Home Cultură generală Gramatică Firul Ariadnei – sensul şi originea expresiei

Firul Ariadnei – sensul şi originea expresiei

0

Firul Ariadnei este o expresie care a ajuns până la noi, în limba română, dar și în alte limbi, din îndepărtata antichitate grecească, însemnând fir călăuzitor, salvare, cale de a ieși dintr-o situație dificilă sau pentru a găsi un drum de întoarcere la o situație favorabilă.

Se poate spune, de exemplu: „Valorile în care a crezut acest tânăr au fost firul Ariadnei pentru reușita lui în viață” sau „Îți voi arăta firul Ariadnei, toate dovezile care te vor conduce spre adevărul pe care îl cauți”.

Într-o frumoasă metaforă, Lucian Blaga valorifică această expresie în poezia „Cântecul brumelor, urmelor”: „Cu al Ariadnei fir/însemnam întinsul -/pentru când ne-om părăsi/albul, paradisul”.

Sensul expresiei „Firul Ariadnei” derivă dintr-un vechi și foarte cunoscut mit grecesc, acela al labirintului (gr. labyrinthos – „locul toporului cu dublu tăiș”), construit la Knossos (în insula Creta), de către Dedal, cunoscut arhitect și sculptor grec, la porunca regelui Minos, pentru a-l închide în labirint pe Minotaur.

Expresia FIRUL ARIADNEI nu este doar un simplu idiom, ci o moștenire culturală care transcende timpurile, provenind din mitologia greacă. Această expresie simbolizează soluția sau cheia pentru rezolvarea unei probleme complexe, un ghid în situații dificile. Prin încorporarea acestei expresii în vorbirea sau scrierea noastră, nu doar că ne îmbogățim vocabularul, dar ne și conectăm cu o parte esențială a istoriei culturale.

Tezeu si Minotaurul, pictura de Charles Edouard Chaise
Tezeu si Minotaurul, pictura de Charles Edouard Chaise

Minotaurul, fiinţă fabuloasă, jumătate om, jumătate taur, apăruse în cetate ca pedeapsă pentru că Minos nu respectase o poruncă a zeului Poseidon. Minos, înainte de a deveni rege în Creta, îi ceruse zeului Poseidon să-l asigure că el, şi nu fratele său, va veni la tron. Drept semn de confirmare, Poseidon i-a trimis un taur alb, deosebit de frumos, pe care Minos trebuia să-l sacrifice în cinstea zeului care i-l trimisese.

Neputând face acest sacrificiu, a sacrificat alt taur, cu speranţa că Poseidon nu îşi va da seama. Cum niciun adevăr nu poate rămâne ascuns în fata zeilor, Poseidon s-a mâniat pentru această înşelăciune şi, drept pedeapsă, a făcut-o pe soţia lui Minos, Pasiphae, să se îndrăgostească de taurul alb, iar rodul dragostei a fost Minotaurul. Minos, aşa cum a fost sfătuit de Oracolul din Delphi, îl va închide pe Minotaur în labirintul construit de Dedal sub palatul din Knossos.

Între timp, fiul lui Minos, Androgeus, a fost ucis de către atenieni sau, în alte variante, ar fi fost ucis chiar de taurul alb, al lui Poseidon, la Maraton. În dorinţa de răzbunare, Minos a pornit război împotriva atenienilor, i-a învins şi le-a cerut ca, la fiecare nouă ani, tributul să fie şapte fecioare şi şapte tineri, pe care să-i lase pradă Minotaurului din labirint. Când, la al treilea sacrificiu, printre tinerii atenieni care urmau să fie ucişi de Minotaur s-a aflat şi Tezeu, fiul regelui atenian Egeu, acesta (Tezeu) s-a angajat să ucidă monstrul.

