Arta a fost, de la inceputurile ei, si a ramas un limbaj, o forma de comunicare specifica, o reflectare a sentimentelor individuale, a conceptiilor, gusturilor, a viziunii despre lumea pe care incearca sa o surprinda in toata complexitatea ei, idealizand-o uneori sau, dimpotriva, redand-o in partea ei intunecata, insondabila. Galeria de arta este locul – public sau privat – menit sa puna in valoare operele de arta, sa le ofere publicului larg, in expozitii temporare sau permanente. Galeria de arta poate fi integrata intr-o institutie deja existenta, de exemplu, un muzeu, sau poate fi o locatie autonoma. Galeria de arta privata, in general, este interfata pentru prezentarea operelor in fata celor care sunt interesati sa cumpere. Creatiile artistice expuse intr-o galerie de arta pot fi picturi, desene, fotografii, sculpturi sau chiar piese de mobilier de epoca sau contemporan.

Galeria de arta de-a lungul timpului1

Galeria de arta este un concept modern, dar, empiric, din momentul in care omul si-a descoperit valentele creative, a simtit nevoia sa ofere si celorlalti concretizarea talentului lor. Istoricii artei inca nu pot da un raspuns categoric referitor la motivul pentru care, in timpurile foarte indepartate, desenele si picturile rupestre, unele vechi de peste 40 000 de ani, cum sunt cele descoperite de curand, in Spania, la Nerja, sau in sudul Frantei, la Chauvet, erau amplasate ca intr-o veritabila galerie de arta, separat de spatiul locuibil. In grota Altamira, din Spania, care adaposteste cel mai important ansamblu pictural apartinand Preistoriei (perioada cuprinsa intre aparitia lui Homo sapiens si a primelor documente scrise), pe o lungime de 18 metri, intr-o galerie a grotei separata de celelalte, uimitoare picturi surprind printr-un talent exceptional – bizoni de stepa, desenati in miscare, in variante in care sunt vazuti din diverse unghiuri, cai salbatici, cerbi etc. Denivelarile peretilor grotei peste care s-a pictat creeaza impresia de volum, efect constientizat de artistii preistorici, de vreme ce au stiut sa sublinieze prin culoare (rosu, galben, negru), detaliile anatomice si sa le dea o forta expresiva iesita din comun. O “galerie de arta” care a avut, probabil, un rol religios, ceremonial si ritualic, dar despre care nu vom sti niciodata adevarul in intregime.

In epoca moderna, galerii de arta exista in majoritatea oraselor lumii, dar printre cele care si-au castigat notorietatea, prin valoarea operelor expuse, prin spatiile impresionante de expozitie si prin numarul de vizitatori, se afla urmatoarele:

