Home Cultură generală Descoperă turismul nuclear – o vacanţă unică în cele mai importante zone...

Descoperă turismul nuclear – o vacanţă unică în cele mai importante zone din istoria atomică

0
nuclear power plant

Pentru cei aflaţi în căutarea unei experienţe de vacanţă unice a apărut un nou tip de turism. Turismul nuclear implică vizitarea zonelor importante din istoria atomică. Din moment ce subiectul este unul foarte controversat, atrage vizitatori dornici să afle cât mai multe. Între aceste destinaţii se numără locaţiile până recent secrete ale oraşelor implicate în proiecte precum Proiectul Manhattan şi locaţiile unor dezastre nucleare.

Chiar dacă aceste locaţii sunt răspândite pe întreg mapamondul, cele mai multe se găsesc în Statele Unite ale Americii, locul de naştere al bombei atomice; multe încă sunt învăluite în mister, vizitarea fiind permisă doar o singură dată pe an.

Cernobâl
Cernobâl

Cernobâlul, locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie, a devenit atracţie turistică în 2011, atunci când guvernul ucrainean a considerat că riscurile de iradiere sunt neglijabile. Pe 26 aprilie 1986 un reactor al centralei nucleare ucrainene exploda, emiţând radiaţii de 400 de ori mai mari decât cele de la Hiroshima. În urma dezastrului, o porţiune mare a zonei contaminate a fost sigilată până recent. În momentul de faţă se pot realiza vizite parţiale; se pot hrăni somnii ce trăiesc în iazul format de lichidul de răcire al centralei şi se poate realiza un tur al oraşului Pripyat, unde nivelul de radiaţie este încă ridicat.

Oak Ridge

Oak Ridge nu a existat până în momentul în care guvernul federal al Statelor Unite ale Americii a evacuat toţi locuitorii din mediul rural al zonei; oraşul în sine nu a apărut pe nici o hartă decât abia după cel de-al Doilea Război Mondial. Cunoscut şi sub numele de „Oraşul Secret”, oraşul a fost una din cele trei locaţii în care a avut loc dezvoltarea materialelor necesare pentru Proiectul Manhattan. Locuitorii săi şi-au dus viaţa în secret.

Întreg oraşul era închis, casele nu aveau adrese, iar muncitorilor nu li se fusese spus la ce lucrau. În ziua de astăzi, oraşul este casă pentru câteva unităţi militare secrete. Cetăţenii americani le pot vizita o singură dată pe an în timpul „Festivalului anual Secret City”. Pe lângă găzduirea acestor tururi anuale, oraşul mai este şi casă pentru Muzeul American de Ştiinţă şi Energie şi pentru „Clopotul Internaţional al Prieteniei”. Acesta din urmă e primul monument creat între un oraş al Proiectului Manhattan din Statele Unite ale Americii şi Japonia.

centrul nuclear Hanford

În 1943 guvernul federal american crea centrul nuclear Hanford ca parte a Proiectului Manhattan. Locaţia este casa primului reactor nuclear la scară largă din lume. La mai mult de 20 de ani de la oprirea producerii de plutoniu, Hanford rămâne cea mai contaminată zonă a ţării. Curăţarea este încă în curs de desfăşurare. Vizitatorii pot urmări de la o oarecare distanţă cum lucrătorii, echipaţi cu costume de protecţie, îngroapă solul contaminat. De asemenea vizitatorii pot face turul reactorului B, care dispune de exponate despre viaţa şi realizările oamenilor care l-au construit. Departamentul de Energie al Statelor Unite oferă excursii gratuite din aprilie şi până în septembrie, participanţii fiind nevoiţi să-şi facă rezervare în avans.

Los Alamos

Tot în Statele Unite ale Americii găsim o altă destinaţie. Los Alamos este cel mai bine cunoscut ca „Oraşul Atomic”, acest lucru datorându-se faptului că a jucat un rol important în cadrul Proiectului Manhattan. În 1942, guvernul american şi-a folosit puterea pentru a prelua Şcoala Los Alamos Ranch şi a o da lui Robert Oppenheimer şi celorlalţi oameni de ştiinţă ce lucrau la realizarea primei bombe atomice. Astăzi, Los Alamos găzduieşte Laboratorul Naţional Los Alamos al cărui muzeu de ştiinţe, Bradbury, are o galerie plină de armament de apărare. Între aceste arme putem aminti focosul W80 (o rachetă de croazieră) şi bombele B61 şi B83. Muzeul Istoric Los Alamos găzduieşte fotografii ale testărilor atomice, notiţele lui Oppenheimer şi copii ale pliantelor aruncate deasupra Japoniei în care cetăţenii erau avertizaţi în legătură cu lansarea bombelor atomice.

Hiroshima

Părăsind Statele Unite, ajungem în Japonia, mai exact la Hiroshima. Hiroshima este cunoscut ca primul oraş din istorie ce avea să fie distrus de o armă nucleară. Pe 6 august 1945, Forţele Aeriene americane lansau deasupra oraşului o bombă atomică numită Little Boy, distrugând mare parte din el şi omorând 30% din populaţia sa. În momentul de faţă, turiştii pot afla multe date despre impactul teribil al bombei la „Hiroshima Peace Site”, care este casă a Muzeului Memorial al Păcii şi a Domului Bombei Atomice. Construit în 1905 pentru a servi drept clădire comercială, domul a fost distrus de bombă. Toţi oamenii ce se aflau în interiorul său au murit pe loc. În ziua de astăzi domul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi reprezintă simbolul luptei pentru abolirea armelor nucleare; serveşte drept amintire a distrugerilor provocate de bomba atomică.

În concluzie, pentru cei pasionaţi de vizitarea locurilor interzise, dar şi pentru cei dornici să afle cât mai multe lucruri despre o parte întunecată a istoriei, aceste noi destinaţii deschid porţile unei alte ere; odată cu aceasta, şi posibilitatea unei mai bune înţelegeri asupra celor întâmplate şi nerepetarea aceloraşi greşeli.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version