Energiile pozitive ale locuinţei se pot verifica prin starea de spirit pe care o avem atunci când ne aflăm într-un astfel de spaţiu, prin cât de activi, creativi, sănătoşi, bine dispuşi suntem. Iar acum, când cei mai mulţi dintre noi, din cauza pandemiei de coronavirus şi a distanţării sociale, petrecem mai mult timp acasă, ar fi momentul potrivit să acordăm o atenţie sporită acestui aspect, deoarece ne putem îmbunătăţi, în mod semnificativ şi prin metode simple, buna dispoziţie, eficienţa şi echilibrul în tot ceea ce facem.

10 metode simple pentru a ne stimula starea de bine si eficienta activitatilor acasa
10 metode simple pentru a ne stimula starea de bine si eficienta activitatilor acasa

“Dacă soarele intră în casa ta, îţi va pătrunde şi în suflet”, spunea celebrul arhitect Le Corbusier şi afirmaţia sa, desigur, dincolo de sensul propriu, se referă şi la faptul că, pentru fiecare, casa trebuie să fie locul privilegiat în care să se regăsească şi să se rearmonizeze fizic şi emoţional.

Energiile pozitive ale locuinţei se manifestă şi pot fi percepute în multe feluri, de la cele mai subtile, despre care vorbesc radiesteziştii, până la cele pe care le generăm noi, prin stările de spirit, dar si prin felul în care ne oferim bucuria şi simţim nevoia de a o aranja potrivit personalităţii noastre.

Energiile pozitive ale locuinţei – Genius loci

Energiile pozitive ale locuintei
Energiile pozitive ale locuintei

Încă din vremuri îndepărtate, oamenii erau convinşi că există energiile pozitive ale locuinţei sau ale oricărui alt loc, precum şi energii negative, pe care latinii le denumeau cu o expresie generică – “Genius loci”/”Spiritus loci” – adică “spiritul” sau “sufletul locului”.

Ceea ce anticii numeau “sufletul locului” era un fel de “duh”, benefic sau malefic, a cărui putere se exercita numai asupra spaţiului pe care îl locuia, un fel de arhetip care ar guverna organizarea experienţei umane şi a cărui ignorare ar aduce dezordine, tulburări grave, suferinţă, nelinişte, agitaţie.

Pe de altă parte, cu o tradiţie milenară, radiestezia, considerată încă de unii o pseudoştiinţă, în pofida progreselor făcute de-a lungul timpului, afirmă capacitatea organismului uman de a reacţiona la radiaţiile emise de diverse corpuri/la semnale infoenergetice, printr-o senzaţie sau mişcare fizică particulară sau prin stări emoţionale specifice.

Genius loci
Genius loci

Astăzi, nu contestă nimeni, date fiind dovezile ştiinţifice, fenomenul biorezonanţei, de exemplu, care acţionează la nivelul energiilor subtile, care înconjoară corpul fizic, acţionând, indirect, asupra nivelului organic.

Organismul uman este un univers, care presupune existenţa unui câmp electromagnetic, fiecare organ, ţesut, celulă are propria frecvenţă de vibraţie şi, împreună, formează spectrul vibratoriu al fiecărui individ. De la Einstein încoace, toată lumea ştiinţifică a acceptat adevărul că energia şi materia reprezintă expresia duală a aceleiaşi substanţe universale.

10 metode simple pentru a stimula energiile pozitive ale locuinţei şi starea noastră de bine

Energiile pozitive ale locuintei
Energiile pozitive ale locuintei

Dincolo de felul în care fiecare vrea să definească natura energiilor care ne guvernează existenţa, un lucru este cert: spaţiul pe care îl locuim ne reflectă personalitatea. Obiectele pe care le alegem pentru interior, felul în care le întreţinem, le aranjăm, culorile etc. exprimă “stilul” nostru, iar ignorarea relaţiei dintre decor şi cel care îl locuieşte poate genera perpetuarea stărilor de stres, de nelinişte, de nemulţumire, aparent fără o cauză anume.

Aducem acasă problemele din realitatea exterioară – griji, tensiuni, resentimente, situaţii neprevăzute – iar dacă acestea se suprapun peste o dezordine a obiectelor din jur, unele, poate, inutile, peste o atmosferă închisă, întunecată, rece, la propriu şi la figurat, atunci energiile pozitive ale locuinţei, fie că le conştientizăm sau nu, dispar.

