Glanda pineala sau epifiza, situata in mijlocul creierului uman, intre cele doua emisfere cerebrale, este considerata a fi « al treilea ochi », deoarece dispune de o membrana care capteaza imaginile, asemanatoare cu cea a retinei. Glanda pineala are forma unui con de brad, este « umpluta » cu o substanta fluida si este partea cea mai « magnetica » a corpului uman. Are rol in secretia melatoninei, un hormon care regleaza ritmul somn – veghe, precum si in adaptarea organismului la schimbarile de anotimpuri si de lumina. Pinealocitele, celulele care se gasesc in glanda pineala, seamana cu celulele fotoreceptoare ale ochiului si, in plus, glanda secreta, in cantitati foarte mici, dimetiltriptamina (DMT), o substanta halucinogena, despre care se spune ca produce « experienta mortii iminente » (« near-death experience »), expresie care se refera la senzatiile asociate mortii clinice sau starii de coma avansata – decorporalizare, viziunea propriei vieti, imaginea tunelului spre lumea cealalta, perceptia unei lumini nepamantesti, intalnirea cu entitati spirituale, sentimentul de iubire infinita, nepamanteasca, de pace si de liniste, impresia unei experiente inefabile etc.
Glanda pineala a fost penultima dintre glandele endocrine a carei functie a fost identificata si definita si poate de aceea, in timp, s-au facut nenumarate speculatii, de natura fiziologica sau metafizica, in legatura cu rolul sau in organism. Cea mai cunoscuta teorie, in acest sens, este, fara indoiala, cea a filozofului francez Rene Descartes (secolul al XVII-lea), care considera ca epifiza este « sediul » sufletului. Pentru a justifica aceasta ipoteza, savantul a adus ca argument faptul ca era singurul organ, din zona superioara (a capului) care nu avea o structura pereche (simetrica). Mai mult, fiind asezata sub « Apeductul lui Sylvius », in jurul caruia se afla substanta cenusie, probabil ca are rolul de a ghida – sustinea Descartes – « spiritul ».
In mitologia vedica (vechi texte indiene), epifiza este considerata « al treilea ochi » – o metafora mistica si ezoterica – menit sa faciliteze comunicarea cu puterea divina, dar si cunoasterea de sine. In Upanisade, ansamblu de texte filozofice antice, care formeaza baza teoretica a religiei hinduse, fiinta umana este descrisa ca avand noua “porti” (doi ochi, doua nari, doua urechi, gura, uretra, anus), care conduc spre lumea exterioara, a simturilor, si a zecea « poarta » – « al treilea ochi » – cel care conduce spre lumea interioara. In taoism, filozofie si religie chineza, care reuneste, la ora actuala, peste noua milioane de discipoli, si ale carei practici au influentat tot Extremul Orient, « antrenarea celui de-al treilea ochi » este esentiala in meditatie. Acest antrenament presupune focalizarea atentiei, cu ochii inchisi, intr-un punct situat intre sprancene.
In Biblie, in Evanghelia lui Luca (in capitolul 11, versetul 34), se spune : « Luminatorul trupului e ochiul tau. Cand ochiul tau este curat, atunci tot trupul e luminat ; dar cand ochiul tau e rau, atunci si trupul tau e intunecat ».Multi ezoteristi au subliniat faptul ca se foloseste singularul pentru cuvantul « ochi » – « ochiul tau » (« al treilea ochi »), cel care conecteaza trupul la dimensiunea spirituala. S-au adus si alte argumente in sprijinul faptului ca « al treilea ochi », cel care corespunde glandei pineale, care are forma unui con de brad, este partea din corpul nostru care care ne conecteaza la marele mister universal, fiind sesizate si descifrate diverse simboluri cu incarcatura religioasa, cum ar fi :
- In Piata Vaticanului, cea mai vizibila statuie este… un con de pin. Sceptrul Papei are, in centrul sau, un con de pin, care simbolizeaza legatura intre Pamant (corp) si cer (spirit).
- Ochiul lui Horus, zeul protector al Egiptului, in toate reprezentarile care s-au pastrat pana astazi, are forma glandei pineale ;
- In arhitectura Marii Piramide din Giseh, daca ar fi comparata cu “harta” creierului uman, “camera initiatilor” este amplasata chiar in locul in care s-ar afla glanda pineala.
- “Arborele Vietii”, in mitologia greaca, are, in varful sau, un con de pin.
De ce omul modern si-a pierdut capacitatile celui de-al « treilea ochi » ?
Asadar, din punctul de vedere al ezoteristilor, glanda pineala ar putea fi (cum a fost) partea cea mai importanta a sistemului nervos, o veritabila « antena » spirituala, care sa ajute la atingerea unui nivel superior de constiinta. Omul modern pare sa isi fi pierdut capacitatile extraordinare ale acestui organ, din pricina modului de viata. La o analiza cu rezonanta magnetica, epifiza apare, la cei mai multi oameni, ca fiind puternic calcifiata. Principalele cauzele ar fi urmatoarele :
- Patrunderea, in organism, a fluorurilor (magnetic atrase de glanda pineala, unde formeaza cristale de fosfat de calciu, mai mult decat in orice alta parte a organismului), prezente in aproape toate pastele de dinti, in apa de la robinet, in sucurile de fructe din magazine, in conserve, in diverse medicamente etc., toate blocand capacitatile noastre cerebrale. Renuntarea la toate acestea va genera, in trei – sase saptamani, capacitatea de a visa colorat si de a ne aminti, cu usurinta, ce am visat. Actiunea blocanta a fluorurilor, pentru glanda pineala, a fost aplicata intens, in timpul razboiului, de catre subordonatii lui Hitler, pentru a-i tine pe soldati « docili ».
- O defectuoasa secretie de melatonina (hormonul somnului), asociata, uneori, cu depresiile, anxietatea, bulimia/anorexia, schizofrenia etc.
Remedii pentru stimularea glandei pineale :
· Magneziul are capacitatea de inhiba absorbtia florurilor.
· Expunerea la lumina soarelui cel putin o jumatate de ora pe zi va stimula functia epifizei.
· Consumul unor alimente precum: legume si fructe de culoare verde inchis, alge, banane, orez, cartofi, morcov etc. si, mai ales, coriandru ;
· Suplimente de Omega 3 ;