Jocurile Olimpice 2024, cel mai mare eveniment sportiv internațional, se vor defasura la Paris, în perioada 26 iulie – 11 august 2024, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc în perioada 28 august – 8 septembrie. Competițiile olimpice de fotbal, handbal, rugby şi tir cu arcul, de la Paris 2024, vor debuta la 24 iulie, cu două zile înainte de Ceremonia de deschidere.

Parisul va fi locul de desfăşurare a Jocurilor Olimpice 2024, a XXXIII-a ediţie, marcându-se astfel şi aniversarea a 100 de ani de când capitala Franţei a găzduit această competiţie, în 1924. Parisul se va alătura Londrei ca singurele orașe care găzduiesc Jocurile Olimpice de vară de trei ori, până la acest moment. Jocurile au avut loc la Paris în 1900, 1924 și acum, în 2024, în timp ce Londra a găzduit Jocurile Olimpice de vară în 1908, 1948 și 2012. Franța a organizat și Jocurile de iarnă de trei ori – la Chamonix,1924, Grenoble, 1968 și Albertville, 1992.

Jocurile Olimpice 2024 – aspecte inedite

Jocurile Olimpice 2024
Jocurile Olimpice 2024

Programul Jocurilor Olimpice 2024 va cuprinde 32 de sporturi, care vor fi împărțite în 329 de evenimente, inclusiv “breaking”, forma competitivă de break-dance (stil de dans urban), disciplină care își va face debutul olimpic. Sportivii, numiți B-boys și B-girls, sunt jurizaţi pe o serie de criterii care includ abilități tehnice, creativitate, stil, viteză, forță, ritm și agilitate.

Thomas Bach, președintele CIO, a declarat că adăugarea unor sporturi, precum breaking-ul, surfing-ul, skateboarding-ul și escalada sportivă, va oferi Jocurilor Olimpice mai multă atractivitate şi că a fost “o prioritate clară să se introducă sporturi care sunt deosebit de populare în rândul generațiilor mai tinere și, de asemenea, să se ia în considerare urbanizarea sportului”.

Un aspect inedit este şi acela că Tahiti, din Pacificul de Sud, cea mai mare insulă din Polinezia Franceză, situată la aproape 15 700 de kilometri de capitala Franţei, va fi responsabilă de găzduirea competiției de surfing, din cadrul JO Paris 2024, considerându-se că o astfel de decizie “mărturisește spiritul creativ și inovator al Parisului 2024”.

Un maraton pentru toată lumea

O altă premieră pentru Jocurile Olimpice 2024 este că maratonul va fi deschis unei participări masive a sportivilor amatori, care vor putea alerga în aceeași zi cu evenimentul olimpic. Chiar dacă maratonul “public” nu va începe în același timp cu competiția sportivilor de elită, amatorii vor parcurge același traseu și în aceleași condiții ca și in cadrul probei olimpice.

Principalul argument pentru o astfel de decizie este precizat pe site-ul JO Paris 2024 – “Cu acest eveniment (maratonul cu participare în masă), Paris 2024 îi invită pe francezi să se inspire din starea de spirit a sportivilor și din valorile olimpice, pentru a le integra în viața lor de zi cu zi. Pentru a permite cât mai multor persoane să experimenteze această experiență excepțională, vor fi oferite mai multe formate de curse, astfel încât toată lumea, fie că este un sportiv cu experiență sau un începător, apt sau cu dizabilități, tânăr sau mai în vârstă, să poată beneficia de acest moment cu adevărat excepțional ”.

Jocurile Olimpice 2024 – o ceremonie de deschidere fără precedent

Jocurile Olimpice 2024
Jocurile Olimpice 2024

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care va începe vineri, 26 iulie, la ora 19:30, va fi, de asemenea, atipică, îndrăzneață, originală și unică şi va marca istoria olimpismului cu multe premiere.

Această ceremonie nu va avea loc, ca de obicei, pe stadionul olimpic, ci pe Sena, în inima capitalei. Sunt așteptați peste 320 000 de spectatori și 160 de bărci vor defila pe Sena, de la Pont d’Austerlitz, la Pont d’Iéna. Se preconizează că spectacolul va dura aproape patru ore.

Thomas Jolly, actor şi directorul artistic al ceremoniilor JO 2024, a construit “povestea” de deschidere a acestui eveniment, care nu seamănă deloc cu cele din ediţiile precedente, alături de scenaristul Fanny Herrero, scriitoarea Leïla Slimani, Patrick Boucheron, istoric și profesor la Collège de France, și autorul și dramaturgul Damien Gabriac.

