• In prezent intre Jocurile Olimpice de Iarna si Jocurile Olimpice de Vara e o distanta de doi. Inainte, mai exact pana in anul 1992 acestea aveau loc in acelasi an.
  • Se spune ca prima olimpiada a jocurilor s-ar fi intamplat cu mult inainte de era noastra, mai exact in anul 776 inainte de Hristos. Insa nu toti cercetatorii sunt de acord cu aceasta varianta, unii aducand mai mult in discutie perioada de 884 si 704 inainte de Hristos.

Jocurile Olimpice1

  • Primul stadion olimpic a dat nastere chiar si unei unitati de masura, ea fiind egala cu 400 de metri.
  • Un adevarat campion este considerat Milo din Croton, singurul de altfel, capabil sa obtina sase victorii la rand de-a lungul olimpiadelor. Un fel de legenda sta in jurul lui, avand in vedere ca se spunea ca acesta cara timp de patru ani de zile in spate un vitel nou-nascut. Astfel ca pana la urmatoarea olimpiada ce urma sa aiba loc (inainte era din patru in patru ani) acesta ajungea sa care in spate un vitel matur de patru ani, pe care il ducea pe toata distanta stadionului dupa care il consuma la cina sau la pranz, dupa pofta inimii sale.
  • Asa cum am spus, in timpul grecilor, jocurile olimpice aveau loc din patru in patru ani. Aceasta perioada a devenit chiar o valoare de masura a timpului pentru greci.
  • Filozofii vremurilor apuse, precum Pitagora, Platon, Socrate sau chiar Aristotel au castigat sau macar au participa la competitiile organizate pe vremea lor in cadrul jocurilor olimpice. Se pare ca pana si Hipocrate, cel care a fondat medicina a reusit acest record. In plus se spune despre Platon ca ar fi castigat doua jocuri la rand, in cadrul jocului Pankration, acesta fiind un amestec intre wrestling si box.
  • Competitiile sportive au fost multa vreme considerate a fi pagane, iar dupa ce in Grecia, crestinismul a fost instalat ca si religie oficiala, au fost chiar interzise. Dupa aceea abia in anul 393 inainte de Hristos s-a reinceput practiarea lor la initiativa imparatului de origine romana Teodosiu 1.
  • Maratonul nu era deloc prezent in competitiile olimpice din Antichitate. Acesta a fost adoptat abia in epoca modernista, primul maraton fiind inregistrat chiar in anul 1896.
  • Inainte regulamentul acestor jocuri era foarte strict. Una dintre reguli era biciuirea concurentilor care incercau sa triseze sau sa corupa un competitor ori un arbitru din cadrul jocurilor olimpice.
  • Cand s-a desfasurat pentru a doua oara, la Paris, competitia Jocurilor Olimpice au admis si prezenta femeilor. Pana atunci ea era interzisa.
  • Jocurile Olimpice moderne a avut ca unul dintre fondatori chiar pe baronul Coubertin. Acesta a pornit competitia din dorinta de a arata ca tarile se pot intrece si prin metode mai putin violente inafara de razboaie, dorind astfel ca faca din francezi oameni antrenati fizic, crezand ca acesta a fost unul dintre motivele pentru care ei au pierdut razboiul pe care l-au dus cu prusii.

Jocurile Olimpice11

  • Cele mai multe olimpiade din cadrul Jocurilor Olimpice au avut loc in Statele Unite ale Americii. Aici au avut loc atat jocurile de vara, cat si cele de iarna, dupa cum urmeaza: Lake Placid in anul 1932, si in anul 1980, Squaq Valley in anul 1960, Salt Lake City in anul 2002, acestea fiind jocurile de iarna iar cele de vara: Atlanta in anul 1996, Los Angeles in anul 1932, cat si in 1984, si St. Louis in anul 1904.
  • Pana acum singurul oras care a fost si organizator si participant la jocurile olimpice si nu a avut nici un rezultat glorios a fost Montreal, din Canada. Ghinionul lor s-a remarcat in anul 1976.
  • Momentan la jocurile olimpice sunt prezenti participanti din mai bine de 203 tari in total, ceea ce poate sa reprezinte o adevarata realizare, mai ales pentru ca de pilda Organizatia natiunilor Unite nu are in componenta decat 193 de tari membre.
  • In ciuda faptului ca Jocurile Olimpice sunt cele mai importante concursuri de natura sportiva de pe glob se pare ca cea mai mare audienta la televizor apartine Cupei Mondiale de fotbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.