Gaura din stratul de ozon este un subiect modern si actual zilelor noastre, avand in vedere starea fragila a sistemului ecoterestru. Insa pentru a intelege mai bine de ce gaurile de ozon ar trebui sa ne intereseze pe fiecare in parte, sa vedem intai ce este ozonul si rolul lui in natura.

Ozonul este un gaz incolor, o molecula fiind formata din 3 atomi de oxigen, care au capacitatea de a absorbi radiatia ultravioleta si tot sub influenta acesteia de a se descompune. Procesul de formare si descopunere a moleculelor de ozon este un proces continuu, si intr-o atmosfera ideala cantitatea de ozon distrusa este in echilibru perfect cu ozonul format. Stratul de ozon este situat in straturile superioare ale atmosferei, mai precis in stratosfera. Daca prin absurd am reduce grosimea stratului de ozon la nivelul solului, am observa ca grosimea medie a acestui strat nu depaseste 3 mm.

Gaura de ozon1

Stratul de ozon inconjoara planeta, ferind-o de actiunea daunatoare a radiatiei ultraviolete, mai exact prin diminuarea cantitatii de radiatie ultravioleta. Astfel, pe Terra ajunge cantitatea potrivita de radiatie esentiala sustinerii vietii.

Insa in ultimile decenii datorita poluarii industriale, in special ai compusilor miraculosi cu efect, aparent, non daunator asupra mediului, freonii, duc la distrugerea stratului de ozon. Insa realitatea a fost exact pe dos. De ce sunt daunatori? Freonii, descompusi in straturile superioare sub actiunea radiatiei solare, produc radiacali ai clorului, radicali care impiedica formarea moleculei de ozon. Astfel, stratul se subtiaza de la an la an, dand nastere faimoasei gauri de ozon.

Gaura de ozon de deasupra Antarcticii este normala, insa poluarea a determinat amplificarea efectului. Mai precis: asa cum am vazut anterior procesul de formare a moleculei de ozon este determinat de prezenta radiatiei ultravioleta. Avand in vedere faptul ca o mare parte a anului lumina solara nu ajunge in aceasta regiune, stratul instabil de ozon, in lipsa radiatiei UV, se descompune. Factor natural amplificator il reprezinta si electronii pozitivi directionati de campul magnetic terestru. Electronii pozitivi sunt, de fapt, ioni de hidrogen, acel element chimic avand rol de inhibator. Pe langa toate aceste considerente, efectul poluarii are rolul de a accentua gradul de instabilitate a stratului, de cresterea a vitezei de descompunere si astfel rezulta gauri pe suprafete mari in patura de ozon a Antarcticii. Practic, gaura de ozon la cei doi Poli nu este ceva nou, este un fenomen natural, insa afectat de agentii acceleratori se produc dezechilibre care determina marirea gaurilor de ozon.

foto: earthobservatory.nasa.gov
foto: earthobservatory.nasa.gov

Desi freonii au fost interzisi in industrie in anul 1987, efectele negative ale folosirii acestora se vor resimti multi ani de aici inainte. Practic, freonii au fost dusmanii tacuti ai planetei.

Anul 1960 a reprezentat anul descoperirii gaurii de ozon din zonele polare. Astfel s-a constat ca iarna si primavara cantitatea de ozon din straturile superioare ale atmosferei se reduc cu 30-40%. Astazi fenonenul s-a accentuat, gaura de ozon a Antarticii avand o suprafata de peste 7 milioane kmp.

In zona continentala a emisferei nordice, respectiv Europa si America de Nord, grosimea stratului de ozon se subtiaza in medie cu 2-6%.

Efectele negative ale subtierii continue a stratului de ozon si implicit marirea gaurilor de ozon sunt resimtite in primul rand de acea componenta a biosferei care are o legatura directa cu radiatia ultravioleta.

Este vorba de distrugerea fitoplanctonului si zooplanctonului cu efectele dezastruoase in tot lantul trofic al vietii marine. Vietuitoarele marine contribuie la ciclul de reciclare al oxigenului si carbonului in proportie de peste 90%. Disparitia acestor microorganisme ar deregla aceste circuite, probabil intr-un sens ireversibil.

Gaura de ozon11

De asemenea, ar determina disparitia a milioane de tone de peste, disparitie cauzata din lipsa hranei. Un alt impact negativ asupra vietii marine il reprezinta diminuarea capacitatii de adaptare si orientare a vietuitoarelor marine.

La nivelul suprafetei terestre prezenta gaurilor de ozon si implicit a unei cantitati ridicate de radiatie ultravioleta va avea cauze grave asupra sanatatii organismului uman: creserea numarului si a frecventei cancerului de piele, afectiuni grave la nivelul ochilor, cresterea numarului de boli infectioase, scaderea rezistentei sistemului imunitar. De asemenea, se observa o crestere a incidentei problemelor respiratorii, a bolilor de astm.

La nivelul vietii terestre cea mai afectata parte ar fi culturile agricole, in special culturile cerealiere, care practic ar fi distruse de fluxul radiatic enorm. Astfel, se observa diminuarea mare a recoltelor, scaderea cantitatii si calitatii semintelor.

La data de 30-31 martie 2011 gaura de ozon traversa teritoriul tarii noastre, atragand atentia intregii tari. Campaniile media au popularizat fenomenul si au incercat sa constientizeze populatia de gravitatea acestor gauri.

Fiecare putem contribui la refacerea stratului de ozon daca protejam mediul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.