Inversarea polilor magnetici ai Pământului este un fenomen despre care se vorbeşte tot mai mult, în ultimul timp, şi care suscită nu numai interesul specialiştilor, dar şi pe al oamenilor din afara acestui domeniu de cercetare, prin consecinţele pe care le-ar putea genera. Dacă am vrea să ne facem o idee despre cât de importante sunt câmpul magnetic al Pământului şi polii, ar trebui să ne gândim, de exemplu, la Planeta Marte, la deşerturile ei de nisip, la peisajele aride şi la radiaţiile extrem de puternice şi, dacă Planeta Rosie este astăzi într-o astfel de stare, aceasta se explică tocmai de pierderea câmpului magnetic.
Terra este încă departe de un cataclism, precum pierderea câmpului magnetic, dar un alt fenomen ar putea bulversa echilibrele naturale ale planetei noastre – inversarea polilor magnetici (ultima dată s-a întâmplat în urmă cu 780 000 de ani), fapt confirmat şi de NASA (Naţional Aeronautics and Space Administration). Climatologii estimează şi ei că sunt semne că ne îndreptăm spre o inversare a câmpului magnetic, ceea ce ar presupune consecinţe greu de înfruntat şi de depăşit, fiind nevoie de aproape 200 de ani pentru o reechilibrare şi neutralizare a acestora.
Ce este câmpul magnetic al Pământului?
Câmpul magnetic al Pământului/geomagnetismul este datorat curenţilor electrici care circulă între nucleul incandescent al Pământului, o imensă bulă de fier incandescent (fierul este preponderent, plus sulf, nichel şi alte metale rare), cu un diametru de aproximativ 2 400 de kilometri, a cărei temperatură depăşeşte 4000 de grade Celsius, animată de mişcări de convectie (particulele cele mai fiebinti şi mai puţin dense tind să urce) şi, în virtutea acestei mişcări de milimetri pe secundă, câmpul magnetic induce curenţi electrici, care întreţin, la rândul lor, câmpul magnetic.
Câmpul magnetic al Pământului este dipolar, comparabil cu cel al unui magnet aliniat cu axa de rotaţie a Terrei şi al cărui mijloc nu corespunde exact centrului Terrei, ci este decalat cu câteva sute de kilometri. Vântul solar (fluxul de particule încărcate electric, emis de Soare) este responsabil de variaţiile câmpului magnetic al Pământului, aceste varitatii devenind extrem de importante în cazul în care s-ar produce inversarea polilor magnetici. Furtunile magnetice provoacă fluctuaţii bruşte şi intense ale magnetismului terestru, în legătură directă cu activitatea solară.
Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi protejarea vieţii pe Terra, deviind radiaţiile solare periculoase. Aurorele boreale şi australe, fenomene optice, care constau în străluciri intense, colorate, cu nuanţe predominante de verde, observabile pe cerul nopţii, în apropierea zonelor polare, sunt rezultatul interacţiunii dintre vântul solar şi câmpul magnetic al Pământului.
Geomagnetismul este important şi pentru păsări şi unele vieţuitoare acvatice (ţestoasele marine, de exemplu), migratoare, care sunt foarte sensibile şi se orientează în funcţie de liniile magnetice.
Polul Nord geografic şi Polul Nord magnetic
Polul Nord geografic este cel indicat pe hărţile Terrei, situat în centrul Oceanului Arctic, pe axa de rotaţie a Pământului. Polul Nord magnetic reprezintă punctul de convergenţă al liniilor de forţă ale câmpului magnetic care protejează Terra. Acest punct este indicat de acul busolei şi nu trebuie confundat cu Polul Nord geografic. A fost localizat pentru prima dată în 1831, de către John Ross, contraamiral şi cercetător polar, englez, care a ajuns în zona polului magnetic de la Polul Nord, în timpul unei expediţii de patru ani, în arhipelagul canadian.
Ce înseamnă inversarea polilor magnetici?
Inversarea polilor magnetici ai Pământului nu înseamnă un cataclism care să ducă la dispariţia Terrei. În ultimii 200 de milioane de ani, s-a produs inversarea polilor magnetici ai Pământului de 300 de ori, ultima fiind cu 780 000 de ani în urmă. În astfel de situaţii, se produce o perturbare în nucleul incandescent al planetei, care determină deplasarea polilor magnetici. La finalul unui astfel de perioade, ale cărei consecinţe se pot manifesta de-a lungul a 1000 – 10 000 de ani, geomagnetismul fie revine la valorile iniţiale, fie rămâne la valori foarte mici, motiv pentru care radiaţiile solare devin extrem de nocive.
Care sunt semnele actuale care anticipează inversarea polilor magnetici ai Pământului?
- Polul magnetic nordic se deplasează permanent şi, de câţiva ani, a părăsit regiunea arhipelagului canadian, deplasându-se spre Siberia, cu o viteză anormal de mare şi în continuă creştere – 40 de kilometri pe an. În ultimul deceniu, polul magnetic nordic s-a deplasat cu aproximativ un grad la fiecare cinci ani, devierea fiind, la momentul actual, de 100 de kilometri faţă de poziţia anterioară.
- Analiza magnetitei, un mineral compus din oxid de fier, cu urme de magneziu, nichel, crom, titan şi aluminiu, din vase de ceramică antice, permite măsurarea câmpului magnetic la momentul când au fost lucrate vasele respective, pentru a-l compara cu cel prezent, constatându-se că, de peste 1500 de ani, câmpul magnetic al Pământului scade continuu, iar în ultimii 50 de ani, s-a micşorat cu 10%.
