Toate telescoapele colecteaza si concentreaza lumina. Exista anumite diferente intre apertura si grosisment la telescop, de care este bine sa tineti cont atunci cand doriti un instrument de calitate pentru astronomie. Cea mai importanta caracteristica a oricarui telescop este capacitatea sa de a colecta lumina, numita apertura (diametrul obiectivului principal este exprimat de obicei in milimetri), care determina cat de mult veti putea vedea. Cu cat telescopul aduna mai multa lumina, cu atat veti putea vedea mai mult. De exemplu, o lentila de 15 centimetri este de 2,5 x diametrul unei lentile de 60 de milimetri si, cu toate acestea, colecteaza de 5 ori mai multa lumina. Cresterea luminozitatii oferita de lentila mai mare pare sa produca detalii mai fine, deoarece structura care inainte era invizibila este facuta vizibila, sau, cu alte cuvinte, puterea de rezolutie a crescut.

Aperturile mari (mai mari de 20 de centimetri) vor produce imagini mai clare numai atunci cand conditiile atmosferice stabile ale acelei zone (in principal turbulentele de aer) promoveaza o vizibilitate excelenta. In cea mai mare parte a timpului, in cea mai mare parte a lumii, vizibilitatea este de la moderata la slaba. Grosismentul nu este cea mai importanta caracteristica atunci cand alegeti un telescop. Telescoapele promovate pe baza grosismentului mare (puterea de 400X pana la 575X sau mai mare) sunt un semn sigur de calitate inferioara. Marirea excesiva estompeaza imaginea care este deja incetosata, mai ales prin amplificarea efectelor turbulentelor de aer. In practica, 300X este grosismentul maxim potrivit. Cele mai luminoase si mai clare imagini sunt obtinute de telescoapele cu grosisment mic (de la 30X pana la 50X).

Puterea telescopului (grosismentul) este ajustata prin schimbarea ocularelor. Cate oculare ar trebui sa aveti? Ideal ar fi sa aveti trei oculare – un grosisment mic, unul mediu si unul mare. Cu cat este mai mica distanta focala, cu atat mai mare trebuie sa fie grosismentul. Pentru o imagine mai mare, folositi un ocular cu un numar mare (de exemplu, 20 de milimetri). Pentru imagini facute de aproape, folositi un numar mai mic (de exemplu, 4 milimetri). Puteti cumpara alte oculare pentru a mari versatilitatea telescopului sau puteti achizitiona o lentila Barlow 2X care se introduce in tubul de focalizare, inaintea ocularului, care dubleaza marirea. In afara de marirea sau micsorarea imaginii, grosismentul are o influenta asupra zonei de cer pe care o veti vedea (numita campul de vedere) – grosismentele mai mari au campuri mici de vedere, care pot face gasirea obiectelor mult mai dificila.

Citește și:  Premiul Nobel pentru Literatura - adevarata excelenta a scrisului
Doua telescoape cu aperturi diferite, Foto: en.wikipedia.org
Doua telescoape cu aperturi diferite, Foto: en.wikipedia.org

In general vorbind, puterile mai mici cuprinse intre 30X si 50X sunt recomandate pentru observarea roiurilor de stele, galaxiilor si nebuloaselor, intrucat acestea adeseori sunt raspandite pe o zona vasta a cerului. Puterile medii cuprinse intre 80X si 100X sunt convenabile pentru studierea craterelor si vailor de pe suprafata Lunii, pentru observarea inelelor lui Saturn sau a celor patru sateliti principali ai lui Jupiter. Puterile mai mari cuprinse intre 150X si 200X va vor permite sa examinati varfurile muntilor si detaliile fine de pe Luna si caracteristicile de suprafata ale planetei Marte sau sa despartiti stelele care se afla foarte aproape una de alta si formeaza stele duble.

Pentru a calcula puterea, sau grosismentul, trebuie doar sa impartiti “lungimea focala a telescopului” la “lungimea focala a ocularului”. De exemplu, daca telescopul are lungimea focala de 1000 de milimetri, iar ocularul pe care il utilizati are 20 de milimetri, atunci puterea va fi de 50X. Lungimile focale sunt exprimate in milimetri. Lungimea focala a ocularului este imprimata chiar pe acesta, iar lungimea focala a telescopului o veti gasi imprimata pe tubul telescopului sau in manualul acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.