De îndată ce am fost numit, mărturisea Thomas Jolly, am știut că este necesar să dezvoltăm povestea acestei ceremonii unice, în inima Parisului, a istoriei sale, a monumentelor sale și, astfel, să se permită întregii lumi să se cufunde în excepţionala cultură franceză.”

Parisul va deveni decorul viu al unui moment excepțional şi douăsprezece “tablouri”/ “episoade” desfăşurate intre Pont d’Austerlitz și Trocadéro vor oferi o mare varietate de registre şi emoţii, pentru a spune “povestea” Franţei, “ca o entitate complexă, multiplă, mereu în mișcare”.

Sunt așteptați 10 500 de sportivi, din 206 delegații, şi, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, sportivii nu vor defila pe un stadion, ci pe Sena, pe un traseu de şase kilometri, pe bărci dedicate delegațiilor naționale, dotate cu camere care să permită spectatorilor să fie cât mai aproape de sportivi.

80 de ecrane gigantice și un sistem de sonorizare vor permite tuturor să se bucure de atmosfera magică pe care o va difuza acest spectacol extraordinar în toată capitala.

Posterele Jocurilor Olimpice 2024

Afisul oficial al JO 2024
Afisul oficial al JO 2024

Încă din 1912, de la Jocurile Olimpice de la Stockholm, Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice a comandat un design de poster care este menit să prezinte simbolurile țării gazdă și să ilustreze spiritul a ceea ce reprezintă competiția.

Pentru Jocurile Olimpice 2024, Paris, Ugo Gattoni, un ilustrator francez, care a lucrat anterior cu diverse case de modă de lux franceze, a fost cel care a trebuit să răspundă la această provocare și a avut grijă să nu omită niciun detaliu. Stilul său caracteristic, marcat de fantezie și suprarealism, ilustrează spiritul complex şi vibrant al evenimentului. A realizat o pereche de modele de afișe complementare pentru Jocurile Olimpice 2024 și Paralimpice. Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când cele două postere au fost combinate într-un singur design.

Mascota olimpică 2024 – o şapcă frigiană

Jocurile Olimpice 2024, Mascotele, Sepcile frigiene
Jocurile Olimpice 2024, Mascotele, Sepcile frigiene

Jocurile Olimpice 2024 au ca mascotă o şapcă frigiană, din pluş roşu (“Phryges”), cu accesorii albe şi albastre (toate reunind culorile drapelului Franţei), simbol al Revoluţiei Franceze, implicit al libertăţii, care ascunde o istorie îndelungată. De fapt, este vorba de două mascote, aproape identice, făcând referire la Jocurile Olimpice şi la cele Paralimpice.

Julie Matikhine, directorul brandului Paris 2024, spunea că “a căutat o mascotă care să întrupeze spiritul francez, care să poarte culorile țării, o parte din istoria Franţei”.

Un Logo şi trei simboluri – medalia de aur, flacăra olimpică şi “Marianne”

Trei simboluri – medalia de aur, flacăra olimpică şi Marianne
Trei simboluri – medalia de aur, flacăra olimpică şi Marianne

Logo-ul JO Paris, 2024, combină trei simboluri – -un cerc auriu, simbolizând o medalie de aur, pe margini, spre interior, conturându-se flacăra olimpică și “Marianne”, personificarea Republicii Franceze. Fiecare dintre aceste simboluri reflectă o parte din identitatea și valorile țării gazdă. Este pentru prima dată în istoria JO când aceeași emblemă este folosită atât pentru Jocurile Olimpice, cât și pentru Jocurile Paralimpice.

Medalia de aur este simbolul “realizării”, al “autodepăşirii”, pentru a recompensa excelența şi pentru a arăta ca toată lumea are şanse de câştig.

Flacăra olimpică, după cum se precizează pe site-ul JO, “simbolizează energia unică a acestui eveniment, încurajându-ne să fim îndrăzneți și să creăm un nou mod de a organiza Jocurile, pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”.

Marianne”, o imagine alegorică, familiară şi dragă francezilor (există pe faţadele primăriilor, pe acte oficiale, pe stampile etc.) este simbolul Republicii Franceze, personificarea spiritului îndrăzneț al creativității, expresie a valorilor pe care şi sportul le promovează – umanism, fraternitate, generozitate.

