Nu este vorba despre artistii care au pierit in ultima vreme dupa ce au cazut in patima drogurilor, ci de relatia artistica dintre creator si drogul care il ajuta sa isi desavarseaca opera de arta. Despre drogurile preferate ale artistilor s-au scris foarte multe lucruri, unele reale, altele mai putin reale, si putem spune despre acest subiect ca este unul tabu.

Interesant este faptul ca nu doar artistul modern foloseste aceasta sursa de inspiratie, ci si artistul clasic, mijloacele de explorare artistica prin intermediul diferitelor halucinogene fiind cat se poate diferite.

Din punct de vedere stiintific, numeroase cercetari au aratat legatura stransa dintre drog abilitatea de a crea, cea din urma fiind influentata in mod diferit in functie de tipul drogului. De asemenea, este cunoscut faptul ca drogurile amplifica starile emotionale, trairile, sentimentele, oferind senzatii cu totul si cu totul nebanuite si transpunerea intr-o alta lume, lucru dorit cu indarjire de catre toti artistii care isi doreau sa intre in starea de transa si sa creeze opere unice.

Absinth-ul – drogul preferat al romanticilor

Absint, Foto: lastwordonnothing.com
Absint, Foto: lastwordonnothing.com

Nu este un drog in adevaratul sens al cuvantului, insa este o bautura alcoolica foarte tare, din plante folosite si in scopuri medicinale (pelin, anason) si mai poarta numele de licoarea poetilor si zana verde. Absinth-ul este denumit licoarea poetilor deoarece a cunoscut o foarte mare popularitate in randul poetilor parizieni ai secolelor XIX – XX. Datorita efectelor halucinogene pe care aceasta bautura le provoca celor care o consumau, absinth-ul a fost interzis, in jurul acestei bauturi conturandu-se numeroase controverse. Aceasta bautura a fost si inca este considerata in unele regiuni, un drog cu influente grave asupra organismului.

Trecand de partea materiala, in spatele absinth-ului se ascund numeroase simboluri, se ascunde misterul, seductia, pericolul. Toate acestea au fost surprinse in numeroase opere de arta, atat in literatura, cat si in pictura. Printre artistii care s-au lasat in voia zanei verzi si au creat opere de arta inedite se numara scriitori precum Edgar Allan Poe, Arthur Rimbaud, Oscar Wilde, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, precum si pictori de seama ai istoriei artei – Vincent van Gogh, Henri de Toulouse Lautrec si Pablo Picasso, insa Vincent van Gogh este considerat unule dintre artistii care au cosumat frecvent celebra licoare dovada stand majoritatea picturilor realizate in tonuri de verde. Din categoria scriitorilor, Paul Verlaine este cel mai cunoscut consumator de absinth, lucru care a dus nu doar la crearea unor opere de exceptie, ci si la instalarea unei instabilitati psihice.

Citește și:  Teoria procesului oponent - multe se pot întâmpla, totul trece

Opiul – secretul din spatele operei Kubla Khan

Opium
Opium sursa: www.campusdrugprevention.gov/drugs/opium

Kubla Khan este unul dintre cele mai importante poeme din intreaga istorie a literaturii si a fost scris de catre Samuel Taylor Coleridge intr-o seara dupa ce a consumat substanta mentionata in titlul paragrafului. Folosit in secolele al XVIII-lea al XIXX-lea in scopuri medicinale, in jurul opiului s-au creat forte multe controverse, dat fiind faptul ca opiul provoaca dependenta, iar urmarile acesteia sunt foarte grave, Foarte multi artisti ai vremii, in special poetii reprezentanti ai romantismului, obisnuiau sa consume opiu pentru a-si induce stari menite sa le sporeasca creativitatea.

Asa a luat nastere si Kubla Khan, un poem inspirat de emotii si trairi intensificate de opiu, dar bineinteles si de alte surse de inspiratie care l-au ajutat pe autor. Insa, un lucru caracterizeaza poemul: acesta nu are continuitate din cauza faptului ca autorul este deranjat de catre un prieten care il viziteaza pe poet in timp ce compune iar efectul drogului se diminueaza, fapt pentru care Coleridge devine incapabil sa urmeze acelasi fir al povestii.

Si numeroase opere literare de exceptie din literatura romana au fost scrise sub influenta drogurilor. Se presupune ca Mihai Eminescu nu de putine ori consuma diferite substante fie pentru a crea, fie pentru a-si rezolva problemele de sanatate – insomnia. Acesta inhala frecvent eter. Tristan Tzara consuma uneori hasis, iar Ion Barbu a devenit dependent de cocaina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.