În Creta, Tezeu se îndrăgosteşte de fiica lui Minos, Ariadna. Ea îl va ajuta pe Tezeu să iasă teafăr din labirint, oferindu-i un fir/ghem de aţă călăuzitor, să nu se rătăcească şi să devină astfel pradă sigură a Minotaurului. Tot Ariadna îi oferă lui Tezeu şi sabia magică, cea care îl va ajuta să-l ucidă pe Minotaur şi să se salveze nu doar pe sine, ci şi pe ceilalţi tineri atenieni. Tezeu, la rândul lui, i-a promis Ariadnei că, dacă va scăpa teafăr şi va reuşi să ucidă Minotaurul, o va lua cu el la Atena. Se pare însă că, pe drumul de întoarcere spre Atena, s-a răzgândit şi a abandonat-o pe Ariadna în insula Naxos, unde a fost ucisă de Artemis, zeiţa vânătorii.

Firul Ariadnei, Tezeu si Minotaurul

În alte mituri se spune că, în timp ce Ariadna se afla în insula Naxos, unde o părăsise Tezeu, Dionisos, zeul viței de vie și al vinului, s-a îndrăgostit de ea și i-ar fi oferit ca dar de nuntă o coroană de aur, care s-a transformat apoi într-o constelație, întâmplare din care a rămas o altă expresie “Cununa Ariadnei”, corespunzătoare, în unele legende egiptene, “Coamei/Cositei Berenicei”, regina faimoasă, admirată pentru părul ei lung și strălucitor, transformat în constelația care îi poartă numele.

Așadar, din aceste mituri grecești ale antichității, numele Ariadnei a rămas asociat cu mitul labirintului, cu iubirea, cu întoarcerea la lumină, care, în timp, au primit diverse conotații. Labirintul, de exemplu, în plan simbolic, înseamnă probă, încercare, drum spre centru (spre ceva esențial), chiar spre propria interioritate, spre esența sinelui, ieșirea din labirint înseamnă ieșirea la lumină, triumf, supremație a spiritualului asupra materialului, a veșniciei asupra efemerității, a inteligenței asupra instinctului etc. Iar în toate aceste contexte care reprezintă, la modul general, situații de viață, firul Ariadnei este semnul bun, călăuzitor.

Strict etimologic, Ariadna, în limba greacă, înseamnă “cea mai pură/ cea mai curată”.

Numele Ariadna i s-a mai adăugat, în timp, o conotație, printr-un procedeu numit antonomază, o figură de stil prin care se folosește un nume propriu sau o perifrază în locul unui substantiv comun sau invers. Astfel, pentru că Ariadna, în mit, a fost părăsită de Tezeu, deși acesta îi promisese că o va lua cu el, din iubire, o “ariadnă” este, în literatură sau în limbajul obișnuit, femeia părăsită de iubitul nerecunoscător și infidel.

Dincolo de semnificația consacrată a expresiei “Firul Ariadnei”, la care s-a făcut referire anterior, în limbajul actual, specializat pentru domeniul informaticii, expresia “Firul Ariadnei” denumește un tip de navigare pe website-uri, cu marcaje/link-uri (pentru care unii folosesc termenul englezesc “breadcrumbs” – “firimituri de pâine”), pe categorii și subcategorii, afișate pentru utilizator, astfel încât să poată fi găsită calea înapoi, până la punctul de pornire, ca și cum ai lăsa firimituri de pâine, ca în povestea “Hansel și Gretel”, sau ca și cum ai întinde un fir călăuzitor, ca al Ariadnei.

Pentru a aprecia pe deplin valoarea și profunzimea expresiei FIRUL ARIADNEI, este esențial să înțelegem nu numai contextul său istoric, dar și modul în care poate fi aplicat în comunicarea modernă. Așadar, dacă ești interesat de alte expresii și modul lor corect de utilizare, te invităm să citești și despre cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum. Acesta te va ajuta să-ți îmbunătățești înțelegerea și utilizarea limbii române, îmbogățindu-ți astfel stilul de exprimare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version