Home Cultură generală Jeff Bezos – lucruri inedite din viaţa celui mai bogat om de...

Jeff Bezos – lucruri inedite din viaţa celui mai bogat om de pe planetă

0
Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă

Jeff Bezos, pe numele adevărat, Jeffrey Jorgensen, om de afaceri american, proprietar media şi investitor, fondator al companiei Amazon, este, la momentul actual, cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 200 de miliarde de dolari, conform estimărilor Forbes şi Bloomberg Billionaires Index, din aprilie 2021, după ce, la începutul acestui an, trecuse pe locul al doilea, după Elon Musk.

A revenit însă rapid pe primul loc în topul celor mai bogaţi oameni, acolo unde s-a situat constant, în ultimii trei ani, la concurenţă nu numai cu Elon Musk, ci şi cu Bill Gates şi Warren Buffet, acesta din urmă de asemenea investitor, om de afaceri şi filantrop american.

Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă
Jeff Bezos, cel mai bogat om de pe planetă

Jeff Bezos s-a născut în Albuquerque, New Mexico, în SUA, in 1964, când părinţii săi erau la vârsta liceului (tatăl avea 18 ani, iar mama, 16 ani). Tatăl, artist de circ, sărac, l-a părăsit la naştere, recăsătorindu-se un an mai târziu şi aflând abia în 2012, când avea 67 de ani, despre cine a devenit, de fapt, fiul său pierdut. Şi mama s-a recăsătorit după câţiva ani cu Miguel Bezos, un imigrant cubanez, care l-a adoptat pe Jeff, crescându-l ca pe propriul fiu şi dându-i şi numele – Bezos.

Considerat a fi un copil şi un tânăr supradotat, Jeff Bezos a absolvit cu brio Universitatea Princeton, cu diplomă în inginerie electrică şi informatică. Principalul mesaj din discursul de absolvire a fost legat de “visul său de a coloniza spaţiul”. A lucrat apoi aproape 10 ani pe Wall Street, în diverse domenii, în special ca specialist în computer science, dar şi în cadrul unei reţele de comerţ internaţional.

Jeff Bezos – fondatorul celei mai mari companii de comerţ online din lume

În 1994, Jeff Bezos a fondat Compania Amazon, cea mai mare companie de comerţ online cu amănuntul, care a început ca librărie online, extinzându-se ulterior la o mare gamă de produse şi servicii de comerţ electronic, de la electronice, îmbrăcăminte, mobilier, jucării, la programe de calculator, alimente, filme, jocuri video şi o mulţime de alte produse.

Bezos avea 30 de ani când a fondat această companie şi mărturisea că ideea unei asemenea afaceri îl obseda de mai multă vreme, de când constatase că utilizarea web avea o creştere de 2 300% pe an, că nu văzuse şi nu auzise niciodată de ceva cu o creştere aşa de spectaculoasă şi gândul de a crea o librărie cu milioane de titluri – ceea ce, în lumea fizică, ar fi fost de neconceput – l-a entuziasmat cu adevărat.

Aventura pe Internet…

Considerând că ar putea regreta ulterior că nu a participat la “aventura” pe Internet, a ales denumirea “Amazon” (cu aluzie la cel mai mare fluviu de pe planetă) şi, alături de câţiva angajaţi, a început lucrul, în garajul său, la dezvoltarea unui software.

Pentru a deschide activitatea la “Amazon”, Bezos le-a cerut părinţilor săi să investească în aceasta, ceea ce au şi făcut, cu o sumă de circa 245 000 de dolari. Primul site a fost deschis în iulie 1995. Multă vreme, compania a pierdut bani la fiecare carte vândută, din cauza investiţiilor în extindere şi pentru că a trebuit să-şi construiască propria bază de date de la zero, pentru a asigura descrierea bibliografică şi digitalizarea fiecărei cărţi oferite spre vânzare.

La momentul actual, compania Amazon are vânzări de peste 280 de miliarde de dolari anual şi are site-uri specifice în multe ţări. La începutul anului acesta, Amazon a cumpărat şi celebra companie cinematografică Metro Goldwyn Mayer (MGM), după ce anterior a cumpărat şi ziarul The Washinton Post, a achiziţionat o platformă de transmisiuni cu jocuri video, a lansat Amazon Studios pentru filme şi seriale, Amazon Prime Air, care fabrică drone pentru a transporta produse de mici dimensiuni la mare distanţă, în numai 30 de minute etc.

De la cărţi, la cucerirea spaţiului…

În 2016, Google, Facebook, IBM, Microsoft şi Amazon au oficializat “Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society” (Parteneriatul pentru inteligenţă artificială în beneficiul cetăţenilor şi al societăţii”), cu scop nonlucrativ, pentru a susţine cercetarea ştiinţifică.

În anul 2000, Jeff Bezos a fondat, la Seattle, “Blue Origin” (denumire cu referire la “Planeta Albastră”) – o societate care are ca scop dezvoltarea unor noi tehnologii, care să permită cercetarea spaţiului cu costuri mai reduse şi în care investeşte un miliard de dolari anual. Deocamdată, activitatea “Blue Origin” este concentrată pe construcţia lansatorului New Glenn, care ar trebui să efectueze primul său zbor în 2022.

