Fenomene astronomice rare, o aglomerare de fenomene astrale, la acest sfârşit de lună mai 2021 – Luna sângerie, eclipsa totală de lună, furtuna solară – după ce, în noaptea de 26 spre 27 aprilie a acestui an, am putut asista la un alt spectacol astral – Super Luna roz – când singurul satelit natural al Pământului a putut fi perceput cu 14% mai mare ca de obicei şi cu 30% mai strălucitor.

Luna sângerie, din 26 mai, şi eclipsa totală de Lună (faza maximă, care nu a putut fi observată din ţara noastră, deşi imaginea astrului selenar rămâne spectaculoasă şi în următoarele nopţi), a fost urmărită, în direct, de ESA (Agenţia Spaţială Europeană), fiind cea mai mare Super Lună sângerie de anul acesta.

Luna sângerie
Luna sângerie

Super Luna sângerie (Blood Moon) este un fenomen astral deosebit şi rar, deoarece coincide cu o eclipsă totală de Lună. Această suprapunere de fenomene explică şi culoarea fascinantă a astrului selenar, datorată fenomenului optic de difuzie şi dispersie a luminii, care are loc în timpul eclipselor. Într-un astfel de moment, Luna se află la perigeu, adică pe punctul de pe orbită cel mai apropiat de Terra şi care va intra în conul de umbră al Pământului.

Eclipsa de Lună are loc când Pământul, Soarele şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna trece în totalitate în umbra Terrei, cu o viteză de deplasare de un kilometru pe secundă (3600 km/h).

Supoziţii…

Fenomene astronomice - Luna plina
Fenomene astronomice – Luna plina

De-a lungul timpului, s-au făcut multe speculaţii referitoare la legătura dintre ceea ce se întâmplă pe Terra şi diverse fenomene astronomice, cum ar fi, de exemplu, cea dintre Luna plină şi seisme. Chiar în epoca modernă, există voci care susţin că nu ar fi vorba de simple coincidenţe, aducând ca exemple cutremurul din Oceanul Indian, din 2004 (produs cu două săptămâni înainte de Luna plină) sau pe cel din Japonia, din 2011 (cu opt zile înainte de Luna plină).

Coincidenţă sau nu, atât timp cât specialiştii nu au ajuns la performanţa de a anticipa ştiinţific producerea unui seism, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat că, în data de 26 mai, în Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe Scara Richter, la ora 00:30, la adâncimea de 128 de kilometri. În data de 26 mai, ora 12:46, a avut loc un cutremur, cu magnitudinea de 2,3, şi în Bulgaria.

Fenomene astronomice în mai 2021– Furtuna solară care călătoreşte cu 1,8 milioane kilomeri/oră

Fenomene astronomice, furtuna solara
Fenomene astronomice, furtuna solara

Printre fenomenele astronomice ale lunii mai 2021, se numără şi o furtună solară care s-ar putea apropia periculos de Terra. Aceasta a fost descoperită, după apariţia unei găuri în atmosfera Soarelui, cu ajutorul unui satelit de observare a Soarelui al NASA, lansat în 2020 – “Solar Orbiter” (SoIO) – extrem de performant şi al cărui rol este observarea şi studierea vânturilor solare, a câmpului magnetic al Soarelui, a particulelor energetice etc.

De altfel, NASA a şi emis un avertisment că o furtună solară va atinge Pământul între 24 şi 26 mai şi, probabil, şi în zilele următoare, fără ca cineva să poată previziona care va fi amploarea acestui fenomen, dar că este posibil să producă perturbări ale comunicaţiilor ale navigaţiei aeriene, ale Internetului, deşi câmpul magnetic al Terrei are un rol protector. Agenţia spaţială americană a mai anunţat că aparatele au înregistrat nouă erupţii solare în numai 24 de ore, cu o intensitate de nivel trei pe o scară cu patru niveluri.

Citește și:  Efectul Diderot - De ce nu rezistăm tentaţiei de a cumpăra lucruri inutile?

Când au loc astfel de fenomene astronomice, precum furtunile solare, energia risipită în cosmos este de o sută de mii de ori mai mare decât întregul arsenal nuclear al lumii, iar o parte a unei asemenea erupţii poate să pătrundă prin câmpul protector al Pământului.

Furtuni solare majore, în trecut

Furtuni solare in istorie
Furtuni solare in istorie

O erupţie solară de mari proporţii a avut loc, de exemplu, în 1989, când reţelele electrice din Canada (Quebec) au rămas fără curent electric timp de nouă ore. În 2012, o furtună solară, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a trecut la mică distanţă de Terra şi a avut atâta forţă, încât, potrivit declaraţiilor NASA, ar fi putut trimite civilizaţia noastră cu două secole în urmă.

În 1859, într-o zi de duminică, 28 august, o altă furtună solară a lovit America de Nord şi America de Sud, cerul fiind acoperit de un fel de “aurore boreale”, de scurte “fulgere” albe, intense. Câteva zile mai târziu, un al doilea val a scos din funcţiune liniile de telegraf şi toate aparatele de măsurare a câmpului magnetic. Dacă impactul acestor fenomene astronomice a fost, la vremea respectivă, moderat, aceasta se datorează faptului că civilizaţia tehnologică era incă la începuturile ei. Astăzi, urmările ar fi cu mult mai grave.

Experţii avertizează că, deşi majoritatea vânturilor solare sunt inofensive pentru Terra, este doar o chestiune de timp pentru ca o furtună solară majoră să paralizeze tehnologia de pe Pământ, să provoace pagube de miliarde de euro, în condiţiile în care astfel de fenomene astronomice nu pot fi anticipate.

Alte fenomene astronomice în 2021

Până la sfârşitul acestui an, vor avea loc şi alte fenomene astronomice, precum eclipsa de Soare inelară, din 10 iunie, când diametrul aparent al Lunii nu este la fel de mare ca cel al Soarelui, ceea ce va face ca, în jurul satelitului natural al Pământului, să se vadă un fel de inel de foc. De asemenea, la data de 19 noiembrie 2021, va avea loc o altă eclipsă de Lună, asociată Lunii sângerii, astrul selenar intrând atunci 97% în umbra Pământului.

Ce spun astrologii despre aceste fenomene astronomice?

Luna sângerie - Ce spun astrologii?
Luna sângerie – Ce spun astrologii?

Fenomene astronomice precum eclipsa de lună (totală sau parţială) si Luna sângerie sunt de mare interes şi pentru astrologi, care spun că este momentul, pentru fiecare, “să dea pagina”, deoarece, în săptămânile care urmează, se prefigurează schimbări majore, o dorinţă de libertate şi de dreptate mai puternică decât de obicei. Este, de asemenea, un timp favorabil introspecţiei şi o ocazie de a pune capăt situaţiilor şi proiectelor care trenează şi care au devenit mai degrabă o piedică în calea progresului.

Luna sângerie din luna mai, numită şi Luna florilor, marchează şi posibilitatea unor noi începuturi sub semnul entuziasmului şi al prosperităţii. În următoarele aproximativ patru săptămâni, ne putem recalibra busola personală şi putem să redescoperim resursele interioare. Este o perioadă, spun astrologii, care aliniază pe fiecare cu misiunea sa de viaţă şi cu potenţialul său.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.