  • Galeriile de arta din cadrul Muzeului Luvru, din Paris, vizitate anual de peste 8 milioane de persoane. Acestea ocupa 60 600 metri patrati, din cei 210 000 metri patrati, cat are intregul muzeu, cuprinzand arta antica orientala, egipteana, greaca, romana, islamica, arta medievala, renascentista, contemporana etc.  – 35 000 de picturi, sculpturi, grafica.
  • British Museum, din Londra, printre nenumaratele galerii de arta cu opere din toate epocile si spatiile geografice, gazduieste cea mai mare colectie de arta egipteana (a doua din lume, dupa cea a Muzeului din Cairo), una dintre sali, cea dedicata sculpturilor monumentale, expunand, de fapt, numai 4% dintre operele pe care le poseda.
  • Metropolitan Museum of Art, din New York, cu peste 5 milioane de vizitatori anual, este unul dintre cele mai mari muzee de arta din lume. Colectiile permanente sunt cele de pictura, sculptura, arta decorativa americana, arta africana, asiatica, pictura europeana (din care nu lipsesc Monet, Cezanne, Rembrandt, Velasquez, Bruegel etc.). Galeria de arta contemporana cuprinde peste 10 000 de opere, dispuse pe 6 000 de metri patrati. Picturile anumitor artisti ocupa un loc privilegiat in aceste galerii, asa cum este cazul celor apartinand lui Picasso si lui Paul Klee.
  • Tate Modern, din Londra, face o concurenta serioasa marilor galerii de arta din muzeele cu traditie, desi a fost infiintat din initiativa unui singur om, Henry Tate, care a strans avere din industria zaharului si a vrut sa fondeze un muzeu in care sa expuna picturile si sculpturile artistilor englezi contemporani, pe care Galeria Nationala de Arta nu le acceptase. A oferit 80 000 de lire sterline pentru constructia Galeriei de arta, care s-a realizat intr-o centrala electrica dezafectata, cu spatii enorme de expozitie, perfect organizate si care, pentru ca se afla pe un loc mai inalt, ofera si superbe perspective asupra capitalei britanice.
  • Galeria Nationala de Arta (NGA), din Washinton, fondata printr-o hotarare a Congresului american, din 1937, este singura din SUA subventionata integral de stat si in care accesul este gratuit. In afara salilor de expozitie consacrate artei americane, de mare interes sunt colectiile Rembrandt, Vermeer, Van Gogh si singura pictura Leonardo da Vinci pe pamant american. In proprietatea muzeului intra si un parc cu sculpturi monumentale, care se intinde pe o suprafata de 25 000 metri patrati.
  • MoMA – Muzeul de arta moderna din New York (Manhattan) s-a bucurat de un succes enorm inca de la momentul infiintarii, din initiativa a trei femei celebre, una dintre ele fiind sotia lui John Davison Rockefeller, un mare antreprenor si filantrop american. Acestea si-au propus sa realizeze galerii de arta prin care sa conteste spiritul excesiv de conservator al muzeelor existente. In fiecare an, MoMA primeste peste trei milioane de vizitatori.
  • Muzeul Ermitaj din Sank-Petersburg, Rusia, este cel mai mare muzeu din lume, din punctul de vedere al operelor expuse (peste 60 000, in 1000 de galerii de arta), la care se adauga in jur de trei milioane de opere de arta conservate in rezervele muzeului. In afara superbelor colectii de pictura flamanda (Rubens), olandeza (Rembrandt), franceza (Manet, Renoir, Gaugain, Matisse), italiana (Caravaggio, Veronese), comparabile cu cele ale Muzeului Luvru, Ermitajul mai cuprinde si o colectie unica de icoane, incepand cu secolul al XII-lea, pana in prezent, si de bijuterii marca Faberger.
  • Muzeul Prado, din Madrid, are ca puncte de rezistenta galeriile de arta dedicate picturii europene, din Evul Mediu pana in secolul al XIX-lea – peste 900 de tablouri, din cele aproximativ 8000 aflate in posesia muzeului.
  • Muzeul Palatului Imperial Chinezesc (“Orasul Interzis”), din Pekin, cu sapte milioane de vizitatori in fiecare an, se bucura de o popularitate extraordinara, gratie galeriilor de arta chinezeasca – picturi, sculpturi in bronz, ceramica, instrumente muzicale etc. Ocupand 72 de hectare, “Orasul interzis”, construit intre 1406 – 1420, isi trage numele de la faptul ca, fiind resedinta imperiala, era inaccesibil poporului.
  • Getty Center (dupa numele fondatorului Paul Gett, om de afaceri din domeniul petrolier) este un campus cultural din Los Angeles, deschis in 1997, in urma unei investitii de un miliard de dolari. Galeriile de arta cuprind pictura si sculptura clasica, grafica, arta decorativa si fotografii, singura restrictie impusa de fondator fiind sa nu fie expuse opere de arta apartinand secolelor al XX-lea si al XXI-lea.

Galeria de arta de-a lungul timpului11

Nenumarate alte muzee si galerii de arta se bucura de un prestigiu similar celor mentionate anterior, iar tara cu cei mai multi vizitatori de muzee este Marea Britanie, iar cea cu cele mai multe galerii de arta in top 100 este SUA.

La momentul actual, internetul a facut posibila crearea galeriilor de arta virtuale, anuland toate constrangerile de ordin geografic, creatiile fiind vizibile permanent, din orice colt al lumii, ceea ce constituie un avantaj enorm, in privinta impactului asupra publicului, care poate sa vada, sa inteleaga si sa isi extinda orizontul cunoasterii artistice. In plus, spatiul virtual este mult mai generos, atat cu artistii profesionisti, cat si cu cei amatori, prezentandu-le creatiile pe plan de egalitate si existand posibilitatea ca o astfel de galerie sa descopere si tinere talente care isi pot gasi, ulterior, locul si intr-o galerie traditionala de arta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.