Sărbătoarea Halloween este cunoscută în special pentru tradiţia de a merge la Trick or Treat, costumat cât mai înfricoşător sau original. Deşi multe persoane condamnă lipsa de semnificaţie şi de spiritualitate a sărbătorii, nimeni nu poate nega că implică tradiţii atrăgătoare. În plus, Halloween are rădăcini în trecutul îndepărtat al omenirii, în vremurile în care oamenii credeau că în această noapte, de 31 octombrie, spiritele morţilor şi demonii umblă pe pământ.

Dovlecei decorati de Halloween
Dovlecei decorati de Halloween

Denumirea provine de la All Hallows Even (prescurtarea lui evening), aşadar înseamnă seara dinaintea zilei tuturor sfinţilor (All Hallows Day). Iniţial o sărbătoare păgână, anumite tradiţii au fost adoptate şi în creştinism. Cea mai cunoscută origine o reprezintă sărbătoarea celtică Samhain, care marca strângerea recoltelor, sfârşitul verii (sfârşitul anotimpului luminos şi debutul celui întunecat), însă şi începutul simbolic al unui an nou.

Se pare că celţii credeau că în această noapte spiritele morţilor, dar şi demonii, sunt libere să umble pe pământ. Era o noapte în care misticul predomina şi legile naturale erau anulate. De aceea, aveau obiceiul de a stinge luminile în case, de a se îmbrăca înfricoşător, aşa încât să arate ei înşişi ca demoni, pentru a nu fi depistaţi sau chiar pentru a alunga spiritele. Se ofereau ofrande, în general mâncare. Tot acum, celţii ofereau sacrificii zeilor pentru a obţine protecţia lor. Odată ce romanii i-au cucerit pe celţi, tradiţiile au fost împletite (romanii o celebrau în această perioadă pe zeiţa pomilor fructiferi, ceea ce poate explica simbolul mărului de Halloween).

Tradiţia Trick or Treat de Halloween

Iată aşadar o primă origine a tradiţiei costumării şi mersului la Trick or Treat. Celţii se îmbrăcau aşa încât să nu fie depistaţi de către demoni sau să îi alunge. De asemenea, alte popoare antice aveau credinţa că a îmbrăca o costumaţie anume oferă protecţie simbolică. Trick or Treat este un obicei care derivă din ofrandele oferite în scopul de a obţine bună-voinţa spiritelor rele. Copilaşii îmbrăcaţi ca monştri, demoni, schelete, vrăjitoare, vampiri etc. sunt “îmblânziţi” cu bunătăţi şi opriţi de a la juca feste (tradiţional, cine nu oferă un „treat” va fi pedepsit – astăzi, prin diverse farse, precum aruncarea de ouă crude în uşă).

Citește și:  Festivaluri ale lumii sau cum ne putem bucura, ca turiști, de substraturile unei culturi

Dovlecei decorati de Halloween1

Însă Trick or Treat a existat în alte forme mult înainte ca tradiţia să devină un amuzament. În Anglia medievală, de Ziua Tuturor Sfinţilor, săracii colindau pe la uşile celor mai avuţi cerând mâncare. Li se ofereau plăcinte (denumite “soul cakes”) în schimbul rugăciunilor pentru sufletele celor morţi în familiile respective. Obiceiul era denumit souling (de la „soul”). De asemenea, în Scoţia sau Irlanda secolelor XVIII şi XIX, exista obiceiul ca cei tineri să se costumeze şi să ceară bunătăţi, în schimbul recitării unor cântece (ca şi tradiţia colindatului). Tot aceştia, numiţi guisers (de la disguisers) foloseau bostani sau napi sculptaţi cu o lumânare înăuntru pe post de sursă de lumină şi ca accesoriu înfricoşător (faimoasele Jack O’Lantern).

Trick or Treat aşa cum este practicat astăzi are o tradiţie de cel puţin 100 de ani în America şi unele regiuni din Europa (expresia „trick or treat” este regăsită din anul 1927, însă probabil a fost folosită şi înainte). Obiceiul a fost adoptat sub influenţa imigranţilor irlandezi. Şi pentru că numeroase farse din noaptea de Halloween începuseră să se transforme în acte de vandalism, a fost adoptat obiceiul mult mai organizat, cel de a merge în grupuri de la casă la casă. Cel puţin în America, vânzarea de dulciuri, costume şi decoraţiuni face din Halloween a doua sărbătoare profitabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.