Originea şi sursa de inspiraţie pentru Logo-uri şi simboluri

Sursa de inspiraţie pentru aceste logo-uri şi simboluri ale JO 2024 a fost un celebru tablou al pictorului Eugène Delacroix – “Libertatea în fruntea poporului”, reprezentând-o pe Marianne, alegoria Republicii, cu un steag francez în mână și purtând o șapcă roșie, celebra șapcă frigiană . “Șapca libertății” a fost purtată de revoluționari, în timpul Revoluției Franceze, care se identificau datorită acestui simbol.

Originea şepcii frigiene este însă mult mai veche. Se numeşte aşa – “şapcă frigiană”- pentru că a fost purtată, în Antichitate, de locuitorii Frigiei şi, mai târziu, de sclavii eliberați ai Imperiului Roman, reprezentând eliberarea lor.

Jocurile Olimpice 2024 vor fi găzduite în toată Franta

În timp ce Parisul, capitala Franței, va fi epicentrul JO 2024, competițiile vor avea loc, de fapt, în multe alte oraşe, scopul țării gazdă fiind de a prezenta moștenirea bogată și diversă a pământului și culturii lor.

Unul dintre cele mai populare sporturi din Franța, fotbalul, se va desfășura pe stadioanele din Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Etienne, Nisa și Marsilia. Marsilia va găzdui, de asemenea, competiţiile de navigație ale Jocurilor Olimpice, în Marea Mediterană. Între timp, în nord, in Lille, se vor desfăşura sporturi de echipă, precum baschetul și handbalul.

Întâlniri cu sportivii şi spectacole la Champions Park

Champions Park
Champions Park

Champions Park, în fața Turnului Eiffel, din Trocadéro, va oferi localnicilor, vizitatorilor și spectatorilor oportunitatea de a se întâlni cu sportivii olimpici și de a asista la spectacole artistice unice în fiecare seară, începând cu ora 17:30. Gratuit pentru toți și fără bilet, acesta este un mod excelent de a participa la energia comună a Jocurilor. În parc, vor fi și ecrane gigantice, care vor transmite în direct evenimentele sportive majore, de la 19:30 la 23:30, în fiecare seară.

Alte date despre Jocurile Olimpice 2024

  • La Jocurile Olimpice 2024, de la Paris, vor fi reprezentate 32 de sporturi și 329 de evenimente cu medalii, în total, în cadrul cărora vor concura 206 naţiuni.
  • Sportul cu cele mai multe medalii acordate la Paris 2024 va fi sportul acvatic, cu 49 de evenimente din disciplinele de înot, înot maraton, scufundări, polo pe apă și înot artistic. Atletismul urmează îndeaproape cu 48.
  • La buna desfăşurare a JO 2024, vor ajuta circa 45 000 de voluntari.
  • Unele evenimente olimpice se vor desfășura în locuri emblematice ale Parisului – volei pe plajă va avea loc la Champ de Mars (sub Turnul Eiffel), sporturile urbane vor avea loc in Place de la Concorde, scrima și taekwondo, la Grand Palais, startul maratonului, la Hotel de Ville.
  • Aproape 13 milioane de bilete au fost puse în vânzare pentru Jocurile Olimpice 2024, de la Paris, iar aproximativ 3,4 milioane pentru Jocurile Paralimpice, iar în capitala Franţei sunt aşteptaţi peste 15 milioane de vizitatori. Se estineaza că JO vor avea în jur de 4 miliarde de telespectatori.

România la Jocurile Olimpice 2024

Echipa olimpică a României este formată din 107 sportivi, care vor concura la 18 sporturi. Şi pentru România, la acestă ediţie a JO, se marchează centenarul în ceea ce privește prezența oficială la Jocurile Olimpice, prima astfel de prezență a delegației țării având loc la ediția din 1924, desfășurată tot la Paris. Prima prezenţa românească la JO a fost în 1900, dar atunci sportivii au participat pe cont propriu.

La Jocurile Olimpice 2024, echipa feminină de gimnastică artistică revine după 12 ani. Deşi este cea mai titrată disciplină din sportul românesc la Jocurile Olimpice – 71 medalii olimpice, 25 de aur – 20 de argint – 26 de bronz, primul zece din istoria acestei competiţii obţinut de Nadia Comăneci, în 1976, la Montreal – din 2012, România nu a mai avut echipă la JO, la gimnastică artistică feminină. A venit timpul că tinerele gimnaste, care au obţinut calificarea la JO prin rezultatele de la Campionatele Mondiale din 2023, de la Antwerp, ca şi concurenţii de la celelalte discipline, să readucă sportului românesc un loc fruntaş într-o competiţie de o astfel de anvergură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.