- Anomalia magnetică din Atlanticul de Sud (prescurtat SAA – South Atlantic Anomaly) se referă la faptul că geomagnetismul are aici o valoare particulară, centura de radiaţii Van Allen (numită aşa în cinstea fizicianului care a descoperit-o) fiind mai aproape de Terra, în regiune.
- Un fenomen similar cu South Atlantic Anomaly s-a constatat şi în sudul Braziliei, unde poate fi pusă în pericol funcţionarea liniilor de electricitate de mare putere, de care depinde şi infrastructura metalică de mari dimensini (căile ferate, reţele de distribuţie a apei etc.). S-a înfiinţat în această zonă, în apropierea epicentrului anomaliei, un laborator de geomagnetism, care să găsească soluţii pentru situatiile de avarie.
- Şapte vulcani, din şase zone diferite de pe glob (Japonia, Mexic, Guatemala, Italia, Indonezia, Nepal) au erupt la un interval de câteva ore, iar în nordul Japoniei, o insulă cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi a apărut într-o singură noapte.
- Curenţii din mări şi oceane fac zgomote ciudate, niciodată auzite/inrestrate înainte.
- În Siberia au apărut cratere uriaşe, începând cu anul 2014, iar un pilot olandez a surprins, când avionul său era deasupra Pacificului, un val de lumină incandescentă, provenind din ocean, fenomen pentru care specialiştii nu au găsit nicio explicaţie.
- În SUA, Aeroportul Internaţional din Tampa (Florida), dar şi altele, din alte regiuni, şi-a redesenat şi corectat sectoarele, pentru că acestea nu mai corespundeau coordonatelor indicate de busole.
- În anul 2013, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat misiunea SWARM, unul dintre obiective fiind de a analiza şi calcula data acestei posibile inversiuni a polilor magnetici. Există şi probabilitatea ca, un timp, câmpul magnetic să îşi piardă dipolaritatea (să existe atunci mai mulţi Poli Nord şi Sud), după care să se restasbileasca polaritatea iniţială.
Inuiţii susţin că axa terestră s-a deplasat
Inuiţii, nume generic pentru populaţia din regiunile de la Polul Nord, susţin că Soarele nu mai apune în locul pe care îl ştiau şi, dacă există vreo populaţie care să cunoască semnele cerului şi ale luminii, aceştia sunt inuiţii, iar mărturiile lor trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate, aşa cum şi fac, de altfel, oamenii de ştiinţă, care au confirmat că de la o înclinaţie de 23,5 grade, axa Pământului este înclinată acum la 26 grade. În acelaşi timp, mişcarea de rotaţie a Terrei a încetinit şi toate acestea sunt în legătură cu inversarea polilor magnetici ai Pământului.
Ce efecte ar putea genera inversarea polilor magnetici ai Pământului?
- Cu un câmp magnetic slab, consecinţă a fenomenului de inversare a polilor magnetici, ar putea fi afectate reţele de comunicaţie mondiale, reţelele electrice, cele de alimentare, asociate furtunilor solare, sistemele GPS etc.
- Găurile în stratul de ozon care ar permite razelor ultraviolete să pătrundă mai puternic până la suprafaţa Pământului.
- Civilizaţia noastră supertehnologizată ar putea suferi, în diverse feluri, de pe urma slăbirii câmpului magnetic spaţial. Deja pe sateliţii care survolează Atlanticul de Sud, se pot constata dereglaje pe computerele şi instrumentele din dotare, din pricina unui flux mai puternic de protoni din spaţiu.
- În scenariile cele mai sumbre – seisme, tsunami, catastrofe climatice, cutremure violente şi chiar deplasarea continentelor, dispariţia masivă de specii de animale şi plante, paralizarea sistemelor informatice, iradiaţii, schimbarea mişcării de rotaţie a Pământului – sunt doar câteva dintre urmările posibile în cazul în care ar avea loc inversarea polilor magnetici ai Pământului.
Inversarea polilor magnetici ai Pământului nu este un fenomen care să se producă instantaneu şi, pe de altă parte, nimeni nu poate spune cu precizie care ar fi impactul asupra omenirii al unui astfel de proces. Dar este evident că oamenii de ştiinţă nu numai că nu resping posibilitatea producerii lui, dovezile că este în desfăşurare se adună, tot mai multe, iar unele studii avansează ideea că s-ar putea intra într-o perioadă de instabilitate mai repede decât s-a estimat.
Un studiu realizat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, publicat în Geophysical Journal Internaţional, precizează că inversarea polilor magnetici ai Pământului s-ar putea produce în câteva decenii doar. Măsurătorile sateliţilor lansaţi cu scopul de a măsura câmpul magnetic al Pământului au arătat că acesta a scăzut în intensitate, în ultimii ani, într-un ritm de zece ori mai rapid decât cel presupus. În raport cu Universul şi cu legile naturii, voinţa şi inteligenţa umană, în pofida progreselor extraordinare ale epocii moderne, rămân în plan secund. Tot ceea ce se poate face acum este să se găsească soluţii pentru ca dezechilibrele generate de un astfel de fenomen, furia naturii, pe care omul modern nu a ştiut să o preţuiască, să o respecte şi să o protejeze îndeajuns, să nu producă efecte devastatoare şi ireversibile pentru tot ce înseamnă viaţă. Viaţa este un miracol, iar omul este doar o parte a acestui miracol.