Home Invenții & Descoperiri Hartia igienica – un indiciu al gradului de civilizatie

Hartia igienica – un indiciu al gradului de civilizatie

0
Hartie igienica

Lista materialelor, pe care oamenii le-au folosit pana la aparitia hartiei igienice, este lunga – pamant, pietricele, paie, frunzis, cochilii goale de scoica, lana, partea de jos a vesmintelor etc. Cine si-ar mai putea imagina, astazi, cum ar fi in absenta hartiei igienice? Cu toate acestea, conform unui studiu recent, peste 70% din populatia lumii nu foloseste aceasta hartie esentiala pentru igiena cotidiana, indiferent de statutul social al persoanelor respective. Unii nu o folosesc din cauza traditiei, altii din cauza religiei, iar altii din pricina nivelului scazut al educatiei, care are consecinte asupra starii de curatenie si de sanatate.

Hartie igienica colorata
Hartie igienica colorata

Istoria hartiei igienice incepe in urma cu cateva sute de ani, cu familia imperiala a Chinei, care, in secolul al XIV-lea, se pare, folosea acest material. Avand in vedere ca, secole de-a randul, hartia (indiferent de calitate) a ramas un produs foarte scump, s-au cautat mereu tot felul de solutii pentru a rezolva aceasta problema de igiena intima. In spatiul european, in perioada Antichitatii, mijloacele erau mult mai rudimentare decat in China imperiala. Aristofan, autor grec de comedii, din epoca respectiva (secolul al V-lea i.Hr.), intr-una dintre satirele sale sociale, lasa o marturie despre acest fapt, spunand ca, de obicei, pentru oamenii simpli, trei pietre erau de ajuns, in timp bogatii foloseau frunze de praz. Procedeul curent era, totusi, stersul cu hainele (dupa cum se sugereaza in unele pagini din epopeile lui Homer). In secolul I i.Hr., la Roma, lucrurile stateau deja mai bine. Catullus, poet care a petrecut mult timp in capitala Imperiului Roman, precizeaza ca patricienii foloseau bucatele mici de panza si, ceva mai tarziu, bucati de lana, pe care obisnuiau sa le parfumeze.

Abia la sfarsitul secolului al XV-lea, un fel de hartie igienica se folosea si in Europa, dar numai de catre “lumea buna”. Dupa ce au aparut ziarele, multi se foloseau de acestea, ba chiar se intampla, dupa cum se poate afla din consemnarile unor medici de la vremea respectiva, ca bucatile de ziar sa fie refolosite, ceea ce explica gravitatea atator epidemii.

Prima hartie igienica fabricata in scopuri comerciale a fost creata in anul 1857, de catre Joseph C. Gayetty, in Statele Unite ale Americii, punandu-se, intr-un fel, bazele productiei industriale a acesteia. Hartia igienica nu era comercializata sub forma unui sul, asa cum se intampla in perioada moderna, ci sub forma unor servetele patrate, plate, izolate. Joseph C. Gayetty infiinteaza compania care avea sa se numeasca “The Gayetty Firm”, localizata in New Jersey, primul sau produs fiind intitulat “Hartia terapeutica” (The Therapeutic Paper), pentru ca, in componenta sa, intra si extract de aloe. Cand se hotaraste sa imprime, pe fiecare hartie in parte, numele sau, producatorul schimba titulatuta hartiei in “Gayetty’s Medicated Paper” (Hartia medicala a lui Gayetty). Din nefericire, intreaga sa afacere, chiar daca pornita de la o idee foarte buna, esueaza. Era foarte scumpa, considerata un lux, si nu a reusit sa ramana pe piata. Oamenii au folosit, in continuare, bucatile rupte din ziare si reviste.

Hartie igienica moderna

Thomas Seymour, Edward Irvin si Clarence Wood Scott incep, la randul lor, sa comercializeze un fel de hartie igienica, in 1867, in  Philadelphia. In 1879, fratii Scott infiinteaza compania “Scott Paper”,  a carei hartie se vindea, pentru prima data, sub forma unor role. In anul 1890, compania lanseaza brandul care purta numele de “Waldorf “, destinat clasei superioare, la un pret destul de ridicat.

In anul 1871, newyorkezul Zeth Wheeler patenteaza hartia vanduta sub forma de role, dar si pe cea perforata. Tot el infiinteaza compania “Albany Perforated Wrapping Paper Company” si, incepand cu anul 1897, firma incepe productia pe scara larga a hartiei perforate, sub forma de role. Acelasi lucru il va face si Walter Alcock, un om de afaceri din Anglia. In anii 1880, compania britanica a hartiei perforate – “British Perforated Paper Company” – incepe comercializarea hartiei igienice sub forma unor pachete ambalate, cu un numar predefinit de role. In 1885, Oliver Hewlett Hicks patenteaza pachetele ambalate si maniera de fabricare si ambalare.

Hartie igienica cu diferite culori

In 1928, germanul Hans Klenk devine primul comerciant de hartie care isi extinde productia si comercializarea in Europa si peste ocean. Treptat, calitatea hartiei igienice se imbunatateste, devine mult mai fina, in doua straturi, standard aplicabil si in prezent.

Oamenii s-au dovedit destul de refractari in privinta acestui produs si, chiar daca il cumparau, nu pareau tocmai multumiti. Cert este ca, de la jumatatea secolului al XX-lea, cel putin in zonele civilizate ale lumii, hartia igienica devine un produs de nelipsit din viata cotidiana. In momentul de fata, exista tari din lumea a treia in care populatia nu foloseste hartie igienica, pentru ca nu si-o poate permite.

Pe langa uzul principal, hartia igienica mai poate fi folosita la stergerea nasului, la indepartarea machiajului, la acoperirea capacelor de toaleta, la curatarea oglinzilor si a ochelarilor.

Statistici mai mult sau mai putin favorabile omului modern

Hartie igienica cu miros
  • Daca in 1960, un european folosea o jumatate de kilogram de hartie igienica pe an, in prezent utilizeaza in jur de 13 kilograme.
  • Potrivit statisticilor, se pare ca locuitorii din zonele nordice au o igiena mai stricta decat cei din sud, de vreme ce in Norvegia se consuma, de exemplu, 10 kilograme de hartie igienica pe an/persoana, iar in Portugalia, Spania, numai 4 kilograme.
  • In tarile musulmane aproape ca nu se foloseste hartia igienica, preferandu-se spalatul. In mod asemanator stau lucrurile si in multe tari asiatice, iar medicii sunt de acord ca spalatul este mult mai igienic decat utilizarea hartiei.
  • O rola de hartie igienica, intr-o casa, dureaza, in medie, maximum cinci zile, in functie de numarul de persoane, un consumator folosind aproximativ 8-9 foi de hartie, la fiecare utilizare a toaletei.
  • In decursul unei zile, o persoana foloseste peste 57 de foi. Intr-un an de zile un consumator foloseste peste 100 de role de hartie (insumand 20.000 de foi separate).
  • O rola de dimensiune medie cantareste aproximativ 227 grame.
  • In momentul de fata, peste 7% din populatia globului isi insuseste hartia din hoteluri si pensiuni.
  • Astazi, in mod curent, sunt fabricate, in medie, la nivel global, peste 83 048 116 de role de hartie in fiecare zi. Exista, printre altele, in unele birouri, si anumite dispozitive care pot sa transforme hartia xerox (care, altfel, ar fi ajuns la cosul de gunoi) in hartie igienica.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version