Genius loci/Spiritus loci este o expresie latinească, având sensul de “spiritul locului” sau “sufletul locului”, un fel de duh protector al unui spaţiu, indiferent că este vorba de un colţ din natură, o locuinţă, un templu, un oraş etc., intermediar între lumea invizibilă şi realitatea, lumea concretă. Puterea acestui spirit se exercită numai asupra spaţiului pe care îl locuieşte, aproape niciodată dincolo de aceste graniţe. De multe ori, entitatea respectivă este o emanaţie a locului, o sumă a energiilor provocate de sufletul omului care îl locuieşte.

În vechile culturi, de la greci şi romani, la egipteni, amerindieni sau africani, Genius loci putea lua diverse înfăţişări, în funcţie de rolul benefic sau malefic. Existau genii bune, străjeri ai templelor şi ai mormintelor, dar şi ai oamenilor, şi genii rele, forţe ciudate, hibride, manifestări ale haosului, incubi (demoni masculini), care pretindeau că vor interzice accesul la nemurire celui care locuia într-un loc dominat de acestea.

Un Genius loci, potrivit tradiţiei şi credinţelor ancestrale, este legat de un anumit spaţiu, dar însoţeşte şi orice om, ca un fel de dublu al acestuia, înger păzitor, îndrumător, sau demon, în ambele cazuri expresie a unei conştiinţe supraraţionale. Chiar şi colectivităţile, se spune, aveau un astfel de spirit însoţitor.

Genius loci/Spiritus loci poate fi interpretat şi ca un arhetip (model iniţial) care guvernează organizarea experienţei umane, individuale şi sociale, dezvăluind oamenilor rânduielile divine. Ignorarea sau dispreţuirea acestor rânduieli generează tulburări grave, dezordine, suferinţă, deoarece ele stabilesc ce fel de relaţii ar trebui să existe între fiinţe, între oameni cu precădere.

Şi în prezent, mai ales popoarele din Orientul îndepărtat cred în existenţa unui Genius loci, pe care îl onorează prin diverse ritualuri, în sanctuare, în aer liber sau în locuri din casă, din birouri, special amenajate pentru a se aduce ofrande unui astfel de spirit protector.

Citește și:  Cum este corect – v-a fi sau va fi? Alte aspecte referitoare la ortografia verbului a fi

În lumea modernă, expresia Genius loci/ Spiritus loci se referă la aspectele unice, distinctive, valoroase ale unui loc, care îi atrag pe oameni. Când un spaţiu (ţară, oraş, sat, peisaj, stradă, monument etc.) generează un sentiment de bine, de armonie, de încântare, fără o explicaţie raţională, se spune că este vorba, probabil, de Spiritus loci/Genius loci. În mod similar, dacă stările provocate de un loc sunt negative, ori spiritul locului nu există ori este din categoria forţelor subtile întunecate.

Spiritus loci/Genius loci
Spiritus loci/Genius loci

Din suprapunerea peste vechile arhetipuri şi credinţe în Spiritus loci a principiilor artei moderne, în special a celei arhitecturale şi a design-ului, s-au născut diverse curente care exploatează specificul unui loc, adică ceea ce este particular, inconfundabil, pentru a-i spori frumuseţea şi atractivitatea. În Statele Unite ale Americii şi în Japonia, de exemplu, au loc, anual, simpozioane, la care participă psihologi, arhitecţi, designeri, precum şi reprezentanţi ai unor populaţii/triburi, care şi-au păstrat credinţele, ritualurile, pentru a pune la punct programe de amenajare a Parcurilor Naţionale, a spaţiilor care găzduiesc concerte, expoziţii etc., astfel încât, dacă nu există un Spiritus loci, metaforic vorbind, atunci să se nască, iar cand există, să fie protejat. Cu ocazia unor astfel de simpozioane au fost tipărite şi cărţi cu titluri semnificative: “Dialogurile cu Pământul viu”, “Puterea locului”, “Spiritul locului”.

Nu este de ignorat nici faptul că astăzi, ca şi în timpurile vechi, expresia Spiritus loci/Genius loci se mai referă, atunci când este vorba de un spaţiu cu mare încărcătură afectivă pentru un om, la locul naşterii sale, de care îl leagă energii subtile, pentru că de acolo îşi trage, indiferent unde se află, unde trăieşte, esenţa fiinţei sale spirituale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.