Astazi, apa imbuteliata reprezinta o afacere de miliarde de dolari, oamenii preferand-o pe aceasta celei de la robinet, desi de multe ori continutul sticlei nu are nimic in plus fata de aceasta. In multe cazuri etichetele care prezinta izvoare cristaline situate intre munti mint fatis, totul fiind departe de adevar. Tocmai de aceea, Romania, tara care se poate bucura de numeroase izvoare de apa minerala cu adevarat deosebite, ar trebui sa investeasca mai mult in resursele sale, care au cu adevarat proprietati deosebite, meritand laudele si premiile obtinute la nivel mondial.

Apa minerala
Apa minerala

Si putine ape minerale au obtinut la fel de multe premii precum izvoarele de la Borsec, unul dintre cele mai importante simboluri al Romaniei in lumea comertului. Situate intr-o mica localitate pitoreasca din judetul Harghita, acestea sunt sursa unei afaceri de succes, dar bazata pe calitate. Apa de la Borsec si proprietatile sale deosebite sunt cunoscute cam de prin secolul 19 in mod oficial, desi cel mai probabil localnicii au stiut de ele mult mai devreme. Odata cu legaturile comerciale mai puternice cu alte state, apa a devenit mult mai cunoscuta, obtinand premiu dupa premiu la expozitiile din acest domeniu, la Viena, Trieste si Paris.

Inca este bine vazuta la nivel international, fiind printre cele mai bine “vandute” izvoare de apa minerala din Romania. In prezent, mare parte din economia locului este legata de izvoarele cu apa, multi turisti venind aici pentru scopuri curative sau de relaxare. In aceeasi localitate se pot vedea mai multe obiective interesante, izvoarele in sine fiind monumente arhitectonice. Apele provin de la mai multe izvoare, unul fiind cel principal, si sunt apreciate pentru beneficiile pe care le au in tratarea afectiunilor rinichilor sau glandelor endocrine.

Borsa este o mica localitate din judetul Maramures, unde se afla izvoare de apa minerala destul de apreciate, firma care capteaza apele de aici ajungand sa isi mareasca atat capitalul, cat si numarul de angajati. Zona in care se afla izvoarele este una cat se poate de pitoreasca, aici aflandu-se rezervatii naturale in care sunt protejate fauna si flora de munte, dar unde se afla si forme spectaculoase de relief si cascade. Apa minerala este una din resursele principale ale zonei, insa din pacate nivelul coruptiei si violentei din zona ingreuneaza desfasurare afacerilor in mod corespunzator.

Botezat si “Perla Moldovei”, orasul Slanic Moldova este unul din centrele tratamentului prin intermediul apelor minerale. Izvoarele de apa minerala de aici sunt foarte cunoscute, fiind recomandate pentru boli ale sistemului digestiv, excretor sau chiar si pentru unele afectiuni ale ochilor. De multe ori apa are un gust destul de neplacut, obisnuit pentru apele sulfuroase, insa acesta este un inconvenient mic, conform celor care se trateaza aici. Tot in Slanic Moldova se si imbuteliaza apa pentru comert, cateva zeci de mii de litri fiind captati in fiecare an pentru acest scop. In plus, pentru cei care vin aici, peisajul din jur si aerul curat nu pot decat sa imbunatateasca starea lor.

Citește și:  Citește despre 3 dintre cele mai mari minciuni și falsuri din istorie

Statiunea Calimanesti – Caciulata este un alt loc ce ii atrage pe cei care cauta sa isi amelioreze starea de sanatate. Apele de aici sunt recomandate pentru o mare varietate de afectiuni, de la cele ORL la boli ale sistemului digestiv, reproducator sau respirator, fiind recomandate si celor care isi revin dupa accidente diverse. In plus, locatia este una cat se poate de placuta pentru o vacanta de refacere, aici si imbuteliindu-se apa pentru comert, in jur de 5-600 de litri pe zi.

Apa minerala1

Govora este considerata pe locul doi in Europa in privinta izvoarelor de apa minerala bromurata si iodata, aceasta avand originea in totalitate organica. Drept urmare, sunt foarte cautate mai ales pentru tratamente, aici oferindu-se cure balneare, existand mai multe afaceri in zona care se ocupa cu oferirea cazarii pentru turisti. Merita intrebati cei care se ocupa de bai despre istoria locului si a tratamentelor, foarte interesante fiind metodele folosite in trecut, cand oamenii erau tratati in copai de lemn, iar apa era carata greu cu sacalele pana la o manastire din apropiere.

In final, izvoarele de la Biborteni ofera apa de foarte buna calitate, foarte bogata in minerale si alti compusi, astfel incat fierul trebuie inlaturat din apa inainte de a fi imbuteliata. Aici se imbuteliaza zeci de mii de litri anual, fiind unul dintre cele mai productive izvoare.

Desigur, acestei liste i se pot adauga multe alte locatii, precum Zizin, Amara sau Baile Herculane, multe dintre ele oferind in principal tratament si fiind faimoase pentru acesta. Insa ce trebuie retinut este ca, pe langa ceea ce pot oferi in mod clar aceste izvoare, si anume pretiosul lichid, multe dintre ele ofera prin vizitare o adevarata experienta culturala si astetica, de obicei gasindu-se in cele mai frumoase zone ale tarii. Si nimic nu merge mai bine cu un pahar de apa revigoranta decat o poveste buna si aerul curat de munte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.