Iepurii fac parte din ordinul Lagomorpha si sunt animale rozatoare mici raspandite in numeroase regiuni de pe glob, care variaza de la tundra arctica la semideserturi, de la zonele deschise pana la cele mai ascunse vagauni. Majoritatea speciilor sunt animale teritoriale, legate de locul de trai, iar hrana lor este alcatuita din ierburi si plante suculente.
Cele mai cunoscute specii de iepuri din lume:
In nordul Canadei si Groenlanda, in special in regiunile de tundra, traieste iepurele arctic. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Lepus arcticus si se remarca prin blana alba in timpul lunilor de iarna si maronie-cenusie in restul anului. Iepurele arctic are lungimea corpului de 43-66 cm si greutatea de 3-7 kg.
Iepurele de mlastina este o specie care inoata foarte bine si traieste in regiunile cu iazuri, mlastini si estuare din sud-estul SUA. Are denumirea stiintifica de Sylvilagus aquaticus si poate avea lungimea corpului de 45-55 cm si greutatea de 1,5-2,5 kg. Aceasta specie isi face adesea cuibul din stuf in apropierea apei. Hrana sa consta in special din trestie, rogoz si plante acvatice.
Iepurele de camp cu par aspru este o specie in pericol de disparitie cunoscuta cu denumirea stiintifica de Caprolagus hispidus. Traieste in sudul Asiei si poate avea lungimea corpului de 38-50 cm si greutatea de 2-2,5 kg.
Iepurele de vizuina european este considerat stamosul raselor de iepuri domestici. Are denumirea stiintifica de Orytolagus cuniculus si traieste in Europa, Noua Zeelanda, nord-vestul Africii, sudul Americii de Sud si Africa. Are lungimea corpului de 34-50 cm si greutatea de 1-2,5 kg.
Iepurele pitic este cea mai mica specie de vizuina de acest gen. Traieste in vestul SUA in general in regiuni aride si poate avea lungimea corpului de 22-29 cm si greutatea de 350-450 g. Este cunoscut cu denumirea stiintifica de Brachylagus idahoensis.
Iepurele suierator este o specie comuna in regiunile alpine din sud-estul Canadei si vestul SUA. Are denumirea stiintifica de Ochotona princeps si corpul mic de forma asemanatoare unui ou, cu lungimea de 16-22 cm si greutatea de 125-175 g.
Iepurele fluierator cu buze negre este o specie comuna in estul Asiei si are denumirea stiintifica de Ochotona curzoniae. Este un mamifer mic, poate avea lungimea corpului de 14-18,5 cm si greutatea de 125-175 g.
In Muntii Altai traieste iepurele suierator Ochotona alpina care are aspectul corpului unui cobai, cu lungimea de cel mult 25 cm.
O alta specie de iepure suierator este Ochotona pusilla din regiunile deluroase din sudul Rusiei. Este o specie mica, poate avea lungimea corpului de 13-15 cm.
Iepurele de camp traieste in padurile deschise si zonele cu terenuri agricole din Europa, Noua Zeelanda, Australia, America de Nord si de Sud. Are denumirea stiintifica de Lepus europaeus, corpul destul de mare, cu lungimea de 47-70 cm si greutatea de 2,5-7 kg.
Iepurele de vulcan este o specie in pericol de disparitie din regiunile cu paduri deschise cu pini de pe crestele vulcanice din centrul Mexicului. Are denumirea stiintifica de Romerolagus diazi si poate avea lungimea corpului de 23-32 cm si greutatea de 375-600 g.
Iepurele de California are urechile foarte lungi de aproximativ 15 cm, lungimea corpului de 47-63 cm si greutatea de 1,5-3,5 kg. Traieste intr-un habitat arid din sudul, centrul si vestul SUA si pana in nordul Mexicului. Are denumirea stiintifica de Lepus californicus.
Iepurele de vizuina din Amami este o specie in pericol de disparitie care traieste doar in Insula Takuno si Amami din Japonia. Are denumirea stiintifica de Pentalagus furnessi si blana neagra. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 42-51 cm si greutatea de 2-3 kg.
In India si Ceylon traieste iepurele cu gat negru care are denumirea stiintifica de Lepus nigricollis. Are urechile lungi, picioarele mari, lungimea corpului de 40-70 cm si greutatea de 1,3-7 kg.