Home Invenții & Descoperiri Jocul LEGO – jocul secolului

Jocul LEGO – jocul secolului

0
Bucati de LEGO, Foto: betterwrappedinbacon.wordpress.com

Copiii din intreaga lume petrec cinci miliarde de ore pe an cu jocul LEGO, la fiecare sapte secunde, un joc LEGO se vinde undeva, numarul mediu de piese LEGO pe cap de locuitor este de 52, iar cutiile cu jocul LEGO, vandute in ultimii zece ani, puse cap la cap, masoara cat distanta dintre Londra si Australia. 400 000 de mii de copii si adulti, din 130 de tari, folosesc jocul LEGO, iar in 2010 s-au fabricat 36 de miliarde de piese.

Cea mai mare constructie din piese LEGO din Parcul Legoland Windsor, din Marea Britanie, este un Technosaurus si a fost realizata dintr-un milion de piese, iar cea mai mica reprezinta un porumbel si se afla in Trafalgar Square (Londra). Cand, in 1987, alpinistul coreean Young Ho a escaladat Everestul, a lasat in varf, pe zapada, un joc LEGO. In 1992, jocul LEGO a intrat in Cartea Recordurilor (Guinees Book), cu cea mai lunga cale ferata LEGO (545 de metri) si cel mai mare castel LEGO (4,45 mX5,22 m), facut din 400 000 de piese. Asociatia comerciantilor englezi declara LEGO, in 2000, drept “Jocul secolului”.

castel lego

Aventura jocului LEGO a inceput, in Danemarca, in 1932. Pana la aceasta data, cel de numele caruia se leaga istoria celui mai cunoscut brand de jucarii, un tamplar, Ole Kirk Christiansen, confectiona, impreuna cu cativa lucratori, in atelierul din satul in care locuia – Billund – diverse obiecte de mobilier (scaune, masute, rafturi etc.), lemnarie pentru constructia caselor si jucarii de lemn, pentru fermierii din zona si copiii acestora. In 1924, din pricina unui incendiu pornit de la un foc aprins de cei doi copii ai sai, atelierul de tamplarie este distrus in intregime. Fara a se descuraja, Ole Kirk Christiansen a hotarat sa isi construiasca un atelier de tamplarie si mai mare, in ideea de a-si spori veniturile.

Ole Kirk Christiansen

Au venit insa vremuri dificile, din cauza crizei economice si a recesiunii, obiectele sale nu prea se mai vindeau si, in cautare de solutii pentru a supravietui, a incercat sa reduca drastic costurile de productie, confectionand versiuni miniaturale ale produselor sale. Asa i-a venit ideea de a se orienta spre fabricarea de jucarii de lemn – masinute, camioane, purcelusi-pusculita etc. – pe care, insa, nu prea avea cui le vinde, deoarece familiile din zona erau sarace si nu aveau cu ce plati.

Uneori, plata se facea in produse alimentare. Pe la mijlocul anilor ’30, o scurta revigorare a afacerii s-a produs prin confectionarea de jucarii yo-yo (doua discuri legate printr-un ax, in jurul caruia se ruleaza un fir, jocul constand in abilitatea de a plimba discurile intr-un “du-te vino” continuu). Cand plasticul a inceput sa fie folosit din ce in ce mai mult, Ole Kirk Christiansen s-a adaptat si a inlocuit lemnul pentru jucarii cu acest nou material. Una dintre primele jucarii din plastic pe care le-a facut a fost un camion care putea fi asamblat si dezasamblat.

Masina din LEGO, Foto: batrouney.wordpress.com

In 1932, Godtfred, fiul lui Ole Kirk Christiansen, a inceput sa lucreze si el in atelierul tatalui. Avea numai 12 ani. In 1934, afacerea de familie ia numele LEGO. Pentru a gasi o denumire pentru firma sa, tatal organizeaza un concurs cu lucratorii sai, retinand aceasta propunere – LEGO – rezultata din asocierea a doua cuvinte daneze “Leg Godt”, care inseamna “Joaca bine”.

Cativa ani mai tarziu s-a constatat o coincidenta, ca, in latina, LEGO semnifica “ eu asamblez”. La vremea respectiva insa, nu putea fi vorba de “asamblarea” pieselor LEGO, asa cum este cunoscut jocul astazi. Din 1937, Godtfred incepe sa conceapa el insusi diverse modele pentru jucarii si, in anii urmatori, din pricina razboiului, renunta sa mai mearga la studii in Germania, asa cum era planificat, preluand tot mai mult responsabilitatile firmei, care avea zece angajati. In 1942, un alt incendiu distruge atelierul si toate modelele de jucarii, iar familia Kirk Christiansen ia, pentru a doua oara, lucrurile de la capat.

Dupa razboi, in 1947, LEGO este prima firma daneza care achizitioneaza o masina de modelare a plasticului, prin injectie, incepand fabricarea “caramizilor” (pieselor LEGO) dupa noi tehnologii. Afacerea incepe sa prospere, din 1953, pe fiecare piesa este inscriptionata marca LEGO si, tot din aceasta perioada, Godtfred Kirk Christiansen incepe sa intuiasca ceea ce va deveni LEGO System. Se deschid filiale in Suedia, Finlanda si Olanda si, treptat, in anii ’60, in Asia si Australia.

In 1968, la Billund (Danemarca), localitatea de bastina a fondatorilor marcii, se deschide primul LEGOLAND”, care are si astazi milioane de vizitatori. Din 1978, au fost lansate pe piata, alaturi de “caramizile” LEGO, si figurine, al doilea produs, ca vanzare (dupa piese), botezate de fanii LEGO, “minifig”. Peste cativa ani s-au adaugat mici personaje, foarte nostime, cu chipuri de animale (gama FABULAND), apoi mai multe generatii de trenulete, din seria “Sunete si lumini”, trenulete cu locomotiva alimentate la 9V, gama “Pirati”, “LEGO Dacta”, “LEGO Technic”, “LEGO Ninja” etc.

Anul 2012 va fi marcat de doua serii LEGO – “Dino” (dinozauri) si “LEGO friends”, pentru fete. De mare popularitate se bucura si jocurile video propuse de LEGO – “LEGO Batman”, Lego Star Wars”, “LEGO Harry Potter” s.a.m.d.

Marele succes al jocului LEGO se datoreaza, in mare masura, faptului ca ofera, prin combinarea pieselor, posibilitati nelimitate de joc, poate fi extins, dezvolta creativitatea si imaginatia si este conceput pe transe de varsta.  Asadar, daca vreti sa ii faceti o bucurie unui copil (sau unui adult), oferiti-i un joc LEGO, iar daca vreti sa va informati in legatura cu ultimele noutati in materie de jocuri LEGO, puteti accesa site-ul companiei, care, se pare, este vizitat de peste trei milioane de utilizatori pe luna, fiecare petrecand aproape o ora pentru a explora ofertele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version