Fotografiile alb-negru sunt apreciate nu doar pentru ca aceasta forma de manifestare a reprezentat inceputul acestei arte, ci si datorita impactului vizual pe care astfel de creatii il au asupra privitorului. La fel de spectaculoasa este si pictura in alb si negru, dar am putea spune ca aceasta ramura a picturii este mult mai fascinanta decat fotografia alb-negru si drept dovada sta Guernica, una dintre capodoperele lui Pablo Picasso si in acelasi timp cea mai celebra pictura in alb si negru.

Guernica1

Inca de la inceputul carierei artistice, Pablo Picasso a aratat un puternic interes catre pictura monocroma deoarece aceasta forma de manifestara artistica ofera o mai mare putere de concentrare a atentiei catre forma si nu catre culoare in sine, asa cum presupune in mod normal pictura. In acest fel, lupta dintre forma si culoare a reprezentat una dintre temele favorite ale lui Pablo Picasso fapt pentru care, una dintre cele mai celebre picturi ale artistului, Guernica, este o pictura in alb si negru.

Contextul istoric si valoarea artistica

Pe langa valoarea artistica de necontestat, in spatele faimoasei picturi se afla un important eveniment istoric si anume Bombardamentul de la Guernica. Acest eveniment istoric a fost unul remarcabil avand in vedere ca micul oras din Tara Bascilor era un teritoriu sacru si locul in care conducatorii depuneau juramintele. Insa orasul nu prezenta nicio forma de aparare, tocmai acesta fiind si motivul pentru care Guernica a reprezentat o prada atat de usoara, atacul asupra unei mici populatii neajutorate fiind de-a dreptul nepotrivit intr-un asemenea context militar.

Desi atacul a fost unul cat se poate de sangeros iar imaginile ce ar fi fost surprinse de un aparat de fotografiat ar fi devenit de-a dreptul macabre, marele pictor Pablo Picasso a reusit sa transpuna emotia teribilului atac intr-un mod inedit, artistul avand capacitatea de a contura o imagine abstracta pentru a evidentia durerea unor persoane nevinovate aflate in fata unei tragedii. Guernica nu doar ca este una dintre capodoperele marelui artist spaniol, insa a devenit una dintre cele mai importante lucrari ce trateaza tema razboiului, avand o simbolistica aparte impotriva violentei.

La o prima vedere, pictura abstracta pictata in negru, alb si gri pare destul de greu de interpretat. Personajele nu sunt redate fidel, real, ci sunt redate intr-un mod abstract, iar culorile „naturale” sunt inlocuite cu alb, negru si gri. In mod normal, o astfel de pictura ar fi trebuit sa surprinda si prin culoare, rosul devenind amprenta atacului asupra micului oras, insa rosul sangeriu nu isi are locul in pictura realizata de catre Picasso. Pablo Picasso a afirmat, la fel cum si criticii de arta au observat, ca nu a vrut sa puna accentul pe culoare ci pe forma si simbolistica, acestea avand un impact mult mai mare asupra privitorului decat culorile. In acest fel, renuntarea la culoare s-a transformat pentru Pablo Picasso intr-o adevarata revolutie artistica, aceasta cuprinzand numeroase picturi printre care se numara si Guernica.

Citește și:  Opera lui Mihai Eminescu – semnul eternitatii romanesti

Mai mult decat o pictura

Guernica11

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, Guernica reprezinta o forma superioara a picturii, dupa cum insusi Picasso o denumeste. Renuntarea la culoare in favoarea formei a facut ca simbolurile ce caracterizeaza tema razboiului sa fie si mai puternice. Pictura surprinde viata distrusa, surprinde oameni, animale si cladirii aflate sub incidenta razboiului. Interpretarea faimoasei picturi din punctul de vedere al simbolurilor a starnit numeroase controverse de-a lungul anilor. Un lucru este sigur: haosul este cel care domina intreaga imagine. Elementele principale sunt doua animale redate inedit – un cal si un taur, doua simboluri importante pentru cultura si istoria Spaniei, dar mai ales doua simboluri ce se regasesc frecvent in operele marelui pictor. Pe langa aceste animale, oamenii rapusi de durerea atacului sunt prezentati in forme diferite, pozitia lor in plansa exprimand cum nu se poate mai bine protestul, dupa cum afirma numerosi critici de arta.

Desi nu a folosit culori, albul si negrul contureaza cum nu se poate mai bine haosul si durerea provocate de atacul neasteptat, iar griul completeaza perfect peisajul simbolizand fumul. Soarele a apus pentru micul oras si acum este simbolizat de un bec, iar sabia cea rupta sugereaza neputinta.

In acest fel, Guernica, cea mai populara pictura in alb si negru, surprinde tumultul caracteristic unui atac asupra unei regiuni fara aparare, sugerand astfel repercusiunile razboiului si moartea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.