Câinii și lupii sunt rude nu chiar foarte îndepărtate și chiar dacă nu prezintă deosebiri puternice acestea există și îi fac să fie două animale complete.
Lupii și câinii fac parte din același gen Canis dar din specii diferite, lupul face parte din specia Canis lupus iar câinele din Canis domesticus. Dovezile ADN au arătat faptul că câinii domestici își au strămoșii în cadrul lupilor chiar dacă unele rase sunt mult mai îndepărtate decât altele. Când câinii și lupii se împerechează descendenții acestora se pot reproduce la rândul lor fapt ce ne arată cât de strâns legate sunt aceste animale. Chiar dacă lupii nu sunt domesticiți, câinii ce au strămoși imediați lupi, au cerințe speciale ca de exemplu sunt mult mai greu de dresat și au nevoie de un regim alimentar cu mai multe proteine decât poate fi furnizat de către mâncare obișnuită pentru câini.
Perioada de gestație la lupi și câini este de aproximativ 63 de zile. Lupii dau naștere în peșteri iar pentru câini ar trebui creat un mediu similar. La naștere atât puii de lup cât și cei de câine au ochii închiși, aceștia deschizându-se abia după 10 zile sau 2 săptămâni. Înțărcarea are loc undeva între 6 și 8 săptămâni. Puii de lup se aventurează în afara culcușului la o vârstă de aproximativ 8 săptămâni iar la cam aceeași vârstă puii de cățel pot fi luați în siguranță de lângă mama lor.
Atât lupii cât și câinii au nevoie de interacțiuni sociale pentru a putea prospera. Lupii trăiesc în haite, undeva vânează împreună, își stabilesc teritoriul și își cresc puii. În mod obișnuit câinii își satisfac nevoile sociale prin intermediul familiilor care îi cresc și îi îngrijesc și alături de celelalte animale din casă. În timp ce câinii sunt cunoscuți pentru loialitatea lor față de stăpân, corciturile dintre lupi și câini pot uneori forma legături mult mai puternice cu oamenii pe care îi cresc.
Chiar dacă pentru a comunica, lupii obișnuiesc să urle mult mai des decât să latre, ambele animale folosesc comunicarea vocală pentru a-și exprima nevoile, pentru a transmite avertismente, pentru a invita un alt om sau alt animal a se juca și pentru a comunica cu membrii haitei. Rasele de câini ce au legături strânse cu strămoșii lor lupi, cum ar fi câinii husky și malamuții, folosesc și ei urletul ca mijloc de comunicare. Lupii și câinii împărtășesc și limbajul corpului iar când sunt veseli se fugăresc și dau din coadă. Încă o asemănare între cele două animale este că amândouă folosesc aceleași posturi pentru a-și arăta poziția dominantă, agresiunea și supunerea.
Chiar dacă există multe asemănări între cei doi, există încă foarte multe diferențe. De exemplu lupii nu au ochi albaștri, aceasta fiind o trăsătură pe care doar câinii o au. Ochii albaștri sunt o genă recesivă, amândoi părinții trebuie să o aibă pentru ca puiul să o poată moșteni. Lupii nu au această genă. Unele culori pale, în mod deosebit verdele pal poate părea uneori a avea nuanțe albastre motiv pentru care sunt confundați cu ochii albaștri. La naștere ochii puilor au nuanțe diferite de albastru, pornind de la cele mai deschise până la cele mai închise. Cu toate acestea, culoarea se va schimba de mai multe ori până când aceasta va deveni definitivă la câteva luni de la naștere.
În ciuda faptului că ambele animale au același număr de dinți, diferența este foarte mare din moment ce dinții lupilor s-au adaptat pentru vânătoare. Caninii lupilor sunt foarte mari și mult mai curbați și groși decât cei ai câinilor obișnuiți, putând să ajungă la o lungime de câțiva centimetri. Ei s-au adaptat pentru a putea sfărâma oase mari într-o singură mușcătură.
Lupii au picioarele mult mai lungi, mult mai mari, craniul este mai mare iar pieptul este mai îngust. Din punct de vedere fizic tot lupii sunt mai puternici. Structura scheletică a lupilor le permite să alerge și să se miște mai repede. Chiar intelectual lupii sunt mai dezvoltați, ei fiind mai conștinți de împrejurimile lor decât sunt căinii.
Când vine vorba comportamentul sexual, femelele câinilor intră în călduri de două ori pe an în timp ce femelele lupilor doar o singură dată pe an. S-a observat că doar femelelor alfa ale lupilor le este permisă reproducerea în habitatul acestora. Mai mult decât atât, în mod obișnuit puii nu ating maturitatea sexuală decât la o vârstă de aproximativ 22 de luni (existând situații în care maturitatea sexuală se atinge și la 10 luni), în timp ce câinii devin maturi sexualt undeva la 6-8 luni, aceștia putând da naștere la pui.
Lupii sunt mult mai teritoriali decât câinii. Ei sunt prădători teritoriali și atacă alte animale care intră pe teritoriul lor, incluzând alți lupi și câini. Dacă o populație de coioți este prezentă în zonă se poate spune cu siguranță că lupii nu sunt prezenți.
Chiar dacă sunt foarte apropiați, lupii și câinii sunt și cât se poate de diferiți. Pe lângă toate asemănările și deosebirile enumerate mai sus există încă multe altele de spus în legătură cu aceste două animale.