Home Invenții & Descoperiri Firul cu plumb – intre instrument de lucru si simbol masonic

Firul cu plumb – intre instrument de lucru si simbol masonic

0

Firul cu plumb, o bucata grea, din metal, legata de un snur, facea parte, la vechii egipteni, din dotarea oricarui zidar sau dulgher, deoarece doar cu ajutorul unui astfel de instrument se putea verifica verticalitatea peretilor si a altor constructii sau lucrari. In aranjarea desenelor si a picturilor, a ornamentelor din ghips, acelasi fir cu plumb ajuta la alinierea unor imagini, ochiul uman neavand capacitatea de a-si lua repere foarte exacte, din acest punct de vedere, fiind “furat” de forme si unghiuri. Plumbul de la capatul firului poate fi sferic, conic sau plat, acesta din urma fiind cel mai stabil.

firul cu plumb
firul cu plumb sursa: dedeman.ro/ro/fir-cu-plumb-lumytools-lt17302-250-g/p/1040938

Pentru verificarea verticalitatii, se tine firul de-a lungul peretelui, mobilei, hartiei de tapet sau a oricarei alte constructii de exterior sau de interior si, pentru si mai mare siguranta, se poate utiliza si un echer, care, asezat la intersectia firului de plumb cu linia orizontala, trebuie sa indice un unghi de 90 de grade. Chiar daca este un instrument foarte vechi si pare rudimentar, firul cu plumb inca se foloseste, data fiind exactitatea masuratorilor. In cazul marilor lucrari de constructie, in prezent, a fost conceput si se utilizeaza, cu succes, laserul cu fir de plumb, care verifica verticalitatea cu o precizie de +/- 2 mm, facand posibila identificarea perfecta a unui punct de pe podea, pe verticala locului, cu cel corespunzator de pe tavan.

Firul cu plumb – simbol in masonerie

Firul cu plumb simbol al masoneriei sursa: societatisecrete.com

Firul cu plumb este unul dintre simbolurile centrale in francmasonerie, miscare filozofica, ezoterica, “ordin initiatic”, care, dupa cum declara membrii ei, este dedicata, de la momentul infiintarii (secolul al XVI-lea), progresului umanitatii. Ca in orice organizatie secreta, exista reguli stricte si un anumit simbolism, din care nu lipsesc crucea, soarele, steaua, ochiul, echerul, compasul, rigla, ciocanul, maiul, foarfeca, fluierul etc. Intr-un astfel de context filozofico-ritualic, ciocanul si foarfeca, de exemplu, semnifica uneltele necesare pentru “slefuirea materiei brute (si, indirect, vointa umana), echerul contine sugestia perfectiunii patratului, compasul, pe aceea a cercului si, implicit, a cosmosului, dar inseamna si masura, prudenta, circumspectie inainte de a porni pe un drum nou, rigla este simbolul « directiei unice » etc.

Firul cu plumb, prin verticalitatea sa, este simbolul aspiratiei inalte, al spiritului elevat, al perfectiunii sinelui, al efortului de autodepasire, al corpului « greu », care, insa, lasa spiritul sa se inalte. Pentru ca multe dintre aceste simboluri sunt bi- sau plurivalente, firul cu plumb mai poate fi si reprezentarea « supravietuitorilor », a celor care, pornind, in actiunile lor, de la « piatra bruta », au trecut prin faza pietrei « cubice » (slefuite ) si au ajuns la « piatra filozofala ». Dintr-un punct de vedere moral, firul cu plumb, pentru francmasoni, este expresia atitudinii echilibrate, demne, fara orgoliu exagerat, care face din om (prin pozitia sa verticala) axul  (legatura) dintre cer si pamant si care indica faptul ca orice hotarare trebuie sa se ia dupa « legile inimii », dar in deplina armonie cu mediul inconjurator (afectiv, social, istoric).

Firul cu plumb inseamna stabilitate si echilibru, pentru ca « legea » se aplica deopotriva spatiului si timpului. Dintr-o asemenea perspectiva, masonii de astazi, facand referire la dezechilibrele lumii moderne, pe toate planurile, le asociaza cu imaginea firului cu plumb care intra intr-o miscare oscilatorie, pentru ca punctele de reper elementare (valorile umane) au disparut. Oswald Wirth, artist, ocultist si mason elvetian, din secolul al XIX-lea, aprecia ca firul cu plumb, care, in sens profan, determina verticala locului, in inteles ezoteric, este reperul pentru spiritul care coboara si se inalta, in incercarea de a deveni mai profund, mai intelept si mai luminos.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version