvrios) – Rapciune (lat. raptionem – seceris)/ Vinitel/ Viniceriu – este prima luna de toamna, cu vreme schimbatoare, dar si perioada in care se recolteaza strugurii si se prepara vinul.
Octombrie (sl. Oktovrii)– Brumarel – cad primele brume, iar daca ploua mult si marunt, aceasta luna poate anunta o iarna grea.
Noiembrie (sl. nojenbri) – Brumar – indica o vreme si mai rece decat in Brumarel.
Decembrie (lat. december) – Undrea/ Andrea/ Ningău – Undrea face luzie la “intepaturile” gerului, iar Andrea este o pronuntie populara referitoare la Sfantul Andrei, a carui zi se sarbatoreste la sfarsitul lui noiembrie, dupa care incepe ultima luna a anului. Daca va ninge in Undrea, vara urmatoare, luna iunie mai ales, va fi ploioasa.