De altfel, Jeff Bezos a şi anunţat că intenţionează să demisioneze din funcţia de CEO al Amazon, rămânând însă preşedinte executiv al Consiliului de administraţie, în condiţiile în care anul acesta, în 2021, a şi anunţat participarea sa la prima călătorie turistică spaţială, la bordul capsulei New Shepard.

A vedea Pământul din spaţiu – declara Jeff Bezos – te schimbă. Îţi schimbă relaţia cu această planetă şi cu umanitatea. Vreau să fiu la bordul rachetei New Shepard, la primul ei zbor, la data de 20 iulie 2021 (primul zbor cu echipaj lansat vreodată de compania privată Blue Origin), deoarece am visat la asta toată viaţa mea”.

La bordul rachetei, alături de Bezos, se va afla şi fratele său, Mark Bezos, iar al treilea loc a fost scos la licitaţie, de către Blue Origin. Până acum, cea mai mare ofertă a fost de 2,8 milioane de dolari. Identitatea acestui al treilea turist spaţial va fi anunţată cel mai devreme la 12 iunie.

Lucruri inedite din viaţa lui Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume

Jeff Bezos si MacKenzie Scott

Timp de 26 de ani, între 1993 şi 2019, Jeff Bezos a fost căsătorit cu scriitoarea MacKenzie Scott. Sunt părinţii a patru copii, trei băieţi şi o fată adoptată din China. Când s-au despărţit, din cauza legăturii lui cu prezentatoarea TV, Lauren Sanchez, MacKenzie Scott a ajuns la o tranzacţie de divorţ de 35 de miliarde de dolari, devenind a treia cea mai bogată femeie din lume. Jumătate din averea ei a donat-o pentru cauze caritabile.

Bezos s-a declarat adept al libertarianismului, o doctrină care susţine dreptul oricărui individ de a achiziţiona, păstra, schimba bunuri, adică dreptul de proprietate privată, din care decurg, după cum afirmă adepţii acestui concept, toate celelalte libertăţi.

Miliardarul american susţine financiar si “Think tank” – un grup de experţi organizaţi instituţional, care cercetează şi oferă informaţii necesare pentru a crea, a optimiza diverse compartimente ale societăţii, la nivel local, statal sau global.

Într-un interviu, în cadrul căruia Bezos a fost intervievat chiar de către fratele său, Mark, milionarul declara că a învăţat, încă din copilărie, când petrecea vacanţele la ferma bunicului său, o lecţie importantă – aceea că, ori de câte ori ţi se întâmplă ceva, trebuie să fii rezistent şi inventiv, să găseşti singur calea de a ieşi din capacana în care crezi că eşti prins”.

Întrebat fiind de unde vine creativitatea sa prodigioasă în afaceri, Jeff Bezos spunea: “Toată lumea crede că lumea de azi este atât de complexă încât e necesar să fii expert într-un domeniu specializat, pentru a putea inova. Problema este însă că, din momentul în care te consideri expert, rişti să te blochezi în expertiza ta, el alegând să abordeze întotdeauna noutăţile cu o curiozitate de copil”. Adevăraţii inventatori, în opinia sa, sunt cei care au ştiut să-şi păstreze sufletul şi atitudinea de “începători”.

Despre muncă şi viaţă privată, din perspectiva celui mai bogat om de pe planetă

Fondatorul Amazon

Întrebat despre echilibrul dintre muncă şi viaţa privată, Bezos a răspuns că “nu-i place să discute despre echilibru, ci, mai degrabă, despre armonie”, deoarece noţiunea de “echilibru” se referă la ceva “fragil şi dificil de realizat”, în timp ce “armonia” este un “flux de energie” benefic.

Dacă cineva este fericit acasă, va fi mai bun, mai performant şi la locul de muncă, dacă ceva îţi consumă energia acasă, va fi mai puţină energie şi pentru muncă. Prin urmare, ideea ar fi să nu căutăm un echilibru precar, ci să gestionăm zilnic fluxurile de energie în care ne manifestăm.

Amintindu-şi cum s-a decis să părăsească slujba de programator foarte bine plătit, pentru a se lansa în marea aventură a înfiinţării Companiei Amazon, Bezos povestea cum s-a dus, la momentul respectiv, la şeful său, şi i-a mărturisit ce are de gând, iar acesta i-a spus că este o idee bună, dar pentru cineva care nu ar avea o slujbă la fel de bine plătită ca a lui.

Au urmat momente de îndoială, s-a gândit preţ de câteva zile la ce decizie să ia şi a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să-şi “privească” proiectul din perspectiva vârstei de 80 de ani şi cum să facă să minimizeze regretele pe care le-ar putea avea la onorabila vârstă. Era convins că cele mai puternice regrete nu provin din ceea ce omul ratează în viaţă, ci din ceea ce nu s-a hotărât să facă. Pentru a nu regreta amar, la 80 de ani, a lăsat slujba bine plătită în urmă, in favoarea proiectului Amazon. Dacă Amazon ar fi fost un eşec, cel puţin ar fi fost “mândru” de încercarea sa.