Iată 10 metode simple prin care putem stimula “spiritul” casei, pentru a ne amplifica starea de bine, pentru a fi în formă mereu sau pentru a ne redobândi echilibrul fizic şi emoţional:

Energiile pozitive ale locuinţei
Energiile pozitive ale locuinţei
  • Valorifică la maximum lumina naturală – lumina soarelui şi aerul curat sunt esenţiale pentru protejarea energiilor pozitive ale locuinţei. Este de ajuns să ne gândim la cât de bine ne simţim când este vreme frumoasă afară sau când, după o iarnă lungă, primăvara şi vara aduc strălucirea luminii. La fel se întâmplă şi în interior. De aceea este important să nu blocăm ferestrele cu mobilier, să optăm pentru perdele uşoare, transparente. Pentru ca starea de bine, legată de lumină, să se prelungească şi seara, este bine să optăm pentru becuri cu lumină rece în spaţiile în care desfăşurăm deverse activităţi, când trebuie să fim atenţi şi activi (birou, bucătărie) şi becuri cu lumină caldă, care ajută la relaxare (în living şi în dormitor).
  • Păstrează numai obiectele care îţi plac – orice aglomerare de mobilier, de alte lucruri inutile, care, de obicei, nu folosesc la nimic, creează indispoziţie, face dificilă păstrarea ordinii şi a curăţeniei, absolut necesare pentru o stare de bine. Spaţiile supraaglomerate obosesc privirea şi indispun.
Citește și:  Berea şi întrebuinţările sale mai puţin cunoscute
Dormitor cu stil
Dormitor cu stil
  • Optează pentru un mobilier care te reprezintă – este neimportant mobilierul “la modă”, esenţial este decorul care exprimă gustul celui care locuieşte într-o casă. În general, este bine să alegem piese de mobilier modular, care se mută uşor, care se pot recombina, astfel încât să putem oricând să reinventăm imaginea interiorului casei.
  • Holul de la intrare dă “tonul” pentru casă – acesta trebuie să fie un spaţiu cât mai liber, astfel încât să ne facă plăcere întotdeauna întoarcerea si intrarea in casă, cu atât mai mult cu cât există tentaţia să se îngrămădească în hol tot ce nu-şi găseşte locul în altă parte sau pentru a fi mai la îndemână – haine, umbrele, genţi, chei, încălţăminte etc.
Energiile pozitive ale locuinţei, living
Energiile pozitive ale locuinţei, living
  • Delimitează corect şi vizibil spaţiile, prin culorile folosite, prin covoare diferite, dar lăsând podeaua cât mai liberă, prin aliniamentul mobilei, astfel încât privirea să se poată odihni în faţa imaginii de ansamblu, iar accesul, în fiecare zonă, să se facă fără dificultate. Din perspectiva principiilor Feng Shui, vechi de peste 2000 de ani, şi care susţin că formele şi mediul ambiant trebuie să fie in armonie cu fluxurile energetice, dormitorul, bucătăria şi baia sunt punctele de referinţă ale unei case.
  • Alege culori calde, luminoase şi complementare – acestea induc o stare de linişte, calm şi echilibru; culorile stridente, ca şi cele închise, accentuează stările depresive, anxioase, epuizante, care vor înlocui energiile pozitive ale locuinţei. Pentru cine nu stăpâneşte arta îmbinării culorilor, specialiştii în design interior recomandă inspiraţia din culorile naturii (ale lemnului, nisipului, plantelor, pietrelor etc.).
Design avangardist
Design avangardist
  • Pune în evidenţă obiectele personale – fotografii care îţi plac, în rame de bună calitate, cu design potrivit, amintiri din călătorii, cadouri primite şi care îţi fac plăcere etc. pot aduce o atmosferă caldă, familiară, destinsă.
  • Baia trebuie să arate ordonat, fără obiecte îngrămădite, pe cât posibil luminată natural, un adevărat “templu” de curăţenie – aici începe şi sfârşeşte ziua. Detaliile pot avea efecte benefice surprinzătoare – o plantă frumoasă, cutii frumoase, suporturi subţiri, tuşe de culoare care să împrospăteze atmosfera.
Baia, "templu" al curateniei
Baia, „templu” al curateniei
  • Curăţenia impecabilă este obligatorie pentru a conserva şi amplifica energiile pozitive ale locuinţei. Acumularea de praf, de obiecte influenţează aceste energii. Uşile şi ferestrele trebuie spălate periodic şi, măcar o dată pe săptămână, făcând curăţenie generală, să nu scape niciun colţ al casei.
  • Câteva plante, alese special (busuioc, rozmarin, iasomie, orhidee etc.), şi un coş cu fructe proaspete, în camera de zi, nu numai că împrospătează atmosfera, dar atrag energiile pozitive ale locuinţei. În plus, uleiurile esenţiale (câteva picături într-un aparat de aromoterapie) combat oboseala şi stresul.

Traim într-un imens univers de energie

Energiile pozitive ale locuinţei, design interior
Energiile pozitive ale locuinţei, design interior

Oricând este timpul potrivit să acordăm şi mai multă atenţie spaţiului în care locuim şi să avem grijă de “spiritul locului”. Poate este vremea să acceptăm, fără reticenţe, că trăim nu numai în mijlocul unei lumi materiale, concrete, ci într-un imens univers de energie, pe care simţurile noastre o percep, iar această energie este capabilă să schimbe starea sistemelor noastre de referinţă, prin simplul fapt al conştientizării lor.

Şi aici nu este vorba nici de magie, nici de ocultism, ci de o altă înţelegere a mecanismelor care ne guvernează, pe care oamenii le-au intuit din zorii umanităţii, chiar dacă nu le-au putut explica nici până astăzi în întregime. Iar energiile pozitive ale locuinţei noastre reprezintă doar o parte dintr-un microunivers pe care îl putem uşor armoniza cu noi înşine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.