Home Cultură generală Gramatică În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc (studiile, vaccinurile, investiţiile,...

În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc (studiile, vaccinurile, investiţiile, cheltuielile etc.)? – Cum se face acordul corect?

0
În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc (studiile, vaccinurile, investiţiile, cheltuielile etc.)?

În ceea ce privește (vaccinurile, investițiile, cheltuielile, școlile etc.)?” – Cum se face acordul corect? Dacă suntem atenți la limbajul celor din jurul nostru sau la emisiunile TV, vom constata că mulți vorbitori de limba română utilizează incorect această structură sau că și mai mulți ezită când trebuie să continue un enunț în care construcția menționată este urmată de un substantiv la plural, alegând o formă sau alta după inspirația de moment.

La o simplă căutare pe Internet vom găsi nenumărate exemple de felul: „În ceea ce privesc deciziile”, „În ceea ce privesc investițiile”, „În ceea ce privesc rezultatele”, „În ceea ce privesc documentele oficiale/contractele/măsurile, oamenii” etc. Toate greșite.

În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc? cum este corect?
În ceea ce priveşte sau În ceea ce privesc? cum este corect?

Motivul pentru care această greșeală de limbă este atât de răspândită constă în faptul că respectivii vorbitori, care optează pentru varianta „În ceea ce privesc (studiile)”, de exemplu, fac acordul verbului „a privi”, din structura menționată, la plural, cu substantivul cel mai apropiat (studiile), pe care-l percep ca subiect (acord prin atracție, care în alte cazuri, în funcție de context și de cuvântul asupra căruia se pune accentul, poate fi acceptabil, nu și în această situație).

În structura „În ceea ce privește (studiile/investițiile/cheltuielile etc.)”, subiectul verbului „privește” este pronumele relativ compus „ceea ce”, invariabil, impunând, întotdeauna, acordul la singular, iar substantivul care urmează (studiile, investițiile, cheltuielile etc.) are funcție sintactică de complement direct. Acest fapt se poate verifica foarte ușor dacă schimbăm complementul direct exprimat printr-un substantiv inanimat cu un substantiv animat, cu funcție de complement direct – „În ceea ce ne privește pe noi, elevii etc.”.

Dictionare si gramatici

Trebuie subliniat și faptul că structura „În ceea ce privește” are un sens general, introducând o temă de discuție, un aspect, un domeniu, o referință oarecare și nu are variații de acord.

Pentru cei care nu sunt siguri, în diverse situații de comunicare, de felul în care se face corect acordul în cadrul structurii în discuție, urmată de un substantiv la plural, sau nu rețin regula gramaticală sau pur și simplu continuă să perceapă această construcție ca pe un dezacord, există o soluție mult mai simplă – înlocuirea propoziției subordonate de relație – „În ceea ce privește (studiile/cheltuielile/veniturile etc.) – cu un complement circumstanțial de relație, introdus prin locuțiunea prepozițională „în privința”.

Cum este corect?

Putem spune, aşadar, fără niciun risc de exprimare greşită, din pricina acordului: “În privinţa (studiilor/cheltuielilor/veniturilor etc.). În felul acesta şi enunţul devine mai scurt, comunicarea se face mai rapid şi se exclude posibilitatea acordului greşit, desi, la fel de uşor este să reţinem că “In ceea ce priveste este o structură invariabilă si se utilizează numai in această formă, indiferent dacă substantivul care urmează este la singular sau plural. Este important de ştiut şi faptul că, în scris, dacă această structură este folosită la început de frază, emfatic, este urmată, obligatoriu, de virgulă.

În plus, înțelegerea corectă a acestei expresii ne permite să structurăm mai bine discursul și să îmbunătățim calitatea comunicării noastre, fie că este vorba de context academic, profesional sau cotidian. Prin practică și atenție, putem deveni mai competenți în utilizarea expresiilor complexe și în respectarea regulilor gramaticale ale limbii române.

Pentru aprofundarea cunoștințelor despre acordul corect în diferite contexte gramaticale, vă recomandăm articolul cum este corect: „aicea” sau „aici”? „acuma” sau „acum”?. Aici veți găsi informații suplimentare care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine regulile de bază ale limbii române și să le aplicați corect în scriere și vorbire.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version