Amplasat pe str. Ciprian Porumbescu, nr. 5, din Suceava, în centrul medieval al oraşului, Hanul Domnesc este una dintre cele mai vechi clădiri civile ale municipiului.

Acesta a fost construit la sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului următor pe locul unui edificiu mai vechi. Iniţial, Hanul era format din parter şi pivniţe, având rolul de a găzdui personalităţile de seamă ale vremii, mari negustori, dregători sau călători străini.

În anul 1775, odată cu anexarea nordului Moldovei de către Imperiul Habsburgic, Hanul Domnesc a fost transformat în casă de vânătoare pentru membrii familiei imperiale, iar clădirea a fost extinsă cu un etaj având patru camere, unde se ajungea de pe o scară exterioară aflată în curte. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, fostul Han Domnesc este cumpărat de baronul Kapri, iar la sfârşitul secolului al XIX-lea este transformat în jandarmerie. În anul 1962, clădirea va intra în proprietatea statului român, iar apoi va fi restaurată în perioada 1964-1967, aspectul exterior fiind readus la forma originală.

Din data de 28 iunie 1968, clădirea vechiului Han Domnesc a găzduit Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Suceava, iar mai târziu a devenit sediul Muzeului Etnografic al Bucovinei. Expoziţia permanentă amenajată la parter redă atmosfera de epocă a unui han din secolul al XVIII-lea. Alte elemente expuse sunt piese de harnaşament, obiecte legate de transport şi vânătoare, o căruţă, un mic atelier de fierărie cu nicovală, ciocane, cleşti etc.

În pivniţă, sunt prezentate diferite butoaie pentru băuturi şi pentru alimente şi este reconstituită o cramă cu mese şi laiţe cu obiecte din lemn şi ceramică. La etaj, pot fi admirate piese de etnografie şi artă populară din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Humor, Câmpulung şi bazinul Dornelor, principalele zone etnografice ale judeţului. Printre piesele expuse, se numără ţesături, haine, obiecte de lemn şi de ceramică, podoabe şi ornamente, coarne pentru praf de puşcă etc.

În anul 2004, clădirea Hanului Domnesc a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

hanul-domnesc-din-suceava.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