Bezos – omul ultra-analitic, riguros şi imprevizibil adeseori

Bezos, trei Ipostaze, Sursa 9GAG

Pentru a-şi conserva energia şi starea de spirit, Bezos rareori încalcă regula celor opt ore de somn pe noapte. De obicei, programează întâlnirile de afaceri în jurul orei 10 dimineaţa, iar când are de luat o decizie, dacă aceasta nu-i este clară până după-amiaza, o amână pentru a doua zi.

În cazurile în care participă el însuşi la interviurile de selectare a viitorilor angajaţi, aceştia se pot aştepta la orice. Asistenta sa personală îşi aminteşte că, la interviu, Bezos i-a cerut, la început, să estimeze numărul total de ferestre din oraşul Seattle, numărul de benzinării si de fotocopiatoare. Antreprenorul a scris calculele dictate de tânăra femeie, părând mulţumit, abia apoi a întrebat-o de ce vrea să lucreze la compania sa.

Biroul miliardarului se află într-un impresionant turn de sticlă din Seattle, de 160 de metri înălţime, dar Bezos a optat pentru etajul şase (nu mai sus, de unde ar fi avut o imagine panoramică deosebită), pentru că nu foloseşte niciodată liftul, preferând să urce pe scări şi pentru că, spun unii angajaţi, la etajele mai joase taxele de asigurare, de risc de incendii etc. sunt mai mici.

Deranjat de mediocritate…

Jeff Bezos, Sursa CNN

Alura sa fizică este sportivă, pare că se antrenează asiduu şi, probabil, nu numai pentru a fi într-o formă impecabilă la primul său zbor în spaţiu. În plus, îi place să se plimbe cu bicicleta de curse prin cartierul în care locuieşte şi să facă escaladă.

Mulţi au remarcat, în public, râsul său puternic, dar puţini ştiu accesele sale de furie din cercuri mai restrânse. Îi este foarte greu, chiar imposibil să accepte mediocritatea celor din jur şi nu ezită să spună acest lucru direct celor în cauză. Mulţi dintre cei care îl cunosc bine spun că este lipsit de empatie şi că nu este preocupat de impactul acţiunilor sale asupra celorlalţi. Se pare că Bezos este conştient de personalitatea sa vulcanică şi că, de mai mult timp, şi-a luat un “coach”” care să-l ajute să se controleze mai mult.

Secretele lui Jeff Bezos pentru un leadership de succes

Blue Origin

Cine vrea să devină un lider de succes sau chiar este lider, dar ar vrea să afle punctele forte şi punctele slabe, poate face un exerciţiu simplu, prin raportare la modul de gândire al lui Jeff Bezos, care l-a condus la un succes excepţional:

  • Luaţi o foaie de hârtie şi desenaţi o stea cu 6 colţuri şi apoi gradaţi cu cinci linii fiecare colţ, dinspre centrul stelei spre vârf.
  • În dreptul fiecărui colţ notaţi câte o caracteristică a leadership-ului lui Bezos: rezistenţă, autonomie, creativitate, îndrăzneală, prezenţă, armonie.
  • Autoevaluaţi cât mai sincer fiecare dimensiune a propriei conduceri (pe o scală de la 1 la 5).
  • Conştientizaţi care este cea mai mare slăbiciune şi identificaţi o modalitate de a o corecta.
  • Peste o săptămână evaluaţi progresele realizate şi, dacă acestea sunt satisfăcătoare, treceţi la o altă slăbiciune identificată şi procedaţi la fel – găsiţi modalităţi de corectare.
  • Repetaţi săptămână după săptămână, până când se obţin rezultatele scontate (ceea ce poate dura).

Procedând în acest fel, probabil că nu veţi deveni CEO al următorului “Amazon”, dar, cu siguranţă, se va înregistra un salt calitativ în activitatea pe care o desfăşuraţi. De altfel, spunea Bezos, “Succesul nu este ceea ce te face fericit, succesul este să faci ceea ce îţi aduce fericire, să lucrezi bine, să ai o viaţă bogată”.

„Suntem rezultatul alegerilor noastre”…

Jeff Bezos, proprietati

Este o evidenţă că Jeff Bezos, la momentul actual, este nu numai cel mai bogat om de pe planetă, dar şi un antreprenor in continuă ascensiune, care a înţeles spiritul vremii şi care îşi construieşte viaţa după principii şi convingeri clare. “Suntem rezultatul alegerilor noastre, spune adeseori Bezos, să ne construim o istorie demnă de luat în seamă!… Viaţa este prea scurtă pentru a o risipi în mediocritate şi lipsă de ingeniozitate. Să gândim pe termen lung, pentru a lua cele mai bune decizii şi pentru a nu regreta mai târziu”.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version